Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kerekes Rudolf

Miért fontosak a civil szervezetek?

2018-11-21
13:20
2018-11-21
19:12
Forrás
Pannon RTV
Határon átnyúló Civil Tájékoztatási Fórumot tartottak Hertelendyfalván a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületben.

Az előadók a civil szerveződésekről, jelentőségükről, és sokféle tevékenységükről beszéltek. A Bánság romániai részén hasonló gondokkal küzdenek, mint a mi Bánátunkban - mondta Kása Zsolt. A temesvári Szórvány Alapítvány munkatára hozzátette: „A Szórvány Alapítvány 25 éve működik Temesváron, fő célterületünk a romániai bánsági szórványélet tanulmányozása, valamint olyan programokat szervezésünk, amelyek célja, hogy a közösségeinket összefogásra késztesse. Tevékenységünket Temesváron végezzük, valamint Temes megyében, de voltak olyan programjaink, amelyek Arad megyébe is elértek, valamint Krassó-Szörény megyébe. Meg szeretném említeni azokat a határon átnyúló programjainkat, amelyeket délvidéki szervezetekkel közösen valósítottunk meg. Mi főleg a nagyobb magyar településeken találunk partnereket, de volt nekünk partnerünk Nagybecskerekről és Muzslyáról is. Megpróbáljuk azokat a szórványtelepüléseket megkeresni, amik a Délvidéken hasonló helyzetben vannak, mint a mi településeink.”

Béres Zoltán a civil szervezetek helyzetét mutatta be. A vajdasági Magyar Civil Szövetség elnöke rámutatott arra, hogy öt éve vizsgálódtak utoljára a témában. A civil szervezetek munkájával kapcsolatban nincsenek frissebb adatok.

Béres Zoltán, elnök, Vajdasági Magyar Civil Szövetség: „Azért van rájuk szükség, mert a közösségnek egyféle mentális egészségét mutatják a civil szervezetek. Egy egészséges, önmagában bízó közösség szerveződik. A tagok szerveződnek, összefognak különböző igények kielégítésére, különböző problémák megoldására. Ez a szerveződés automatikusan létrehoz civil szervezeteket.”

 

Az eseményen elhangzott, hogy a magyarországi Nemzeti Együttműködési Alap pályázati lehetőségeinek köszönhetően, a vajdasági és a magyarországi testvértelepülések közötti együttműködések is elmélyülhetnek.

Hertelendyfalva
civil szféra

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:24, Frissítve: 17:34

Jó termést remélnek a szőlészek

A legtöbb észak-bácskai szőlősben alszanak még a tőkék. Ez a csapadékmenetes, a szőlőtőkékre még hűvös idő a legjobb metszésre. Eddig a legtöbb helyen a betakart tőkék bontása történt meg.
16:54, Frissítve: 18:16

Meghalt Baló György

A magyarországi televíziós szerkesztő, műsorvezető, a Magyar Televízió volt kulturális igazgatója, Pulitzer- és Prima Primissima-díjas újságíró 71 éves volt.

Népszerű

Bombarobbanás történt Topolyán

Csütörtök éjjel fél tizenegy körül a Ljubljanai utca 16-os szám alatt, B. L. otthona előtt robbant a bomba egy magyar rendszámtáblás autó alatt – adta hírül egy helyi (mojabackatopola.rs) hírportál.
Mentőautó

Holtan találtak egy 15 éves fiút Topolyán

A topolyai Bartók Béla utca egyik házában ma a reggel holtan találták a 15 éves O. A. -t. A kiskorú holttestét állítólag barátjának a dédanyja találta meg az ágyban.