Ugrás a tartalomra
A vasútállomás mögötti elhagyatott épület
Pannon RTV

Migráns csoportok tartózkodnak a szabadkai vasútállomás környékén

2019-07-06
14:48
2019-07-06
18:06
Forrás
Pannon RTV
Nem hivatalos információk szerint mintegy 50 migráns tartózkodik a szabadkai vasútállomás egyik elhagyott, kétszintes épületében és az üzemi terület bozótosaiban.

Az ott dolgozók szerint a rendőrség többször is razziát tartott, ilyenkor azonban sikerül nekik időben megszökniük onnan. A Majsai-híd és a Majsai út környékén élők folyamatosan tapasztalják a migránsok jelenlétét.

Migránsok a kútnál

A Majsai-híd lábánál található az az artézi kút, ahova a helyiek elmondása szerint a vasútállomás környékén megbúvó migránsok járnak a kora reggeli vagy a késő délutáni órákban, tisztálkodni illetve ivóvízért. Szombaton délelőtt is a kánikula elől kerestek felfrissülést a pakisztáni fiatalok: két-három fős csoportokban mentek vízért. A kútnál lábat mosnak és ruháikat is kimossák. A helyieket zavarja a jelenlétük, hiszen a környéken élők kútjainak ivóvize ihatatlan, ezért sokan az artézi kúthoz járnak, de addig nem mernek odamenni, amíg a migránsok tisztálkodnak. A kút környékén hatalmas tócsa, tele üres samponos-flakonokkal és eldobott ruhákkal.

Üres flakonok a kút mellett

A Majsai-út környékén élők szerint egyre több migránst látni errefelé. Kószó Béla éjszaka is beléjük botlott, amikor munkából tartott hazafelé. „A Majsai úton, Makkhetes felől jöttek, tizenketten, én pedig a munkából mentem hazafelé. Muszáj volt elmennem mellettük. Nem volt mindegy. Szóval, kicsit félünk.”

Bozótos a sinek mellett

Az afganisztáni Iza Burda is éppen az artézi kútnál tisztálkodott. Azt mondta, 17 napja érkezett Szabadkára. Mikor megkérdeztük tőle, hol alszik, a vasútállomás felé mutatott. Elmondta, hogy vonattal szeretne átkelni Magyarországra, és erre pénze is van. Hozzátette: mindenáron Belgiumba akar eljutni. Azt mondta, jelenleg most nagyjából harmincan vannak a vasútállomás területén, de ez változik. Egyesek elmennek, de újak jönnek helyettük.

A szabadkai vasútállomás

A vasútállomáson dolgozók kamerán kívül azt mondták, nem tudják elküldeni a hívatlan vendégeket, mert hiába értesítik a rendőrséget, mire kiérnek, a migránsok eltűnnek. Elmondásuk szerint a legnagyobb gondot az jelenti, hogy a különféle humanitárius szervezetek folyamatosan oda járnak és mindennel ellátják a bevándorlókat. Hozzátették, időnként ötvennél is többen vannak az egyik kétszintes, elhagyott, romos épületben, ahol állításuk szerint nemrégiben egy kisebb tűzeset is okoztak főzés közben az ott tartózkodók. Az üzemi területen dolgozók a fertőzésektől is félnek, hiszen nagy mennyiségű szemetet is hátrahagynak a migránsok.

Szabadka
migráns
vasútállomás

Most

19:30

Lengyel barlangban rekedt két ember

Több mint két tucatnyian próbálják meg kiszabadítani azt a két barlangászt, akik a hétvégén Lengyelországban, a Tátra egyik barlangjában kerültek a víz fogságába.

Népszerű

Közel 200 km/h-val száguldozott

193 kilométeres óránkénti sebességgel haladt egy 24 éves férfi a szerbiai Rača település olyan útszakaszán ahol a sebességkorlátozás 80 km/h volt.