Ugrás a tartalomra
Pixabay/geralt

Mennyire veszélyes a koronavírus új mutációja?

2021.11.30
20:32
Forrás
Pannon RTV
Egy percig sem lehetünk nyugodtak, a koronavírus-járvány állandóan újabb és újabb kihívások elé állít minket. Néhány napja az omikron nevű variáns keseríti meg az életünket. Egyelőre több a kérdés, mint a válasz.

Nem tudjuk, mennyire hatásosak az eddigi vakcinák, és hogy mennyire kell félnünk. Sok ország azonban biztosra megy, és jelentősen szigorított a beutazási feltételeken. A variáns már jelen van Európában, de eddig sem Szerbiában, sem Magyarországon nem mutatták ki.

Pixabay/geralt

Máris szupermutánsnak nevezi a szakma és a sajtó a múlt héten, először Dél-Afrikában kimutatott omikron nevű koronavírus-variánst. Ennek oka, hogy az omikronban az eddigieknél jóval több, akár 50 mutáció is lehet. És mivel változott a vírus, már egyáltalán nem biztos, hogy a korábban kifejlesztett és széles körben beadott vakcinák hatásosak ellene.

A Pfizer-BioNTech gyógyszeripari vállalat, mely tagadhatatlanul az eddigi oltási folyamat egyik nagy győztese, pillanatok alatt reagált az új variáns bejelentésére. Két hetet kértek arra, hogy megállapítsák, mennyire hatékony a már használatban lévő vakcinájuk, de ezzel párhuzamosan már el is kezdték az új oltás kifejlesztését. Karikó Katalin magyar biokémikus, a mostani védőoltás egyik alkotója szerint ennek befejezéséhez egy hónap is elég.

A másik nagy, mRNS-technológián alapuló vakcina, a Moderna esetében kevésbé derűlátók. A vezérigazgató azt nyilatkozta, bár pontos adatok nincsenek, jelentősen csökken az oltások hatékonysága a koronavírus új variánsával szemben. Szerinte hónapok kellenek az új vakcina elkészítéséhez.

De mi a helyzet a kínai vakcinával, mely nem az új, hanem a hagyományos módszer alapján készült? Szakértők szerint a mutációk az elölt vírust alkalmazó vakcinákat kevésbé érintik. A szerb közmédiának nyilatkozó virológus is ezt erősítette meg.

Tanja Jovanović, a Belgrádi Egyetem virológusa: „A harmadik dózis után jelentős mértékben nő az antitestek száma. Szerintem, ha el is éri Szerbiát az új variáns, azok az emberek, akik felvették a kínai, vagyis a Sinopharm oltást, védettek lesznek, köszönhetően a szervezetükben lévő óriási mennyiségű antitestnek.”

Pixabay/geralt

Jó hír, hogy az eddigi tapasztalatok alapján az új variáns nem okoz súlyos tüneteket. A nagy fokú gyengeség a legfőbb ismertetője, gyerekeknél pedig okozhat átmeneti pulzusnövekedést. Nem jellemző a köhögés és a torokfájás, legfeljebb egy kis kaparás jelentkezhet, szintén elmarad az ízlelés- és szagláselvesztés.

Bár a tünetek enyhék, és a vakcinák hatékonysága sem zárható ki, a világ számos országa azonnal szigorú beutazási szabályokat rendelt el, elsősorban a Dél-Afrikából, és a kontinens más érintett országából érkezőkkel szemben. Főként Izrael és Nagy-Britannia keménykedett. Amszterdamban pedig több repülő utasait is a gépen tartották, amíg nem produkáltak negatív PCR-tesztet.

De legyünk derűlátók, és zárjuk az összefoglalót egy brit tudós, egész pontosan az Oxfordi Egyetem biológiaprofesszorának, James Naismithnek a meglátásával, miszerint az új variáns megjelenése „rossz hír, de korántsem jelenti azt, hogy itt a végítélet napja”.

Pannon RTV

Mivel a Covid19 vírusnak továbbra is csak mutációi jelentek meg, rekombináció nem történt, ezért a jelenlegi vakcinák továbbra is védenek - jelentette ki Bohucki Nebojsa járványügyi szakember a Közügyek című műsorban. Arról is beszámolt, hogy a legfrissebb tanulmányok szerint két Pfizer védőoltás után leghatékonyabb, ha harmadikként a Moderna vakcináját veszik fel az emberek. A szakember azt nyilatkozta, az új, omikron-variáns kapcsán akár optimisták is lehetünk.

„Ez egy teljesen új variáns. Nem tudunk róla szinte semmit. Olyan információk érkeztek ma Dél-Afrikából, hogy 300 százalékkal fertőzőképesebb, de úgy tűnik, hogy enyhe tüneteket okoz, ami jó. Tehát akkor lesz vége a világjárványnak, amikor megérkezik egy teljesen új variáns, ami nagyon gyorsan terjed, de nagyon enyhén leszünk betegek. Mi jelenleg nem tudjuk, hogy valóban súlyosabb vagy nem súlyosabb a klinikai kép, mert Európában alig regisztráltunk - mert már megjelent Európában is -, de kellene egy kis lappangási idő, 10-20 nap után teljesen kiderül, hogy veszélyesebb, vagy nem. De lehet, hogy ez a variáns jó hír lehet.”

koronavírus
omikron
Bohucki Nebojsa

Most

22:34

Európában sokan szeretnének űrhajósok lenni

Csaknem 23 600-an jelentkeztek űrhajósnak az Európai Űrügynökség (ESA) felhívására, közülük 1391 jelentkező jutott át az első pályázati fordulón - közölte a párizsi központú nemzetközi kormányközi szervezet.
21:12

Sok a temetés, gond van a koporsóellátással

Nőtt a kereslet és csökkent az ellátás üteme – sok mindenre igaz ez az elmúlt időszakban, és így van ez a temetkezéseknél is. Vajdaságban a temetkezési vállalkozásoknak jóval előre kell tervezniük, nehogy koporsó nélkül maradjanak.
19:46, Frissítve: 19:56

Kézilabda Eb: Nem sikerült a továbbjutás

Igazi parázs mérkőzést játszott a magyar és az izlandi kézilabda válogatott. Az Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában Magyarország legjobbjai egy góllal (30:31) kikaptak északi ellenfelüktől.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.

Kombinált oktatás hétfőtől?

Hétfőn visszatérnek az iskolapadba a vajdasági általános iskolások – így határozott a járványhelyzetet követő tanügyi csapat.