Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

A mellrákszűrés életet menthet

2022.07.01
13:30
2022.07.01
19:37
Forrás
Pannon RTV
Továbbra is lehet jelentkezni a HPV elleni védőoltás felvételére Szabadkán, ahogy a bajmoki mammográfiai vizsgálatokra is. A mellrákszűrésre eddig több mint 500 nő jelentkezett.

A Szabadkai Egészségház illetékesei felhívják a figyelmet, hogy július 15-e és augusztus 15-e között szünetel a vizsgálat, utána azonban ismét várják a jelentkezőket.

A Szabadkai Egészségház szinte minden osztálya túlterhelt, azonban a nagy hőség miatt nem növekedett meg az esetek száma - összegezték az elmúlt időszakot az intézmény orvosai. Dr. Mihaela Budimski Soldat sürgősségi szakorvos felhívta a figyelmet arra is, hogy a bajmoki egészségházban történő mammográfiai vizsgálatokra továbbra is lehet jelentkezni: „Egy nap húsz mammográfiai vizsgálatot végeznek el. A korai vizsgálat célja a mellrák kialakulásának megelőzése, vagyis hogy a legkorábbi stádiumban felfedezzék, ha van valamilyen elváltozás a mellszöveten, valamint hogy ezek a nők bekerüljenek a programba 30 napon belül. Tehát automatikusan, az eredmények kézhez vételével bekerülnek a folyamatba, így amennyiben idejében felfedezik a mellrákot, az teljesen gyógyítható ebben a stádiumban.”

A mammográfiás vizsgálatra minden 41 év feletti nőnek joga van egész Szabadka területéről függetlenül attól, hogy van-e egészségügyi biztosítása. Jelentkezni lehet a választott orvosuknál, vagy a 024/552-791-es vezetékes, illetve a 065-918-5600-ás mobiltelefonszámon.

Pannon RTV/Csipak Edvin

Szabadkán a nőknél méhnyakrákot okozó HPV elleni védőoltás is elérhető. Felvétele úgy a fiúknak, mint a lányoknak is egyaránt ajánlott - mondta dr. Josipa Krajninger Parčetić. A gyerekorvos elmondta, az MMR vakcina felvétele is több mint 95 százalékos Szabadkán, ami megfelelő. A gyermekrendelők is túl vannak terhelve, ez miatt arra kérik a szülőket, hogy az ügyeletet csak indokolt esetben keressék fel: „Kérem a szülőket, hogy ne vegyék igénybe az éjjeli és a vasárnapi ügyelet lehetőségét a napi, vagy általános vizsgálatok miatt. Kizárólag a sürgős esetekre vegyék igénybe. Természetesen amennyiben a gyermek állapota megköveteli, azonnal kivizsgálásra kell vinni.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

Szabadkán nő a koronavírussal fertőzöttek száma is. Mintegy 80 vizsgálatot végeznek el naponta a Szabadkai Egészségház rendelőiben, ebből 10-20 a pozitív. Eddig mindannyian enyhébb tüneteket mutatnak. A fertőzöttek között gyerek is vannak. A szakemberek hangsúlyozzák, az egészségügyi intézetekben továbbra is kötelező a védőmaszk viselete.

mellrákszűrés
mellrákszűrő-vizsgálatra
Bajmok
mammográfia
HPV
HPV elleni vakcina
HPV oltás
hpv vakcina

Most

07:25, Frissítve: 08:35

Johnny Depp Modiglianiról forgat filmet

Johnny Depp 25 év kihagyás után ismét rendez: a sztár az olasz festőművész és szobrász Amedeo Modiglianiról készít játékfilmet - számolt be róla a The Hollywood Reporter.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.