Ugrás a tartalomra

Megújult a moholi Szent György-templom tetőszerkezete

2023.01.08
10:57
2023.01.08
16:46
Forrás
Pannon RTV
Anyaországi és Ada községi támogatásból, közel 21 millió dinárból megújult a moholi Szent György római katolikus templom tetőszerkezete. A munkálatok 2022 májusában kezdődtek és már az utolsó simításokat végzik a rekonstrukciós munkálatok keretében.

Közel 100 év után elengedhetetlen volt az épület tetőszerkezetének teljes cseréje, hiszen mindaddig beázások akadályozták a hívők komfortérzetét, a szentmisék akadálymentes megtartását, sőt a belső festés is megsínylette az áldatlan állapotokat.

Lakatos László, Mohol: „Nagyon örülünk neki, mert az utókornak is illik, hogy rendben adjuk át ezt a templomot, hogy tudják használni.”

Bakos Ilona, Mohol: „Már több éve járok ide. Sajnos, amikor még dolgoztam, munkaviszonyban voltam, akkor kevesebbet tudtam jönni, de hát megfogadtam, hogyha valamikor nyugdíjas leszek, akkor, amikor csak tudok, jövök. Azt, hogy felújították a templomot, ennek nagyon örülök, nagyon ráfért már a tetőre, mindenki nagyon hálás.”

Ada község önkormányzata az elmúlt évben eddig nem tapasztalt összeget választott ki a község egyházi intézményeinek felújítására, közel 40 millió dinár értékben.

Tóbiás József, elnök, Ada Község Képviselő-testülete: „Egyáltalán nem volt kérdés, hiszen erkölcsi kötelességünk, úgy a kulturális, mint az oktatás, illetve egyházi intézményeink, örökségünk fenntartását biztosítani. Egyrészt anyaországi forrásból sikerült pénzeszközöket biztosítani erre a projektre, Ada község önkormányzata pedig 15 millió dinárt választott ki.”

A moholi templom főtetőjének teljes cseréje már megtörtént, a szentély feletti rész munkálatai zajlanak jelenleg.

Világos Miklós, plébános, Szent György római katolikus templom, Mohol: „Igazából ott is a munkálatoknak az utolsó fázisához közelednek a bádogosok. Ha befejezik a munkájukat, utána már csak a fedés lesz, és akkor marad még a két sekrestyén a bádogtetőnek a cseréje, és azzal lesz igazából a tetőcsere véglegesen befejezve.”

A további tervek között szerepel a templom hangosításának és világosításának korszerűsítése, a belső festés felújítása, valamint a padfűtés beépítése.

Mohol
Szent György-templom
tetőszerkezet

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:56

Mit mond Amerika?

Sürgősen folytatni kell a dinárhasználatot tiltó prištinai rendeletről szóló egyeztetést - közölte az amerikai külügyminisztérium.
15:13

A népmese bűvöletében

Hetvenhét magyar népmese címmel szerveztek vetélkedőt az újvidéki általános iskolák alsós tagozatai számára. A versenyt a helyi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban tartották meg.
14:56, Frissítve: 15:02

A rózsaszín pólók napja van

A kortársak közötti erőszak megfékezésére irányuló nemzetközi napot a szabadkai Jovan Mikić Általános Iskolában is megszervezték. A rózsaszín pólók napját minden évben február utolsó szerdáján tartják.

Népszerű