Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Frank Vinken for Max-Planck-Gesellschaft

Megvan az első idei Nobel-díjas

2022.10.03
15:27
2022.10.03
15:32
Forrás
hirado.hu
Október 3. és 10. között jelentik be, hogy kik kapják idén a Nobel-díjakat.

Elsőként ma az orvosi-élettani kategóriában hirdettek nyertest Svante Pääbo svéd genetikus személyében, aki az evolúciós genetika területén elért eredményeiért érdemelte ki az elismerést. Kedden a fizikai, szerdán a kémiai Nobel-díj kitüntetettjeit ismerteti a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Idén is az esélyesek közé sorolják Karikó Katalin biokémikust, kutatóbiológust, a koronavírus elleni mRNS-alapú vakcina egyik fejlesztőjét.

A hagyományoknak megfelelően csütörtökön hirdetik ki az irodalmi kategória nyertesét, ezt a díjat a Svéd Akadémia ítéli oda. Október 7-én Oslóban hozzák nyilvánosságra a Nobel-békedíj idei kitüntetettjét, majd október 10-én ismét Stockholmban azt, hogy ki kapja a svéd jegybank által alapított közgazdasági Nobel-emlékérmet. A díjakat, amelyek mellé 10 millió svéd korona jár, a szokásoknak megfelelően az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át.

Nobel-díj

Most

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.