Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Megújul az érettségi 2022-től

2020-10-28
18:25
2020-10-28
21:05
Forrás
Pannon RTV
Megkezdődött az új érettségi rendszer tesztelése Szerbiában. Délelőtt az anyanyelvi feladatlapokat töltötték ki a diákok. 101 iskola vesz részt a projekt tesztelésében. Az új rendszer szerint 2022 júniusában fognak először érettségizni a diákok.

Az állami vizsga érettségi nevű projekt a 2016/17-es tanévben kezdődött meg. Ez egy európai uniós program, amelynek a vége 2022-ben lesz, amikor az első ilyen érettségit fogják tenni a diákok. Az általános oktatást végző intézményekben, mint pl. a gimnáziumokban, az állami érettségi, míg a szakközépiskolákban és a művészeti iskolákban a záróvizsga elnevezést kapja majd. A projekt tesztelésében részt vesz a Zentai Gimnázium is. Gyulai Lilla, az intézmény általános szakának harmadikos diákja úgy véli, a teszt nem volt nagyon nehéz, azonban akadtak olyan feladatok, amelyek próbára tették őket: „Volt szövegértés, illetve voltak nyelvtani feladatok. Ki kellett javítani a nyelvtani hibákat, illetve pótolnunk kellett a hiányzó ragokat, vagy voltak értelmezői feladatok, amelyek a nyelvtanhoz kapcsolódtak.”

A jövőben még szigorúbb szabályok fogják jellemezni az érettségi lebonyolítását - mondta el Krizsán Lívia, az iskola matematikatanára, és az érettségi bizottság tagja: „Ami a nyelveket és az anyanyelvet illeti, ott csak is golyóstollat használhatnak a diákok, grafitceruzát sem vihetnek be magukkal a diákok. A matematikánál más a helyzet. Ott számológépet használhatnak, ami egy nagyon fontos információ. Ezek közül is olyanok használhatóak, amelyek nem programozhatóak, tehát nem tudnak függvényeket ábrázolni vagy bonyolultabb egyenleteket megoldani.”

Az eddigi érettségi nem tette lehetővé a diákok számára, hogy eldöntsék, alap-, közép- vagy emelt szinten szeretnének-e érettségizni. Emellett a tantárgyak száma is korlátozva volt.

Ujházi Éva, igazgató, Zentai Gimnázium: „Most viszont választhatja a tanuló, hogy ha egy komolyabb, nehezebb egyetemre akar menni, ahol nagyobb felvételi követelmény, akkor emelt szinten teszi le azt a két érettségi tárgyat, amivel esetleg felvételizhet az egyetemeken. Vagy pl. alapszinten rakja le azokat a tárgyakat, amelyek az egyetem szempontjából nem annyira fontosak, csak az osztályzat, hogy meglegyen az 5-ös átlaghoz.”

A Zentai Gimnázium diákjai csütörtökön a matematika tesztet, míg pénteken a biológiát fogják megírni.

érettségi
érettségi vizsga
érettségiző
érettségizők

Most

10:31, Frissítve: 11:00

Koronavírusos Lewis Hamilton

A Forma–1 közleményben számolt be arról, hogy a világbajnok Lewis Hamilton elkapta a koronavírust. Ki kell hagynia a hétvégi Szahíri Nagydíjat.

Népszerű

Az új év új nyugdíjkorhatárt hoz

Két hónappal hosszabb ideig kell dolgozniuk a nőknek Szerbiában 2021. január elsejétől, hogy öregségi nyugdíjba vonulhassanak. Be kell tölteniük a 60 év, két hónapot.