Ugrás a tartalomra
Pixabay/Dimhou

Mennyi idő kell ahhoz, hogy egy vakcinát bejegyeztessenek Szerbiában?

2020-08-13
08:49
Forrás
Szerbiai RTV, Nova
Több hónap is eltelik majd, mire a szerbiai lakosság hozzájuthat a koronavírus elleni védőoltáshoz, miután megvásárolta azt az ország.

2-3, de akár 5 hónap is szükséges lehet ahhoz, hogy Szerbia bejegyezzen egy külföldön kifejlesztett új vakcinát. Miután a szerb elnök bejelentette, hogy az ország az elsők között fog külföldről koronavírus-védőoltást venni, több szerbiai szerkesztőség is megpróbált utánajárni, mennyi ideig tarthat az új szer itthoni bejegyzése. A kapott válaszok távol állnak egymástól, de mindenképp több hónapot jelentenek. A szerb közmédiának nyilatkozó dr. Anđelija Malenović, a belgrádi Gyógyszerészeti Kar munkatársa azt mondta, legkevesebb 150 nap, vagyis nagyjából 5 hónap szükséges ehhez. Szerinte ennyi idő kell a Szerbiai Gyógyszerügynökségnek ahhoz, hogy tesztelje és előkészítse az új szert. Ugyanakkor a Novának nyilatkozó Miroslav Savić, a gyógyszerek bejegyzésével foglalkozó bizottság tagja 2-3 hónapot említett. Vagyis, hogy mikor kaphat a szerbiai lakosság koronavírus elleni oltást, még nem tudni, ahogyan azt sem, melyik szer lesz ez. A már helyben bejegyzett orosz vakcina megrendelőinek listáján ugyanis Szerbia nem szerepel.

védőoltás
vakcina
bejegyeztetés
Szerbia
koronavírus
járvány

Most

12:12, Frissítve: 15:11

Összefogásban az erő

Összefogott a jövő vasárnap tartandó oromhegyesi helyi közösségi választás mintegy 7 jelöltje, hogy önkéntes munkával megszépítsék az egyik helyi játszóteret.

Népszerű