Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

In memoriam gróf Batthyány Lajos – Megemlékezés Zentán

2019-03-15
14:35
2019-03-15
19:05
Forrás
Pannon RTV
A zentai Városháza oszlopcsarnokában In memoriam gróf Batthyány Lajos címmel tartottak megemlékezést az első felelős magyar kormány miniszterelnöke tiszteletére.

A eseményen a zentai Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos kihelyezett tagozatának diákjai adtak alkalmi műsort a mártírhalált halt miniszterelnök emlékére.

Makrinov Alexandro, tanuló, Stevan Sremac Á.I., Thurzó Lajos k.t., Zenta: „Számomra ez nagyon sokat jelent, mivel magyar vagyok, és szeretnék erre a március 15-ére úgy emlékezni, hogy én is részt vettem, és megünnepeltem a március 15-ét.”

Pék Domonkos Ibolya történelmi összefoglalójában a „népek tavaszának” magyar reménységeit megvalósítani igyekvő miniszterelnökre emlékezett.

Pék Domonkos Ibolya, tanár, Stevan Sremac Á.I., Thurzó Lajos k.t., Zenta: „A bécsi forradalom szikrája lángba borította az országot, így a pesti forradalom hírére a Habsburg birodalom engedett, elfogadta a magyar országgyűlés követelményeit, és miniszterelnökké gróf Batthyány Lajost jelölte.”

A megemlékezés alkalmával Rusz Radován, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja tolmácsolta Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének levelét, amellyel a világ magyarságát köszöntötte nemzeti ünnepünk alkalmából.

Rusz Radován, konzul, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa: „Amikor a forradalomra és a szabadságharcra emlékezünk, olyan férfiakat és nőket látunk magunk előtt, akik azzal mutattak példát Európának, hogy számukra a hazájuk volt az első, és közös otthonuk szabadságáért a rájuk törő túlerővel is bátran szembeszálltak.”

Az ünnepi megemlékezést Batthyány Lajos gróf emléktáblájának megkoszorúzásával zárták a jelenlévők.

Zenta
1848-49-es forradalom és szabadságharc

Most

Népszerű

Bombarobbanás történt Topolyán

Csütörtök éjjel fél tizenegy körül a Ljubljanai utca 16-os szám alatt, B. L. otthona előtt robbant a bomba egy magyar rendszámtáblás autó alatt – adta hírül egy helyi (mojabackatopola.rs) hírportál.
Mentőautó

Holtan találtak egy 15 éves fiút Topolyán

A topolyai Bartók Béla utca egyik házában ma a reggel holtan találták a 15 éves O. A. -t. A kiskorú holttestét állítólag barátjának a dédanyja találta meg az ágyban.