Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Mennyit ér a pénzünk?

2022.01.28
21:27
2022.01.30
07:26
Forrás
Pannon RTV
Emelkedtek a nyugdíjak és a bérek januártól, és emelkedett a minimálbér összege is, így már valamivel több mint 35 ezer dinárt tesz ki. Elég-e ez egy család havi bevásárlására és számláira, és mi a helyzet a környező országokban, ennek jártunk utána.

Január elsejétől 35 012 dinárra emelkedett a minimálbér Szerbiában, ami körülbelül 2500 dinárral több, mint tavaly volt. 2021 végén viszont elkezdett jelentősen nőni az infláció, és decemberben már 7,9 százalékos volt, a nemzeti bank előrejelzései szerint pedig nem is nagyon fog a 3 (plusz-mínusz másfél) százalékos célérték alá csökkenni az év közepéig.
Mindezt összevetve az idei évben biztosan nem egyenlítődik ki a minimálbér és a minimális vásárlói kosár értéke.

Ana Brnabić miniszterelnök szerint erre 2024-nél előbb egyébként sincs esély: „2022. január elsejétől gyakorlatilag a minimális vásárlói kosár 90 százalékát fedi a minimálbér, ami azt jelenti, hogy ha így folytatódik, 2023 végén arról tudunk dönteni, hogy 2024. január elsejétől a minimálbér fedje a minimális vásárlói kosarat. Lehetett volna ezt korábban is? Lehetséges, ha nem lett volna a koronavírus, mert mi ezt korábban is terveztük.”

Pannon RTV

De mi is az a vásárlói kosár? A vásárlói kosár azokat a termékeket jelöli, amelyekre egy háromtagú szerbiai családnak egy hónapban szüksége van. Ebben a fiktív bevásárlószatyorban a legnagyobb tételt az élelmiszerek teszik ki, majd a közműszámlák, a ruházat, a tisztítószerek, a közlekedés, az egészség, a mobiltelefon-számla, valamint a kultúrára, oktatásra és szórakozásra jutó összeg is benne van, de helyet kapnak benne élvezeti cikkek, mint például az alkohol és a dohányáru is.

A statisztikai hivatal adatai szerint a legkisebb vásárlói kosár nem egész 41 ezer dinárt tesz ki, míg egy átlagos vásárlói kosár, amibe nem csak a legalapvetőbb élelmiszerek kerülnek be, ennek majdnem a dupláját. Vagyis a minimálbér valóban nem fedi a minimális vásárlói kosarat. Igaz, a statisztikai hivatal kétkeresős háztartásokkal számol.

A hivatalos adatok szerint körülbelül az ország lakosságának 5 százaléka, 350 ezer ember dolgozik minimálbérért, és még ugyanennyien csak egy hajszállal többért, de ez az adat csak a bejelentett dolgozókat mutatja, vagyis hivatalosan a lakosság egytizede, nem hivatalosan akár a 30 százaléka is ilyen kevés pénzből kell, hogy megéljen.

2010 óta egyébként ez a tizedik minimálbér-emelés. Tavaly körülbelül kétezer dinárral, tavalyelőtt háromezer dinárral emelkedett a garantált legalacsonyabb fizetés.

Pixabay

A környező, uniós országok közül euróba átszámítva Horvátországban 505, Romániában 308, Bulgáriában pedig 258 euró volt tavaly a minimálbér. Január elsejétől Magyarországon is emelkedtek a bérek, így ott 371 eurós nettó minimálbérrel kezdték a 2022-es évet.

Nyugat-Európa országainak nem mindegyike garantál minimális jövedelmet, de azért a legtöbb helyen jó lenne pénzkeresőnek lenni. Németországban, Franciaországban, Hollandiában és Írországban voltak majdnem a legmagasabbak a bérek a tavalyi évben, az ott dolgozók legalább 1200 eurót kaphattak kézhez havonta. Luxemburg pedig még mindig a legjobban keresők országa, hiszen ott a legalacsonyabb fizetés is több mint 1800 eurót tesz ki.

Nettó minimálbér 2022. január
Szerbia 298
Horvátország 505
Szlovénia 758
Bosznia-Hercegovina 300
Albánia 214
Észak-Macedónia 250
Montenegró 450
Magyarország 371
Németország 1301
Franciaország 1324
Luxemburg 1808

nyugdíj
fizetés
emelés
Szerbia
gazdaság
infláció

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.