Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Méhek nélkül nincs élet

2022.05.20
15:48
2022.05.20
18:06
Forrás
Pannon RTV
Ökológiai Fesztivált tartottak a szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában. A gyerekek a méhekről, a vadméhekről, táplálkozási szokásaikról és egyebekről hallhattak a méhek világnapján.
Pannon RTV/Huszár Krisztián

A bolygónk egyik legfontosabb élőlényének minél alaposabb megismerése céljából Tudományos, Vállalkozási és Ökológiai Fesztivált szerveztek a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola tornatermében. Az iskola mintegy 300 diákja a különböző tudományágak tükrében mutatta be a méhekkel kapcsolatos projekteket. Mészáros Martin és társai a méhek táncát, reptét mutatta be robotgép segítségével.

„A robot az egyik start helyről elindul, itt a robot közben, mutatom, elindul és elmegy a naphoz, majd onnan leszedi az energiát, elkezd táncolni és visszafordul a virághoz. Ott kiszedi a pollent, ismét visszafordul, elkezd riszálni és visszamegy a kaptárba.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A méhek különböző fajtáiról készített társaival prezentációt a hetedikes Tašković Tara. A kiállítóasztalukon az érdeklődők mikroszkóp alatt megtekinthették a méhek és egyéb beporzók szájszervét és ízelt lábát, de egyéb érdekességeket is megtudhattak.

„Mi történik például egy ilyen méhcsaládban, hogyan történik a mézkészítés és ilyen dolgokat” - magyarázta Tara.

A fesztivál célja a méhek népszerűsítése, valamint szerepüknek hangsúlyozása volt. Köztudott, hogy a Föld mezőgazdaságának 70%-a a méhek beporzótevékenységétől függ. Nélkülük számtalan haszonnövény, zöldség és gyümölcs képtelen lenne szaporodni, ami kevesebb táplálékot jelentene az ember részére is. A fesztiválon számuk drasztikus csökkenésére is felhívták a figyelmet. Egy 2019-es tanulmány szerint tizenhat százalékkal apadt például csak a mézelő méhkolóniák száma világszerte.

Zuberec Etel biológiatanár: „Mivel a méhészet napja van, ezért nagyon fontosnak tartjuk a rendezvényt, mert napjaink fő problémája az, hogy a méhek száma egyre jobban csökken. Ahogy a természetet, úgy az embert is a táplálékhiány fenyegeti, mivel ők a legfontosabb megporzóink.”

A tanárok célja volt az is, hogy fejlesszék a diákok vállalkozói kompetenciáját is.

Weiss Vesna, a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola igazgatója: „Ugyanakkor megmutatjuk, hogy a hagyományos tanításban hogyan vezetjük be a kutatási módszereket és így a tanulók aktív szerepét is növeljük. A tanulóink elsőtől a nyolcadikig önállóan is és a tanáraik segítségével is kutattak a témáról és az összegyűjtött adatokat átdolgozták, és most bemutatják a munkájuk eredményét mindenkinek, elsajátítva a kutatási módszereket.”

A fesztivált a Szabadkai Méhész Egyesület tagjai, valamint a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar tanárai és egyetemistái segítették.

ökológiai fesztivál
Széchenyi István Általános Iskola
méh

Most

11:50

Csaknem 40 fokkal köszönt be a július

36-37 Celsius fokos meleggel köszöntött be a július. Jó hír viszont, hogy már csak pár napig kell kibírni a kánikulát, a jövő hét elején enyhe lehűlés érkezik térségünkbe. Nem szakad meg azonban a strandolós idő.
10:48, Frissítve: 10:55

Könnyítik a vasúti teherforgalmat

Elfogadta a szerb parlament Külügyi Bizottsága a szerb és a magyar kormány közötti közúti, vasúti és vízi forgalom határellenőrzéséről szóló megállapodás módosításait - írja közösségi oldalán Kovács Elvira.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.