Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kerekes Rudolf

Miért fontosak a civil szervezetek?

2018-11-21
13:20
2018-11-21
19:12
Forrás
Pannon RTV
Határon átnyúló Civil Tájékoztatási Fórumot tartottak Hertelendyfalván a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületben.

Az előadók a civil szerveződésekről, jelentőségükről, és sokféle tevékenységükről beszéltek. A Bánság romániai részén hasonló gondokkal küzdenek, mint a mi Bánátunkban - mondta Kása Zsolt. A temesvári Szórvány Alapítvány munkatára hozzátette: „A Szórvány Alapítvány 25 éve működik Temesváron, fő célterületünk a romániai bánsági szórványélet tanulmányozása, valamint olyan programokat szervezésünk, amelyek célja, hogy a közösségeinket összefogásra késztesse. Tevékenységünket Temesváron végezzük, valamint Temes megyében, de voltak olyan programjaink, amelyek Arad megyébe is elértek, valamint Krassó-Szörény megyébe. Meg szeretném említeni azokat a határon átnyúló programjainkat, amelyeket délvidéki szervezetekkel közösen valósítottunk meg. Mi főleg a nagyobb magyar településeken találunk partnereket, de volt nekünk partnerünk Nagybecskerekről és Muzslyáról is. Megpróbáljuk azokat a szórványtelepüléseket megkeresni, amik a Délvidéken hasonló helyzetben vannak, mint a mi településeink.”

Béres Zoltán a civil szervezetek helyzetét mutatta be. A vajdasági Magyar Civil Szövetség elnöke rámutatott arra, hogy öt éve vizsgálódtak utoljára a témában. A civil szervezetek munkájával kapcsolatban nincsenek frissebb adatok.

Béres Zoltán, elnök, Vajdasági Magyar Civil Szövetség: „Azért van rájuk szükség, mert a közösségnek egyféle mentális egészségét mutatják a civil szervezetek. Egy egészséges, önmagában bízó közösség szerveződik. A tagok szerveződnek, összefognak különböző igények kielégítésére, különböző problémák megoldására. Ez a szerveződés automatikusan létrehoz civil szervezeteket.”

 

Az eseményen elhangzott, hogy a magyarországi Nemzeti Együttműködési Alap pályázati lehetőségeinek köszönhetően, a vajdasági és a magyarországi testvértelepülések közötti együttműködések is elmélyülhetnek.

Hertelendyfalva
civil szféra

Most

21:05

Civil Akadémia először a határon túl

Első alkalommal rendeztek meg határon túli városban Civil Akadémiát. A Civil Összefogás Fórum és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány szabadkai előadására a belépés ingyenes volt.
15:28, Frissítve: 20:02

Hadivásár Belgrádban

Megkezdődött a Partner 2019. elnevezésű, fegyvereket és katonai felszereléseket felvonultató nemzetközi vásár Belgrádban.

Népszerű

Gyilkosság és öngyilkosság Péterrévén

Vadászpuskával megölt egy nőt, majd magával is végzett egy férfi hétfőn Péterrévén. A mojbecej portál nem hivatalos értesülései szerint a férfi valószínűleg a nő férje volt.