Ugrás a tartalomra
Osztják az ebédet
Pannon RTV

Meleg ebéd mindenkinek jár!

2017-10-11
21:23
2017-10-15
17:18
Forrás
Pannon RTV
A nagybecskereki népkonyhán naponta 250 személy kap ebédet. Októbertől március végéig emellett még 340, zömében falusi család részére biztosítanak élelmiszercsomagot.

A nagybecskereki Vöröskereszt épületében működő népkonyhán délben kezdődik az étel kiosztása. Mindenkinek félliternyi főtt étel jár. Sokan, már évek óta az egész család részére innen viszik az ebédet. Svarc Ferenc, Nagybecskerek: „A népkonyhára járok, amióta létezik. Attól kezdve, hogy a Baglyas lakótelepen elkezdte munkáját a mai napig. Közben megházasodtam, és már több mint húsz éve innen viszem az ebédet.”

A népkonyhára járó emberek nem szívesen beszélnek arról, hogy mi okból kerültek szorult helyzetbe. Többségük a munkanélküliségre hivatkozik. „Tizennyolc éves vagyok, semmilyen munkám nincs. Ha van valami privát munka, akkor dolgozunk, ha nincsen akkor nem. Ha ez nem lenne, akkor nem tudom, hogy mi volna.”

Nagybecskereken a kilencvenes évek óta több ezren maradtak munka nélkül. Legtöbbjük abban a korban, amikor új munkahelyet már nemigen kaphatott. Ivan, Nagybecskerek: „Az Autobanat utasszállító vállaltban dolgoztam 33 évet, jó volt. Az volt az én vállalatom. Mi építettük ki, mondhatom az én korosztályom. Szép volt, még el nem adták. Azután ki merre látott.”

Hétfőtől péntekig főtt ételt, pénteken pedig élelmiszer-csomagot osztanak ki a népkonyha használóinak a hétvégére. Összesen 250 család jogosult az ingyen-konyhára. A téli hónapokban élelmiszer-csomagokat is osztanak. Aleksandra Tanasijević, nagybecskereki titkár, Vöröskereszt: „Kilencvenkét család a városban, 248 család pedig a 22 környező településen kap élelmiszercsomagot. Ilyen módon próbálunk segíteni a rászorulóknak, hogy könnyebben átvészeljék a téli hónapokat. Olyan családokról és személyekről van szó, akik egészségi vagy egyéb okból nem bírnak mindennap bejárni a főtt ételért.”

Az ételt a Vöröskereszt épületében osztják. Remélhetőleg már ez év végéig a népkonyha új helyre költözik. A Miroslav Tirša utcában levő épületben majd a rászorulók méltóbb körülmények között vehetik át az élelmet, amit akár a helyszínen el is fogyaszthatnak majd.

nagybecskerek
népkonyha
Vöröskereszt

Most

21:28, Frissítve: 22:10

Összeért a híd két íve

Összeértek a mederhíd ívei, s tizennyolc év után újra átível a Dunán az újvidéki Žeželj-híd. Egyelőre csak gyalogosan lehet átkelni rajta a folyón Újvidék és Pétervárad között.
20:37, Frissítve: 21:06

Citeratalálkozót tartottak Adorjánon

Az idén harmadik alkalommal rendezték meg a „Szól a citera” elnevezésű citeratalálkozót Adorjánon. A szervező Szőke Tisza Művelődési Egyesület mellett még hét csoport lépett színpadra.

Népszerű

Új mentőautót kapott a Zentai Közkórház

Újabb mentőautóval gazdagodott a Zentai Közkórház, amelynek vezetője vasárnap vette át a járművet a zentai, a szolnoki és a halbestadti Rotary Clubok illetékeseitől.