Ugrás a tartalomra

Mekkora jelenleg az EU-támogatottság Szerbiában?

2023.02.01
08:54
Forrás
Szerbiai RTV
Ha ma tartanának népszavazást, Szerbia lakosságának 43 százaléka támogatná az Európai Unióhoz való csatlakozást, 33 százalékuk ellenezné, 10 százalékuk viszont nem tudja, mit válaszolna.

Két év után ismét járják a terepet az európai integrációs minisztérium munkatársai, hogy felmérjék, mekkora a csatlakozás támogatottsága.

Megállapították, hogy csökkent ugyan a támogatás aránya, de nem olyan mértékben, amilyenre a kialakult háborús helyzet, az energiaválság és a Belgrád-Pristina párbeszédben kialakult válság miatt számítottak. A válaszadóknak csak 7 százaléka változtatta meg véleményét a két év alatt.

Az eurointegráció támogatottsága egyébként akkor volt a legmagasabb, amikor megszületett a döntés, hogy Brüsszel eltörli Szerbia vízumkötelezettségét. Ekkor a lakosság több mint 70 százaléka válaszolt igennel. A legalacsonyabb pedig akkor volt, amikor kiadták a hágai vádlottakat.

Magukat a reformokat azonban jelentősen többen, a lakosság kétharmada támogatja.

Európai Unió
EU
Szerbia
felmérés

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:29, Frissítve: 20:24

Rekordturizmus

Az a 2 millió 100 ezer turista, aki az elmúlt évben Szerbiába látogatott egy érdekes és elsősorban biztonságos országba érkezett - mondta Belgrádban Aleksandar Vučić.
19:01, Frissítve: 20:04

Dragan Đilas Szabadkán ünnepelt

Elégedett a Szerbia az erőszak ellen tömörülés december 17-i választási eredményeivel Dragan Đilas. A Szabadság és Igazságosság Pártja elnöke a szabadkai városi szervezet harmadik születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vett részt.
18:11, Frissítve: 20:07

Aranytollakkal ékeskedhetnek

Aranytoll kitüntetéssel díjaztak újságírókat a Vajdasági Televízió új épületében. A 2021-es és '22-es év legjobbjai vehették át a plaketteket.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.