Ugrás a tartalomra

Megünnepli a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díját a Petőfi MME

2021.08.25
08:54
2021.08.25
16:16
Forrás
Pannon RTV
Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjat kapott a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület. Az elismerést 75 éves, folyamatos szerteágazó tevékenységért kapták. Az egyesület nagyszabású rendezvénnyel tervezi megünnepelni a díjat.

Az ünnepséget szeptember 24-ére tervezik. Kiss Samu, aki az egyesületet második otthonának tartja, szívesen vállalta el, hogy elkészíti az ünnepi műsort.

Kiss Samu, népdalkör-vezető, Petőfi Sándor MME, Pancsova: „A vegyes népdalkör készül a műsorra, valamint a pántlikás lányaink, a Pántlika énekcsoport, és a Csörömpölő zenekar Kemény Mária énekessel. Reményeink szerint a garai Székely Hagyományápoló Kör is itt lesz velünk, őket várjuk, valamint a kevevári Keve Népdalkört.”

Jóna Andrejević Valéria szülei oszlopos tagjai voltak a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületnek, édesapja, János pedig sok éven át elnöke is. A budapesti díjátadó ünnepség, mint mondja különös élmény volt számára. Fontosnak tartja a család jelenlétét az egyesület életében.

Jóna Andrejević Valéria, elnökségi tag, Petőfi Sándor MME, Pancsova: „Most az utóbbi időben valahogy úgy érzem, hogy itt kell lenni, segíteni kell, mert nagyon fontos, hogy a nyelvünket ne felejtsük el, mert azt ha sikerül valahogy megőrizni, akkor megmarad a kultúránk és a hagyományunk is.”

Rancz Károly, az egyesület elnöke kiemelte, minden tagjuk elismerésként élte meg a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díj odaítélését.

Rancz Károly, elnök, Petőfi Sándor MME, Pancsova: „Hetvenöt év. Volt nagyon sok nehézség is, pénztelenség, különböző politikai nyomások, különböző rossz, meg jó akaratok, körülöttünk – tudjuk, hogy mi mindent éltünk át az embargótól, a hihetetlen pénzhiányon, az áramszünetekből, és más egyebektől, de léteztünk, ma mái napig is itt vagyunk.”

Az egyesületnél bíznak abban, hogy az elkövetkező időszakban is szerteágazó programokkal tehetik színessé a dél-bánáti magyar közösség mindennapjait.

Kallós Zoltán öröksége
Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díj
Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület
Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület Pancsova

Most

13:32, Frissítve: 16:18

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Kétnapos felvételi felkészítő tábor kezdődött ma Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A képzésen mintegy 50 diák vesz részt, akik a középiskola után egyetemen szeretnének továbbtanulni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.