Ugrás a tartalomra
Pixabay

Mi köze a pattogatott kukoricának a nagypéntekhez?

2020-04-08
13:41
2020-04-08
16:44
Forrás
Pannon RTV
Tart a nagyhét. Ezekhez a napokhoz számos mára már elfeledett szokás fűződik.

Nagyszerdán a hagyományok szerint az asszonyok elkezdtek mosni, takarítani, hogy nagypéntekre minden szép tiszta legyen. A férfiak a ház környékét tették rendbe, valamint az udvart csinosították ki. A néphagyomány szerint zöldcsütörtök, azaz nagycsütörtök napján zöld ételeket kellett fogyasztani egész nap.

Szőke Anna néprajzkutató: „Ami nagyon fontos a nagypéntekkel kapcsolatban, hogy ugye esszük a pattogatott kukoricát. Kevesen tudják, hogy miért eszünk mi pattogatott kukoricát. Azért, mert a zsidók vándorlásuk alatt, 40 év alatt magokon éltek. Ezt emeli be az egyház a mi szokásainkba. A magvak helyett mi pattogatott kukoricát eszünk. A barkaág is, amit virágvasárnap megszenteltetünk, a pálma ágakat helyettesíti. Mindig beépíti az egyház a környezethez való alkalmazkodást.”

nagyhét
NAGYPÉNTEK
Szőke Anna
hagyomány

Most

18:55, Frissítve: 19:14

Félbetört egy repülő Indiában

Landolás közben kicsúszott a kifutópályáról és két részre tört egy repülőgép Indiában. Az Air India Express gépe Calicutba érkezett Dubaiból.
16:09, Frissítve: 16:15

Dinnyeszezon Tiszakálmánfalván

Két héttel ezelőtt még kétszer ennyibe került a dinnye, mint tavaly, de miután kedvezőbbre fordult az időjárás, mégis nőtt a termés mennyisége és minősége, ami az ár csökkenéséhez is vezetett.

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.