Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Mennyibe kerül a jogosítvány megszerzése?

2019-01-11
15:46
2019-01-11
17:33
Forrás
Pannon RTV
Egyes információk szerint Szabadkán kerül legtöbbe az autósiskola Szerbiában. Az észak-bácskai városban mintegy 85 ezer dinárt fizet az, aki a jövőben gépjárművet szeretne vezetni.

Ugyanezért Belgrádban kevesebb, mint 60 ezer dinárt kell adni. Utánajártunk mi szükséges a jogosítvány megszerzéséhez és mit tartalmaz ez az ár.

Az elmúlt húsz évben rengeteg változás történt a vezetői engedély megszerzésének folyamatában. Például elsősegélyvizsgát kell, hogy tegyen a tanuló és addig nem kezdheti meg a gyakorlati oktatást még vizsgát nem tett elméleti tudásból. Azonban nem csak a vizsga körüli szabályok változtak meg, hanem évről-évre többe is kerül. A Szitás házaspár a magas árak ellenére döntött úgy, hogy mindketten megszerzik a jogosítványt.

Szitás Katona Karolina, tanulóvezető: „Kicsit drágának tartjuk, de részletre fizetjük, hat hónapra és így könnyebben ki tudjuk fizetni.”

Szitás Zoltán, tanulóvezető: „Így ketten az órák végeztével egymás közt meg tudjuk beszélni a dolgokat, hogy ki mit hibázott, mit kellene jobban csinálni.”

Az, hogy adott esetben mekkora lesz a végösszeg, nagyban függ attól, hogy a tanuló rendelkezik-e korábban megszerzett vezetői engedéllyel és ha igen, akkor melyik kategóriával. Ha például már van motorkerékpárra jogosítványa, akkor 45 ezer dinárból megúszhatja a gépjármű-vezető engedély megszerzését. Azonban ha semmilyen sincs, akkor vastagon kell fizetni.

Rózsa István, gépjárművezető-oktató: „A B kategóriás jogosítvány megszerzésre, ha valaki nulláról indul, tehát nincs semmilyen jogosítványa az autós iskola 85 ezer dinárba kerül. Most pillanatnyilag ez az ára, ebben benne van az elméleti előadás ára, a vezetés, 40 óra az egyikből, 40 óra a másikból, egy elméleti vizsga és egy gyakorlati vizsga.”

A 85 ezer dinár felett még van egyéb költség is. Az orvosi vizsga, amely mintegy 2500 dinár és az elsősegély vizsga, amely 5000 dinárba kerül. És természetesen, ha nem sikerült elsőre az elméleti vagy a gyakorlati vizsga, akkor ezeket ismételni kell és újból fizetni. Az elméleti pótvizsga 4000, a gyakorlati 3000 dinár pluszköltséget jelent. Amennyiben pótórát szeretne venni a tanuló vezetésből, az alkalmanként még 1600 dinárba kerül. Azonban városonként vannak eltérések, ami az összeget illeti. Belgrádban például már kicsivel több mint 50 ezer dinárért elvégezhető az autós iskola. Ez az ár ugyan a vizsgaköltséget nem tartalmazza, de ha azt is hozzáadjuk, akkor is 60 ezer dinár alatti végösszeg jön ki.

Hogy ennek mi lehet az oka, arról Márton Róbert gépjárművezető-oktatót kérdeztük: „Nagy a konkurencia, 100 autóiskola van Belgrádban. Szabadkán mindössze öt autóiskola van, itt egységesen tudunk dolgozni. Mi azt nézzük, hogy legyen munkánk. De megkérdezem azt, hogy vajon meg van-e az a minőség, le van-e hajtva az óraszám azokban a belgrádi autósiskolákban.”

 

Újvidéken kicsivel kevesebbe kerül a vezetői engedély, mint Szabadkán. Az elméleti és gyakorlati oktatásért nagyjából 72 ezret, a két vizsgáért pedig 5-5 ezer dinárt kell fizetni. Ez így összesen 82 ezer dinárt tesz ki.

jogosítvány
autósiskola
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:24, Frissítve: 17:34

Jó termést remélnek a szőlészek

A legtöbb észak-bácskai szőlősben alszanak még a tőkék. Ez a csapadékmenetes, a szőlőtőkékre még hűvös idő a legjobb metszésre. Eddig a legtöbb helyen a betakart tőkék bontása történt meg.

Népszerű

Bombarobbanás történt Topolyán

Csütörtök éjjel fél tizenegy körül a Ljubljanai utca 16-os szám alatt, B. L. otthona előtt robbant a bomba egy magyar rendszámtáblás autó alatt – adta hírül egy helyi (mojabackatopola.rs) hírportál.
Mentőautó

Holtan találtak egy 15 éves fiút Topolyán

A topolyai Bartók Béla utca egyik házában ma a reggel holtan találták a 15 éves O. A. -t. A kiskorú holttestét állítólag barátjának a dédanyja találta meg az ágyban.