Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Megváltoztak az útirányjelző-táblák egyes helyeken

2020-01-14
17:14
2020-01-14
19:10
Forrás
Pannon RTV
Királyhalom és Kispiac között már csak cirill betűkkel vannak feltüntetve a települések felé vezető utakat jelző feliratok. A korrigáláson a magyarkanizsai önkormányzat nagy erőkkel dolgozik.

A községekben ezentúl latin írásmóddal is feltüntetett útirányjelző-táblákat csak abban az esetben lehet kihelyezni, ha az adott község területén hivatalosan is be van vezetve az adott kisebbség nyelve, és annak írásmódja pedig latin betűs - mondják az illetékesek.

A törvény szerint Szerbia hivatalos írásmódja a cirill, ezért az eddig latin betűvel feltüntetett útirányjelző táblákat is hamarosan felváltja mindenhol a cirill betűs útirányjelző-tábla, ami leginkább a turistáknak és az átutazóknak jelent majd problémát.

A helyi közösségek annyit tehetnek, hogy pályázati pénzeszközökből többnyelvű útirányjelző táblákat helyeznek ki, mint amilyenek Kispiac központjában is vannak. Szarapka Ede, a kispiaci helyi közösség elnöke elmondta, ők már négy éve folyamatosan bővítik a kétnyelvű információs táblák számát a faluban és annak bejáratainál egyaránt. Kiemelte:Az új kihelyezett táblák már mind cirill írásmódban vannak, és nincs alattuk magyar fordítás, ezt a szerbiai törvények így írják elő, hogy az informatív táblák, tehát egy kereszteződésnél, hogy az út merre halad tovább az csak cirillül van kiírva, és ezért nagyon jó, hogy szinte ott van mellette csaknem tízszer akkora felületen, ott van a mi hirdetőtáblánk, amelyen áttekinthetően minden információt meg tudunk adni az idelátogatóknak.”

A törvény szerint Magyarkanizsa község területén a szerb nyelv cirill írásmóddal, valamint a magyar nyelv, magyar írásmóddal van hivatalos használatban. Latin írásmóddal feltüntetett táblákat ezentúl hivatalosan az illetékes Szerbia Útjai Közvállalat nem fog kihelyezni Magyarkanizsa község területén. Viszont a most kikerült, csak cirill betűkkel feltüntetett táblák korrigálásán a magyarkanizsai önkormányzat nagy erőkkel dolgozik. Kasza Attila közigazgatási főosztályvezető hangsúlyozta: Ahol esetlegesen az utak mellett feltűntek olyan táblák, amelyeken csak cirill írásmóddal vannak, szerbül feltüntetve ezek az útjelzők, illetve helység elnevezések és táblák, azok olyan esetekben fordulhatnak elő, ahol olyan utak vannak, amik nem az önkormányzatunk fennhatósága alá tartoznak, ezekben az esetekben mi észrevételeztük ezeket a problémákat és dolgozunk azon, hogy minden táblát megfelelő módon minél szélesebb körben érthetővé tegyünk.

A főosztályvezető hozzátette, a nyelvhasználatról szóló törvény ezt lehetővé teszi az önkormányzatnak.

útirányjelző-tábla
Királyhalom

Most

08:11, Frissítve: 08:28

Belgrádba látogat Várhelyi Olivér

Az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztosa a szerb fővárosban mutatja majd be a Szerbia előrelépéséről szóló jelentést - írja a Tanjug.
07:45, Frissítve: 07:55

Enyhül a görög-török feszültség

Az elmúlt napokban enyhült a feszültség Görögország és Törökország között, miután Ankara visszahívta azt a hajóját, amely a görög és ciprusi kontinentális talapzaton kutatott földgáz után.
21:44, Frissítve: 22:06

Ha összefogunk, meglesz a pénz!

Pál Gajódi Olivér 2019.12.17-én született Bajmokon. Élete első hónapjai óta kemény harcot vív egy súlyos betegség, a gerinc eredetű izomsorvadás ellen.

Népszerű

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.