Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kerekes Rudolf

Miért fontosak a civil szervezetek?

2018-11-21
13:20
2018-11-21
19:12
Forrás
Pannon RTV
Határon átnyúló Civil Tájékoztatási Fórumot tartottak Hertelendyfalván a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületben.
Pannon RTV/Kerekes Rudolf

Az előadók a civil szerveződésekről, jelentőségükről, és sokféle tevékenységükről beszéltek. A Bánság romániai részén hasonló gondokkal küzdenek, mint a mi Bánátunkban - mondta Kása Zsolt. A temesvári Szórvány Alapítvány munkatára hozzátette: „A Szórvány Alapítvány 25 éve működik Temesváron, fő célterületünk a romániai bánsági szórványélet tanulmányozása, valamint olyan programokat szervezésünk, amelyek célja, hogy a közösségeinket összefogásra késztesse. Tevékenységünket Temesváron végezzük, valamint Temes megyében, de voltak olyan programjaink, amelyek Arad megyébe is elértek, valamint Krassó-Szörény megyébe. Meg szeretném említeni azokat a határon átnyúló programjainkat, amelyeket délvidéki szervezetekkel közösen valósítottunk meg. Mi főleg a nagyobb magyar településeken találunk partnereket, de volt nekünk partnerünk Nagybecskerekről és Muzslyáról is. Megpróbáljuk azokat a szórványtelepüléseket megkeresni, amik a Délvidéken hasonló helyzetben vannak, mint a mi településeink.”

Pannon RTV/Kerekes Rudolf

Béres Zoltán a civil szervezetek helyzetét mutatta be. A vajdasági Magyar Civil Szövetség elnöke rámutatott arra, hogy öt éve vizsgálódtak utoljára a témában. A civil szervezetek munkájával kapcsolatban nincsenek frissebb adatok.

Béres Zoltán, elnök, Vajdasági Magyar Civil Szövetség: „Azért van rájuk szükség, mert a közösségnek egyféle mentális egészségét mutatják a civil szervezetek. Egy egészséges, önmagában bízó közösség szerveződik. A tagok szerveződnek, összefognak különböző igények kielégítésére, különböző problémák megoldására. Ez a szerveződés automatikusan létrehoz civil szervezeteket.”

 

Pannon RTV/Kerekes Rudolf

Az eseményen elhangzott, hogy a magyarországi Nemzeti Együttműködési Alap pályázati lehetőségeinek köszönhetően, a vajdasági és a magyarországi testvértelepülések közötti együttműködések is elmélyülhetnek.

Hertelendyfalva
civil szféra

Most

10:05

Đoković beérte Federert

Novak Đoković világelső szerb teniszező a 310. hetet kezdte meg a férfi teniszezők ATP világranglistájának az élén, ezzel beérte az eddigi rekorder svájci Roger Federert.
09:53, Frissítve: 10:03

Juhtenyésztés: igen vagy nem?

Elégedetlenek a vajdasági juhtenyésztők, de bíznak abban, hogy a lassanként emelkedő árak miatt a jövőben is érdemes lesz birkák és bárányok tenyésztésével foglalkozni.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.