Ugrás a tartalomra
Megemlékezés a vasútállomáson
Csubrilo Zoltán (Info TV)

Mementó Magyarkanizsán

2018-04-26
16:25
2018-04-26
18:32
Forrás
Pannon RTV
Közösségi megemlékezést tartottak Magyarkanizsán a holokauszt nem csak, de elsősorban magyarkanizsai áldozatai emlékére. Hetvennégy évvel ezelőtt 250 zsidót deportáltak az auschwitzi haláltáborba.

A községi önkormányzat és a Szabadkai Zsidó Hitközség által szervezett Mementón előbb egy rendhagyó történelemórát tartottak a vasútállomáson, amelyen a diákoknak részleteiben is meséltek az 1944-es tragédiáról.

Megmlékezés résztvevői

Cseszkó Ákos, nyolcadikos diák, Magyarkanizsa: „Ez egy nagyon szörnyű esemény volt a második világháború közben és a végén, amikor a zsidókat elhurcolták Németország több részére is, Európában több haláltáborba is, több millió áldozatról van szó, szörnyű.”

Magyarkanizsai vasútállomás

A holokausztról a nyolcadikosok már tanulnak, de a tananyagon túl nem árt, ha rendhagyó módon, testközelből is átérzik az akkori szörnyű pillanatokat. Magyarkanizsáról mintegy 250 zsidót deportáltak. Kávai Szabolcs, történelemtanár, Magyarkanizsa: „A legfiatalabb egy, néhány hónapos ikerpár, a legidősebb egy 98 éves idős asszony volt. Nagy valószínűséggel ők már a több napos utat nem élhették túl, és mindössze 10 százalék, körülbelül 21 ember élhette túl a holokausztot.”

Vasútállomás Magyarkanizsán

A vasútállomáson Kovács Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség titkára mondott beszédet, amelyben hangsúlyozta: „Egy olyan tragédia, amivel gyakorlatilag egy világ veszett oda, hiszen akkora emberveszteség volt, amit a zsidóság sose fog tudni a világ szintjén kiheverni.”

Virágot helyeznek a sínekre

A történelemórát követően a diákok virágot helyeztek a vasúti sínekre, majd a megemlékezés a volt zsinagóga helyén álló épület falán lévő emléktáblánál folytatódott.

Megkoszorúzott emléktábla

Egy alkalmi szavalat után az emléktáblára helyezték az önkormányzat, a Szabadkai Magyar Főkonzulátus, a Szabadkai Zsidó Hitközség és a Magyar Nemzeti Tanács koszorúját.

Magyarkanizsa
mementó
zsidó
holokauszt

Most

08:30

Fucsovics a legjobb 32-ben

Fucsovics Márton a 32 közé jutott a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon, miután szerdán a második fordulóban jobbnak bizonyult az olasz Jannik Sinnernél.
08:14

Ma van a magyar kultúra napja

Színházi előadásokkal, díjátadókkal, koncertekkel, kiállításokkal, könyvbemutatókkal, irodalmi és zenei estekkel is ünneplik ma országszerte és a határokon túl is a magyar kultúra napját.

Népszerű

Leégett egy szabadkai autószerelő műhely

Tűz ütött ki ma délelőtt egy autószerelő műhelyben Szabadkán. A Koszovó utcában lévő autószervizben jelentős anyagi kár keletkezett, sérültről azonban nem szólnak a hírek.

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.