Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

In memoriam gróf Batthyány Lajos – Megemlékezés Zentán

2019-03-15
14:35
2019-03-15
19:05
Forrás
Pannon RTV
A zentai Városháza oszlopcsarnokában In memoriam gróf Batthyány Lajos címmel tartottak megemlékezést az első felelős magyar kormány miniszterelnöke tiszteletére.

A eseményen a zentai Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos kihelyezett tagozatának diákjai adtak alkalmi műsort a mártírhalált halt miniszterelnök emlékére.

Makrinov Alexandro, tanuló, Stevan Sremac Á.I., Thurzó Lajos k.t., Zenta: „Számomra ez nagyon sokat jelent, mivel magyar vagyok, és szeretnék erre a március 15-ére úgy emlékezni, hogy én is részt vettem, és megünnepeltem a március 15-ét.”

Pék Domonkos Ibolya történelmi összefoglalójában a „népek tavaszának” magyar reménységeit megvalósítani igyekvő miniszterelnökre emlékezett.

Pék Domonkos Ibolya, tanár, Stevan Sremac Á.I., Thurzó Lajos k.t., Zenta: „A bécsi forradalom szikrája lángba borította az országot, így a pesti forradalom hírére a Habsburg birodalom engedett, elfogadta a magyar országgyűlés követelményeit, és miniszterelnökké gróf Batthyány Lajost jelölte.”

A megemlékezés alkalmával Rusz Radován, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja tolmácsolta Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének levelét, amellyel a világ magyarságát köszöntötte nemzeti ünnepünk alkalmából.

Rusz Radován, konzul, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa: „Amikor a forradalomra és a szabadságharcra emlékezünk, olyan férfiakat és nőket látunk magunk előtt, akik azzal mutattak példát Európának, hogy számukra a hazájuk volt az első, és közös otthonuk szabadságáért a rájuk törő túlerővel is bátran szembeszálltak.”

Az ünnepi megemlékezést Batthyány Lajos gróf emléktáblájának megkoszorúzásával zárták a jelenlévők.

Zenta
1848-49-es forradalom és szabadságharc

Most

17:49

Forma-1 - Hamilton győzött Monacóban

A címvédő és ötszörös világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a vasárnapi Forma-1-es Monacói Nagydíjat, és ezzel 17 pontra növelte az előnyét az összetett pontversenyben.
17:12, Frissítve: 17:43

Potápi: Meg kell védeni a nemzetet

Az országot 1100 éven át védelmező hősökhöz hasonlóan nekünk sincs más feladatunk, mint megvédeni határainkat, Magyarország területi épségét és a nemzetet.

Népszerű

Holtan találtak három szerbiai nőt Bécsben

Három szerbiai állampolgárságú nő holttestét találták meg egy bécsi lakásban - tudósít a szerb közmédia. Sajtóinformációk szerint a három elhunyt nő egy anya és ikerlányai.