Ugrás a tartalomra
falfirka, migránesellenes, Szabadka
Pannon RTV

Migránsellenes falfirkák jelentek meg Szabadkán

2018-01-11
15:40
2018-01-11
18:36
Forrás
Pannon RTV
A Majsai Úti iskola közelében cirill betűkkel írta ki valaki: kukába a migránsokkal és mellé horogkeresztet rajzolt.

A falfirka csütörtökre virradóra jelent meg a Makkhetes felé vezető úton, a Majsai Úti Általános Iskolával szemben lévő buszmegállón, ahol sok gyermek fordul meg nap mint nap. Az ismeretlen elkövető három helyre is kiírta a bevándorlókkal szembeni véleményét. A helyiek többsége elítéli az esetet, de általában nem csodálkoznak azon, hogy ez megtörtént. A nap folyamán eltüntették a kiírást.     

Szabadkán jellemzően a városi buszmegállók többsége tele van falfirkákkal. Eddig viszont nem jelentek meg migránsellenes feliratok. Most viszont cirill betűkkel azt írták ki, hogy „a kukába a migránsokkal”, és mellé még egy horogkeresztet is rajzoltak.

A helyiek szerint a makkhetesi erdőben tanyázó migránsok gyakran járnak az érintett környékre bevásárolni. Van, hogy busszal jönnek-mennek, ez irritálhatott valakit vagy valakiket. A buszmegálló mindhárom oldalsó falára felkerült az említett felirat és a horogkereszt.

Krnjić Ilona: „Én sajnálok mindenkit, de egy kicsit nehéz, mert nagyon sok mindent kapnak, amit eladnak a piacon, ezt már láttam, mi meg, akik ide valósiak vagyunk vagy itt születtünk, nekünk nincsen semmi jogunk.”

Az emberek elítélik a gyűlöletkeltést, de azt mondják: erre előbb-utóbb számítani lehetett. Trenka Csaba: „Más megoldást kellene találni, nem ilyen feliratokat. Sajnos, hogy ez megtörténik. De van itt elég sok szomorú helyzet, gondolom, amikor látok olyan embereket, akik kukából szedik az ételt, a napi betevő falatot. A másik pedig, hiába újítanak fel minden buszmegállót, ha telefirkálják, letördelik, éjszaka itt randalíroznak az iskola kellős közepén, és sehol egy rendőr, sehol egy felügyelő vagy valaki, és ha hallok nagy zörgést, és kinézek, még rám támadnak.”

A Majsai Úti Általános Iskola környékén élők azt is hozzáteszik: a buszmegálló körül rengeteg a szemét, a kukát ritkán ürítik.

A szabadkai Subotica-trans Utasforgalmi Közvállalatban megkeresésünkre azt mondták, hogy a buszmegállók takarításával és karbantartásával a Szabadkai Útügyi, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat van megbízva. Ők viszont nem kívántak nyilatkozni, kérdéseinkre e-mailben válaszoltak. Megerősítették, hogy ők tartják karban a buszmegállókat, mégpedig nem meghatározott időközönként, hanem szükség szerint, az egész év folyamán. Ilyen, előre nem látott helyzetek esetén értesítik a velük szerződésben álló alkalmazottat, aki valóban meg is jelent a déli órákban és hozzálátott a migránsellenes feliratok eltüntetéséhez. Nyilatkozni ő sem akart, de kamerán kívül elmondta: ő a város hivatásos grafitti-takarítója, rendszeresen tünteti el többek között a buszmegállókról a firkákat, most viszont kimondottan ezeket a migránselleneseket kellett lemosnia egy speciális vegyszerrel.

Szabadka
migránsellenes
falfirka

Most

18:24, Frissítve: 18:31

Mindent a Batyuba!

Július utolsó hetében tartják Zentagunarason a legnagyobb délvidéki népművészeti tábort, a Batyu tábort. A programra idén is majd’ háromszáz fiatalt várnak.
15:22, Frissítve: 17:00

A Lány című film nyerte az Arany torony-díjat

Lukas Dhont belga rendező Lány című filmje érdemelte ki az Arany torony-díjat az Európai Filmek 25. Palicsi Fesztiválján. A filmkedvelők a tegnapi záróceremónia után még két alkotást nézhettek meg.
13:35, Frissítve: 15:32

Strandolás a Tisza-parton

A nyári melegben aligha találunk jobb kikapcsolódást, mint a strandolást. A magyarkanizsai Tisza-parton minden lehetőség adott, hogy kihasználjuk ezt.

Népszerű

Elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV munkatársa

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV magyarkanizsai tudósítója, Aranytoll-díjas újságíró, kedves kollégánk. Tegnap töltötte be 65. életévét és vonult nyugdíjba.
Szabadkai Zsinagóga beltere

Teljes pompában a szabadkai Zsinagóga beltere

Határidőn belül, 2017. december 31-én befejezték a szabadkai Zsinagóga felújításának belső munkálatait. A három kupola helyreállítása is a megfelelő ütemben halad - mondják az illetékesek.
Budai Dániel

Meghalt a 15 éves Budai Dániel

A szabadkai fiú az egyik belgrádi gyermekkórházban töltötte utolsó perceit. Budai Dánielnek szív- és tüdőátültetésre lett volna szüksége, amiről korábban a Pannon RTV is beszámolt.