Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Meséskönyv és koncert a jövendő elsősöknek

2019-02-08
20:07
2019-02-08
21:18
Forrás
Pannon RTV
150 iskoláskor előtti gyerek Mátyás királyról szóló meséskönyvet kapott pénteken délután Szabadkán. A Rákóczi Szövetség ajándékát azok kapják, akik szeptemberben magyar nyelven kezdik meg az iskolát.

Fergeteges hangulatot varázsolt a Juhász zenekar a szabadkai Majsai Úti Általános Iskola dísztermében. Juhász Gábor, zenekarvezető, Juhász zenekar: „Bemutatjuk nekik a hangszereinket, több mint 10 hangszer kerül most bemutatásra ezen a koncerten: a vonós, a pengetős, a fúvós, az ütős hangszerek, és igazából szinte minden, amit a Kárpát-medencében használnak az emberek.”

A Rákóczi Szövetség több módon támogatja a külhoni gyerekek magyar nyelven való oktatását. Domonkos István, szervezetfejlesztési igazgató, Rákóczi Szövetség, Magyarország: „Azokat a családokat keressük meg először, ahol magyarul beszélnek a szülők, és gyermekük születik. Gólyahír programunk keretében egy Első Könyvem címre hallgató babanaplót ajándékozunk ezeknek a családoknak, ahol a magyar közösség nevében és körében köszöntjük gyermeküket, és biztatjuk őket arra, hogy a későbbiekben a magyar oktatást válasszák, gyermekük legjobb nevelkedési és érvényesülési szempontjait figyelembe véve.”
 

A Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács már évek óta kiválóan együttműködik és egészítik ki egymás programjait - mondta Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke: „Minden olyan Vajdaságban élő kisgyermek, aki magyar nyelvű iskoláskor előtti korosztályú csoportba jár, megkapja ezeket a meséskönyveket a mai napon, illetve a jövő hét folyamán. Mintegy 1400 gyereket érint ez a program és az elkövetkezendő hónapokban, amikor a szülők ezeket a gyerekeket magyar nyelvű általános iskolába íratják - Vajdaság egész területére nézve, akkor egy nagyon jó minőségű táskát is kapni fognak a Rákóczi Szövetségtől, és ez természetesen kiegészül a Magyar Nemzeti Tanács Vackor programjával, hiszen mind a két program az anyanyelvű oktatást helyezi előtérbe.”

Mindazok, akikhez eddig nem jutott el a Rákóczi Szövetség ajándéka, átvehetik Szabadkán a Magyar Nemzeti Tanács irodájában - tette hozzá a Végrehajtó Bizottság elnöke.

Szabadka
Rákóczi Szövetség
Mátyás király
meséskönyv
elsős
Juhász zenekar

Most

23:19, Frissítve: 23:34

Az Atlético a címvédőt, a Dortmund a PSG-t verte

Az Atlético Madrid Niguez korai gólja révén előnyből várja a címvédő Liverpool elleni visszavágót a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, míg a Dortmund 2:1-es győzelemmel kezdte a PSG elleni párharcot.

Népszerű

Megölte családját egy rendőrnő

Megölte családja négy tagját, majd öngyilkosságot követett el egy rendőrnő a koszovói Gnjilane településen. A tragédia 13 óra körül történt.

Robbanás Újvidéken

A detonáció valamivel 19 óra után a limani piac közelében levő Puskin utcában történt.