Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Migránsbegyűjtő akció volt Horgoson

2022.08.18
14:16
2022.08.18
16:32
Forrás
Pannon RTV
Egy terepjáróval segíti a magyarkanizsai önkormányzat a lakosok számára biztonságot nyújtók munkáját.
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Illegális bevándorlók nagyobb csoportját gyűjtötte be és szállította el a szerbiai rendőrség ma reggel a Horgos-Röszke közúti határátkelő egykori jugoszláv határrendőrségének romos épületeiből és a környékbeli erdőkből. A magyarkanizsai önkormányzat pedig egy ma átadott terepjáróval segíti a Horgoson szolgálatot teljesítő helyi biztonsági emberek munkáját, akik igyekeznek távol tartani a migránsokat a falu központjától.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Tetemes mennyiségű szemét maradt az épületekben az elszállított migránsok után. A rendőrségi akció csütörtök reggel fél 5-kor kezdődött. A hivatalos információk szerint négy busszal és több rabszállítóval összesen 294 illegális bevándorlót vittek el Horgos határ menti övezetéből távolabbi befogadóközpontokba. Legtöbb közülük marokkói. Az illetékesek szerint velük van a legtöbb gond, mivel nem ritkán ők szervezik meg az illegális határátlépést Magyarország felé. A rendőrök egész nap járőröztek a határövezetben.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A csütörtök reggeli rendőri akció még a délelőtt folyamán is tartott, ugyanis egyes illegális bevándorlók megpróbálták kivonni magukat a rendőri intézkedés alól, és elbújni a határhoz közeli erdőkbe, aztán ők gyalogosan indultak meg a falu irányába. De a rendőrök folyamatosan követték őket, és akit tudtak, azokat utólag is elkapták és begyűjtötték a szerbiai belügyminisztérium különleges egységei.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Mások már megpróbáltak visszatérni, őket ebben akadályozták meg a hatóság emberei. A horgosiak attól tartanak, a nyugalom csak rövid időre tért vissza a faluba.

Reisinger Ágnes, Horgos: „Elvittek a múlt alkalommal is három busszal, ha jól emlékszem, és délután tele volt a falu velük.”

Fajka László, Horgos: „Pillanatnyilag megkönnyebbülés, de holnap ugyanennyien fognak lenni, illetve szerintem most is még nagyon sokan bujkálnak, akiket nem tudtak elvinni.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Lackó Róbert, a magyarkanizsai Községi Képviselő-testület elnöke, a migránsügyekkel megbízott stáb tagja elmondta: a belüggyel azt szeretnék elérni, hogy az erdősávot teljesen átláthatóvá tegyék. A Szerbiai Menekültügyi Főbiztosság horgosi biztonsági embereinek egy terepjáró kulcsait adta át csütörtök délelőtt a magyarkanizsai önkormányzat nevében. „Ők 2015 óta nagyon fontos szerepet töltenek be itt Horgoson. Ezt nemcsak én mondom, a lakosok is érzik ezt, a mégis nagyobb biztonságot benn, a lakott területen. Természetesen ők a határzónában nem tudnak intézkedni, tehát azok a migránsok, akik bejönnek élelmiszerért, vízért, telefont tölteni, azok valamilyen szinten kontroll alatt vannak.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Az új terepjárónak köszönhetően a biztonsági emberek sokkal mobilisabbak lesznek - tette hozzá Lackó Róbert.

migráns
akció
rendőrség
Horgos

Most

10:01

Itt a vénasszonyok nyara

Szeles idővel indult a hét térségünkben. Keddre azonban veszít erejéből a szél. A napsütést időnként az erősebben megnövekvő gomolyfelhők zavarhatják meg, helyenként még előfordulhatnak futó záporok.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.