Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Mi kerül az ortodox hívek asztalára a húsvéti ünnepek alatt?

2022.04.22
16:11
2022.04.22
17:00
Forrás
Pannon RTV
Sokan voltak ma az újvidéki piacokon. Az ortodox hívek az ünnepi menühöz szerezték be az alapanyagokat.
Pannon RTV

Marijana Antić, férjével és tízhónapos ikreivel jött ki a piacra. A kisgyerekek mellett nem sok ideje van készülődni az ünnepre.

„Mivel ma nagypéntek van, ma böjtölni fogunk, tehát minden, ami nem állati eredetű, aszalt szilva, aszalt sárgabarack, dió, ilyesmi, hal, halászlé feltétlenül, húsvétra pedig már gazdag a teríték, bárány, malac, ahogy szokták, krumpli, saláta, minél több friss zöldség és finom torta, de az ilyen kisgyerekekkel leginkább azt esszük, amit a nagymama készít.”

Pannon RTV

Stevan Milovićnál sokan vásárolták a házi készítésű aszalt gyümölcsöt és a halat.

„Ami a nagypénteki ünnepi asztalt illeti, azt Dalmáciában is tartottuk, így nálam lehet halat venni, tőkehalat, azt legtöbbször készítettük, ez hagyomány maradt, szóval természetesen tőkehal lesz az asztalon, olívaolajjal és diófélékkel.”

Pannon RTV

A húsvéti szokások közül a pravoszlávoknál a tojásfestés és a tojáskoccintás a legnépszerűbb. Az ünnepi ebédnél a család tagjai összekoccintják a tojásokat, a cél, hogy épségben maradjon. A festeni való tojásokat sokan már napokkal ezelőtt megvették.

Zorica Bugarčić, piaci árus, Bakolc: „Kijöttem múlt szombaton is, valaki már akkor megvette a tojásokat húsvétra. Valószínűleg mert úgy gondolják, hogy az ünnep előtt drágább.”

Szokás az is, hogy az első festet tojást megtartják a következő évi nagypéntekig. Úgy tartják, hogy ez a tojás megóvja a házat és a benne élőket.

húsvét
ortodox húsvét
nagypéntek

Most

13:08, Frissítve: 14:22

Újabb hadgyakorlatokat jelentett be Kína

Több kínai katonai hajó, repülőgép és drón folytatta ma reggel Tajvan közelében a közös hadgyakorlatokat, amelyek során támadásokat szimuláltak Tajvan és a tajvani haditengerészet hajói ellen.

Népszerű

Barikádok az utakon Koszovóban

Több helyen is elzárták az utakat a Koszovóban élő szerbek. Közben a koszovói rendőrség vasárnap este lezárta Jarinjenál és Brnjaknál az adminisztratív határátkelőket.