Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kerekes Rudolf

Miért fontosak a civil szervezetek?

2018.11.21
13:20
2018.11.21
19:12
Forrás
Pannon RTV
Határon átnyúló Civil Tájékoztatási Fórumot tartottak Hertelendyfalván a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületben.
Pannon RTV/Kerekes Rudolf

Az előadók a civil szerveződésekről, jelentőségükről, és sokféle tevékenységükről beszéltek. A Bánság romániai részén hasonló gondokkal küzdenek, mint a mi Bánátunkban - mondta Kása Zsolt. A temesvári Szórvány Alapítvány munkatára hozzátette: „A Szórvány Alapítvány 25 éve működik Temesváron, fő célterületünk a romániai bánsági szórványélet tanulmányozása, valamint olyan programokat szervezésünk, amelyek célja, hogy a közösségeinket összefogásra késztesse. Tevékenységünket Temesváron végezzük, valamint Temes megyében, de voltak olyan programjaink, amelyek Arad megyébe is elértek, valamint Krassó-Szörény megyébe. Meg szeretném említeni azokat a határon átnyúló programjainkat, amelyeket délvidéki szervezetekkel közösen valósítottunk meg. Mi főleg a nagyobb magyar településeken találunk partnereket, de volt nekünk partnerünk Nagybecskerekről és Muzslyáról is. Megpróbáljuk azokat a szórványtelepüléseket megkeresni, amik a Délvidéken hasonló helyzetben vannak, mint a mi településeink.”

Pannon RTV/Kerekes Rudolf

Béres Zoltán a civil szervezetek helyzetét mutatta be. A vajdasági Magyar Civil Szövetség elnöke rámutatott arra, hogy öt éve vizsgálódtak utoljára a témában. A civil szervezetek munkájával kapcsolatban nincsenek frissebb adatok.

Béres Zoltán, elnök, Vajdasági Magyar Civil Szövetség: „Azért van rájuk szükség, mert a közösségnek egyféle mentális egészségét mutatják a civil szervezetek. Egy egészséges, önmagában bízó közösség szerveződik. A tagok szerveződnek, összefognak különböző igények kielégítésére, különböző problémák megoldására. Ez a szerveződés automatikusan létrehoz civil szervezeteket.”

 

Pannon RTV/Kerekes Rudolf

Az eseményen elhangzott, hogy a magyarországi Nemzeti Együttműködési Alap pályázati lehetőségeinek köszönhetően, a vajdasági és a magyarországi testvértelepülések közötti együttműködések is elmélyülhetnek.

Hertelendyfalva
civil szféra

Most

12:29, Frissítve: 14:22

Huszonöt éves az Emmanuel kamarakórus

Fennállásának a 25. évfordulóját ünnepelte vasárnap este az Emmanuel kamarakórus. A nagybecskereki Szathmáry Karolina leánykollégiumban bemutatott koncerttel és vendégfellépőkkel tették emlékezetessé a jeles jubileumot.

Népszerű

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.