Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

A mentális egészségünkre is figyeljünk!

2020-08-01
16:42
2020-08-01
18:20
Forrás
Pannon RTV
Újvidéken jelenleg több mint 1700 aktív koronavírus-fertőzöttet tartanak számon.

Az illetékesek szerint a tartományi székvárosban továbbra is kedvezőtlenül alakul a járványhelyzet és a közeljövőben nem tervezik a járványügyi intézkedések eltörlését. Augusztus 7-ig biztosan nem lehet ünnepségeket, rendezvényeket tartani Újvidéken, valamint a medencéknek is zárva kell tartaniuk.

A helyi válságtörzs ugyanakkor enyhített a sportolók helyzetén. A vízilabdázók és az úszók mostantól igénybe vehetik a szabadtéri medencéket edzésre.

Az újvidékiek megoszlóan vélekednek a járványügyi intézkedésekről. Míg egyesek ki sem mozdulnak a lakásukból védőmaszk nélkül, mások szinte minden előírás betartására fittyet hánynak.

Bojana Mihajlović, Újvidék: „Lakásban élek, odafigyelek a higiéniára, a távolságtartásra, nem társalgok senkivel sem, csak a férjemmel töltöm az időm.”

Amirov Gafar három éve költözött Oroszországból Újvidékre. A városban egy éttermet működtet. Elmondása szerint a járvány kezdete óta nagyon visszaesett a forgalom: „A jelenlegi helyzet miatt kevés a munka. Üzleti szempontból mindenkinek nagyon rossz most a helyzete.”

Stevan Kvas újvidéki pszichológus szerint a jelenlegi helyzetben a fizikai egészségünk mellett nagyon fontos odafigyelni a mentális egészségünkre is. Az emberek kilátástalannak láthatják a helyzetüket, valamint sokféle információhoz jutnak, amik összezavarhatják őket és mindez rosszul hathat ki a lelkiállapotukra: „Probléma akkor jelentkezik, ha az emberek végletekbe esnek. Túlságosan bepánikolnak, magukba fordulnak, és nem dolgozzák fel az érzelmeiket, elnyomják azokat. Akkor bekövetkezhet egy mentális összeomlás. Másrészt a bátorság terén sem szabad túlzásokba esni, mintha az velük meg sem történhetne, mert akkor felesleges kockázatnak teszik ki magukat, illetve nemcsak maguknak, hanem másoknak is problémát okoznak.”

A pszichológus szerint ahhoz, hogy könnyebben átvészeljük ezt az időszakot, ki kell tartani a kitűzött céljaink mellett, illetve meg kell találni a módját, hogyan tudunk továbbra is egészségesen élni. Ha nem tudunk edzőterembe menni, otthon is edzhetünk. A környezetünkkel akár interneten keresztül is társaloghatunk. Időben kell felkelnünk, illetve aludnunk és egy mindennapi rutint kell kialakítanunk, amihez tartani kell magunkat - tette hozzá a szakember.

koronavírus
koronavírus-áldozat
koronavírus-fertőzés
koronavírus-fertőzött
koronavírus-fertőzöttek
koronavírus-járvány
Újvidék

Most

09:16, Frissítve: 09:25

Lángokban áll Kis-Amazónia

530 négyzetkilométernyi mocsaras vidék vált a lángok martalékává az argentínai Paraná-folyó torkolatvidékén, amelyet Kis-Amazóniaként is emlegetnek.

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.