Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Mennyire fűthetünk be a télen?

2022.08.16
17:19
2022.08.16
19:45
Forrás
Pannon RTV
Borsos áron szerezhetjük be a tűzrevalót, és általában várnunk kell rá.

Lassan beköszöntenek a hűvösebb hónapok, és sokan még várják a tüzelőanyagot. A fatelepeken is nagy a nyomás, hiszen nem tudják a megfelelő időben beszerezni a fát, a vevők várnak, az árak pedig egyre csak nőnek.

Még mindig nagy a kereslet a tüzelőanyagra. Több környékbeli fatelepre is ellátogattunk, jelenleg van fa, az ára pedig 12 és 13 ezer dinár között mozog. Többségében bükk és tölgyfa a kínálat. Szenet még most is nehezen lehet kapni.

Sok fatelepen már várólista is van, akkora a kereslet a tüzelőanyagra. De vannak olyan családok is, akiknek már sikerült beszerezni a télire való tűzifát, vagy legalább egy részét. A Csicsman család is az egyik moholi fatelepen 5 köbméter fát már vett, a többi beszerzése folyamatban van. Igaz, az ára már így is nagyon borsos volt. Csicsman Tibor, Mohol: „Mi egy hónappal ezelőtt vettük meg ezt a fát, ami itt látható. 5 köbmétert vettünk, és ez 69 ezer dinárba került. Eléggé érezhető, hogy megdrágult a fa, mert a fizetések, azok nem igazán nőttek meg, a fa árának emelkedéséhez képest, és így egy kicsit nehezebb hozzájutni, meg nehezebb beszerezni is a fát.”

Mások szerencsésebbek, vagy tapasztaltabbak voltak. Szőke László moholi nyugdíjas mindig márciusban veszi meg a tüzelőanyagot. Az ára akkor még 7000 dinár körüli volt köbméterenként, de sok nyugdíjas még ezt is drágának találta. „Nálunk az a szokás, mivel a szakmám is különben ez, fatelepes szakmám van, és tudom, hogy időben be kell szerezni. Én már megvettem márciusban a fát, mert szeretem, ha áll kint egy két hónapot, olyankor szárad. Utána, mikor betároljuk, sokkal jobb vele tüzelni, száraz, nincs vele gond egyáltalán, a füsttel, a korommal, meg az ilyesmivel.”

A fa ára hetente változik, gyakran a kiszállítási napon szembesülnek a vevők az árakkal, viszont az energiaválságtól való félelmükben a magasabb árat is hajlandók kifizetni.

tűzrevaló
fatelep
fa
szén
drága

Most

Népszerű

Október elsejétől érvényesek a nyugdíjas kártyák

Október elsejétől érvényesek az új nyugdíjas kártyák. Ezzel kapcsolatban ma újabb 16 intézménnyel írt alá szerződést a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap. A kártya felmutatásával a nyugdíjasok kedvezményeket kaphatnak.

Újabb olcsóbb termékek a boltok polcain

Újabb 16 termékkel bővült a Jobb ár, vagyis a Bolja cena akció listája. Mától így már összesen 36 árucikket vásárolhatunk olcsóbban a programban résztvevő boltokban.