Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Megújul Versec ékköve

2021.05.24
17:34
2021.05.24
21:39
Forrás
Pannon RTV
Magyarország kormánya támogatásával Vajdaságban 25 templomot restaurálnak. Bánátban hét szentély újul meg.
Pannon RTV/Lukács Attila

A munkálatok - körülbelül egy hónap múlva – a verseci Szent Gellért templom felújításával kezdődnek, ahol már korábban elkészült a munkálatoknak a tervrajza.

Pannon RTV/Lukács Attila

A kéttornyú katolikus templom Versec egyik ékköve, a dél-bánáti borvidék gazdag korszakának a szimbóluma. Az idő vasfoga, beleértve az erős dél-bánáti szeleket, azonban megtette a magáét. A legnagyobb veszélyt a járókelők biztonságára már évek óta a tornyok bádogborítása és a csaknem 30 kilogrammos ornamentumok állapota jelenti.

Palatinus Alen verseci plébániai kormányzó: „A huszadik század elején a templom fel lett újítva, és ki lett díszítve. Rengeteg ornamentum került föl a templomtornyokra és ezek az ornamentumok elég rossz helyzetben vannak. És nem csak ez, hanem maga a bádogborítás is. Úgyhogy le lesz cserélve a bádog a tornyokon, és az ornamentumok lesznek javítva, valamint a homlokzata is a templomnak. Szóval teljes fölújításon fog átesni a templom.”

Pannon RTV

A Közügyekben más bánáti templomok felújításával is foglalkoztunk. Silling Léda a törökkanizsai Szent György-templom munkálatairól beszélt. A Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója szerint szakszerű felmérés előzte meg a tervezést, ami alapján majd a restauráció készül.

„Ami most majd zajlani fog, egyelőre csak az előkészítés fázisában vagyunk, az a belső díszítésnek a felújítása. A templomot szigetelték, elvágták, hogy száraz legyen. Ez egy megelőző folyamat. A tetőt, és most is idén a tornyot is restaurálni fogják, és tavaly már az oltárrész restaurálásra került, és idén a hajórész több mint valószínű, hogy teljes egészében megújul. Talán még marad egy kis rész, a kórus és a kórus alatti rész, amit most nem sikerül, de reménykedünk, hogy jövőre majd teljes mértékben felújul a kis templom. Amiről nagyon híres, a Székely Bertalan festménye Szent Györgyről. Ezt a képet már restaurálta Korhecz Papp Zsuzsanna, a múzeum munkatársa.”

Versec
Szent Gellért-templom
felújítás
magyar kormány
Palatinus Alen

Most

10:56, Frissítve: 11:05

Roland Garros - Đoković a favorit

A címvédő és világelső Novak Đoković számít favoritnak a férfiaknál, míg a nőknél a világranglista-vezető Iga Swiatek a legesélyesebb a vasárnap kezdődő 126. francia nyílt teniszbajnokságon..

Népszerű