Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Megújul az érettségi 2022-től

2020.10.28
18:25
2020.10.28
21:05
Forrás
Pannon RTV
Megkezdődött az új érettségi rendszer tesztelése Szerbiában. Délelőtt az anyanyelvi feladatlapokat töltötték ki a diákok. 101 iskola vesz részt a projekt tesztelésében. Az új rendszer szerint 2022 júniusában fognak először érettségizni a diákok.

Az állami vizsga érettségi nevű projekt a 2016/17-es tanévben kezdődött meg. Ez egy európai uniós program, amelynek a vége 2022-ben lesz, amikor az első ilyen érettségit fogják tenni a diákok. Az általános oktatást végző intézményekben, mint pl. a gimnáziumokban, az állami érettségi, míg a szakközépiskolákban és a művészeti iskolákban a záróvizsga elnevezést kapja majd. A projekt tesztelésében részt vesz a Zentai Gimnázium is. Gyulai Lilla, az intézmény általános szakának harmadikos diákja úgy véli, a teszt nem volt nagyon nehéz, azonban akadtak olyan feladatok, amelyek próbára tették őket: „Volt szövegértés, illetve voltak nyelvtani feladatok. Ki kellett javítani a nyelvtani hibákat, illetve pótolnunk kellett a hiányzó ragokat, vagy voltak értelmezői feladatok, amelyek a nyelvtanhoz kapcsolódtak.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A jövőben még szigorúbb szabályok fogják jellemezni az érettségi lebonyolítását - mondta el Krizsán Lívia, az iskola matematikatanára, és az érettségi bizottság tagja: „Ami a nyelveket és az anyanyelvet illeti, ott csak is golyóstollat használhatnak a diákok, grafitceruzát sem vihetnek be magukkal a diákok. A matematikánál más a helyzet. Ott számológépet használhatnak, ami egy nagyon fontos információ. Ezek közül is olyanok használhatóak, amelyek nem programozhatóak, tehát nem tudnak függvényeket ábrázolni vagy bonyolultabb egyenleteket megoldani.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az eddigi érettségi nem tette lehetővé a diákok számára, hogy eldöntsék, alap-, közép- vagy emelt szinten szeretnének-e érettségizni. Emellett a tantárgyak száma is korlátozva volt.

Ujházi Éva, igazgató, Zentai Gimnázium: „Most viszont választhatja a tanuló, hogy ha egy komolyabb, nehezebb egyetemre akar menni, ahol nagyobb felvételi követelmény, akkor emelt szinten teszi le azt a két érettségi tárgyat, amivel esetleg felvételizhet az egyetemeken. Vagy pl. alapszinten rakja le azokat a tárgyakat, amelyek az egyetem szempontjából nem annyira fontosak, csak az osztályzat, hogy meglegyen az 5-ös átlaghoz.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A Zentai Gimnázium diákjai csütörtökön a matematika tesztet, míg pénteken a biológiát fogják megírni.

érettségi
érettségi vizsga
érettségiző
érettségizők

Most

14:06, Frissítve: 16:42

Lóra fel! - Lovastábor Tóthfaluban

A lótartás és a lóápolás szabályaival ismerkedtek meg fiatalok a négynapos, tóthfalusi lovastáborban. Az érdeklődők Magyarkanizsa és Zenta község területéről érkeztek.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.