Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Mennyire fűthetünk be a télen?

2022.08.16
17:19
2022.08.16
19:45
Forrás
Pannon RTV
Borsos áron szerezhetjük be a tűzrevalót, és általában várnunk kell rá.

Lassan beköszöntenek a hűvösebb hónapok, és sokan még várják a tüzelőanyagot. A fatelepeken is nagy a nyomás, hiszen nem tudják a megfelelő időben beszerezni a fát, a vevők várnak, az árak pedig egyre csak nőnek.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Még mindig nagy a kereslet a tüzelőanyagra. Több környékbeli fatelepre is ellátogattunk, jelenleg van fa, az ára pedig 12 és 13 ezer dinár között mozog. Többségében bükk és tölgyfa a kínálat. Szenet még most is nehezen lehet kapni.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Sok fatelepen már várólista is van, akkora a kereslet a tüzelőanyagra. De vannak olyan családok is, akiknek már sikerült beszerezni a télire való tűzifát, vagy legalább egy részét. A Csicsman család is az egyik moholi fatelepen 5 köbméter fát már vett, a többi beszerzése folyamatban van. Igaz, az ára már így is nagyon borsos volt. Csicsman Tibor, Mohol: „Mi egy hónappal ezelőtt vettük meg ezt a fát, ami itt látható. 5 köbmétert vettünk, és ez 69 ezer dinárba került. Eléggé érezhető, hogy megdrágult a fa, mert a fizetések, azok nem igazán nőttek meg, a fa árának emelkedéséhez képest, és így egy kicsit nehezebb hozzájutni, meg nehezebb beszerezni is a fát.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Mások szerencsésebbek, vagy tapasztaltabbak voltak. Szőke László moholi nyugdíjas mindig márciusban veszi meg a tüzelőanyagot. Az ára akkor még 7000 dinár körüli volt köbméterenként, de sok nyugdíjas még ezt is drágának találta. „Nálunk az a szokás, mivel a szakmám is különben ez, fatelepes szakmám van, és tudom, hogy időben be kell szerezni. Én már megvettem márciusban a fát, mert szeretem, ha áll kint egy két hónapot, olyankor szárad. Utána, mikor betároljuk, sokkal jobb vele tüzelni, száraz, nincs vele gond egyáltalán, a füsttel, a korommal, meg az ilyesmivel.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

A fa ára hetente változik, gyakran a kiszállítási napon szembesülnek a vevők az árakkal, viszont az energiaválságtól való félelmükben a magasabb árat is hajlandók kifizetni.

tűzrevaló
fatelep
fa
szén
drága

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:36

Rotyogott a pörkölt Hertelendyfalván

Pörköltfőző versenyt rendeztek Hertelendyfalván a református templom felszentelésének ünnepén. Az imaház udvarában gyűltek össze az emberek. Tizenhárom bográcsban főtt a különböző, sajátos recept szerint készített pörkölt.
19:58, Frissítve: 20:24

Falunapot ünnepelt Adorján

Színes programsorozattal várták a szervezők a helyieket. Adorjánon1998 óta ünnepelik a falunapot, akkor volt ugyanis a település 800 éves.
18:30, Frissítve: 20:08

Szüreti napok Horgoson

Változatos, ünnepi és szüreti programsorozattal várták a látogatókat pénteken és szombaton Horgoson a 32. Szüreti napokon, melyet a Juvenior Polgárok Egyesülete és Horgos Helyi Közössége, közösen szervezett meg.
17:29, Frissítve: 20:18

Kettő az egyben sport a lovasíjászat

Az adai Lovasvölgyben szerveztek először hivatalos lovasíjász versenyt az országban. A több fordulóból álló esemény célja az volt, hogy a térségünkben jelenleg kevésbé ismert sportra felhívja a figyelmet, egyben megszerettesse azt a közönséggel.

Népszerű

Súlyos közúti baleset a határátkelő közelében

Szerencsétlenség történt az Újvidék-Horgos autópályán, a határátkelőtől 2 kilométerre. A baleset 15 óra körül történt, egy személy elhunyt - erősítették meg a szerb közmédiának az illetékesek.