Ugrás a tartalomra
Pixabay/arembowski

Mekkora jelenleg az EU-támogatottság Szerbiában?

2023.02.01
08:54
Forrás
Szerbiai RTV
Ha ma tartanának népszavazást, Szerbia lakosságának 43 százaléka támogatná az Európai Unióhoz való csatlakozást, 33 százalékuk ellenezné, 10 százalékuk viszont nem tudja, mit válaszolna.

Két év után ismét járják a terepet az európai integrációs minisztérium munkatársai, hogy felmérjék, mekkora a csatlakozás támogatottsága.

Megállapították, hogy csökkent ugyan a támogatás aránya, de nem olyan mértékben, amilyenre a kialakult háborús helyzet, az energiaválság és a Belgrád-Pristina párbeszédben kialakult válság miatt számítottak. A válaszadóknak csak 7 százaléka változtatta meg véleményét a két év alatt.

Az eurointegráció támogatottsága egyébként akkor volt a legmagasabb, amikor megszületett a döntés, hogy Brüsszel eltörli Szerbia vízumkötelezettségét. Ekkor a lakosság több mint 70 százaléka válaszolt igennel. A legalacsonyabb pedig akkor volt, amikor kiadták a hágai vádlottakat.

Magukat a reformokat azonban jelentősen többen, a lakosság kétharmada támogatja.

Európai Unió
EU
Szerbia
felmérés

Most

17:29, Frissítve: 17:37

Tapasztalatszerző körúton

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, magyar miniszteri biztos tapasztalatszerzés céljából munkatársaival Belgrádba és Dél-Bánátba látogatott.
16:37, Frissítve: 16:46

A hírös debellácsi nagyvásár

A torontálvásárhelyi híres debellácsi nagyvásár az idén ünnepli 150 éves fennállását. Az első tavaszi vásár nagyon jól alakult, a helyiek és a szervezők szerint rég nem volt ilyen nagy az érdeklődés.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.