Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Megvizsgálták a Szerbiában beadott koronavírus elleni vakcinák hatásosságát

2021.04.16
16:37
Forrás
Blic
Az elemzés több mint 10 ezer mintára terjedt ki. 20 és 95 év közötti szerbiaiak immunválaszát vizsgálták.

A Pfizer-BionTech vakcinájának második dózisa után a beoltottak több mint 95 százalékánál mérhető szinten volt az antitestek száma. Az orosz Szputnyik V esetében 92 százalékos hatásosságot állapítottak meg. A kínai Sinopharm oltóanyagának is több mint 90 százalékos a hatékonysága a beoltott szerbiaiaknál. Mindhárom vakcina esetében hasonló, vagyis magas a védettség. Az immunválasz reakcióidejére vonatkozóan a Pfizer teljesített legjobban. A védettség kialakulása után eltelt idő függvényében megvizsgálták az antitestek számának koncentrációját is. Itt az orosz oltóanyag volt a leghatékonyabb, majd az amerikai-német fejlesztésű következik. Az előzőekhez képest a kínai vakcinánál nagyobb antitestszám-csökkenés mutatkozott. Az elemzés alapján viszont kiderült, hogy amikor újra bekerül a szervezetbe a kórokozó, akkor beindul az immunválasz, vagyis a szervezet ismét termel antitesteket. A Sinopharm védőoltására a 70 év felettiek gyengébben reagáltak. A korosztályon belül is főleg a férfiak esetében jegyeztek gyengébb immunválaszt.

Szerbia
vakcina
oltás
antitest-vizsgálat
antitest
Pfizer
Pfizer-BioNTech
Pfizer-BioNTech vakcina
Pfizer-féle vakcina
Pfizer-védőoltás
Sinopharm
Szputnyik V vakcina

Most

12:55, Frissítve: 13:00

Friss olimpiai hírek

Németh Nándor és Barna Andrej is elődöntőbe jutott 100 méter gyorson. Kapás Boglárka 200 méter pillangón szerepelt jól, és bent van a szám elődöntőjében.
11:49, Frissítve: 11:55

A járvány miatt veszélyben az olimpia

Tokióban a hétnapos átlag közel 50 százalékkal nagyobb az előző heti számnál. A szakértők arra figyelmeztettek, hogy a japán fővárosban kritikus koronavírushelyzet alakulhat ki.

Népszerű