Ugrás a tartalomra
MTI/Vasvári Tamás

Merkely Béla: A védettség és az antitestszint között nincs egyértelmű összefüggés

2021.06.15
10:34
2021.06.15
10:44
Forrás
MTI
Azt javasolta, hogy aki kihagyta a második oltást, az ősz előtt mindenképpen vegye fel.

A Semmelweis Egyetem rektora azt mondta, a védettség és az antitestszint között nincs egyértelmű összefüggés. Merkely Béla kifejtette, az antitestméréseket nem az oltások hatékonyságának mérésére találták ki, hanem az átfertőzöttség meghatározására. Az oltás után folyamatosan csökken az antitestszint, de továbbra is vannak úgynevezett memóriasejtek, amelyek "indítják a sejtes immunitást", ha erre szükség van. "Nagyon fontos, hogy a két oltás meglegyen, mert akkor a klinikai hatékonyság a súlyos lefolyású megbetegedéssel szemben százszázalékos, és ez a lényeg" - fogalmazott. Hozzátette. A két oltás után hátra kell dőlni, és nem kell antitestet vizsgálni. A rektor felajánlotta, hogy ha valakinek nincsenek antitestjei a két oltást követően, akkor őt a Semmelweis Egyetemen - a kapacitásuk mértékéig - egy speciális teszttel ingyen megvizsgálják.

140 ezer olyan ember lehet Magyarországon, akik nem vette fel a második oltást. Merkely Béla szerint az első oltás is véd, bár nem olyan hatékonyan, mint a kettő. Azt javasolta, hogy aki kihagyta a másodikat, pótolja azt akár 10-12 hét után is, de ősz előtt mindenképpen.

Merkely Béla
védőoltás
vakcina
antitest
védettség

Most

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.