Ugrás a tartalomra
falfirka, migránesellenes, Szabadka
Pannon RTV

Migránsellenes falfirkák jelentek meg Szabadkán

2018-01-11
15:40
2018-01-11
18:36
Forrás
Pannon RTV
A Majsai Úti iskola közelében cirill betűkkel írta ki valaki: kukába a migránsokkal és mellé horogkeresztet rajzolt.

A falfirka csütörtökre virradóra jelent meg a Makkhetes felé vezető úton, a Majsai Úti Általános Iskolával szemben lévő buszmegállón, ahol sok gyermek fordul meg nap mint nap. Az ismeretlen elkövető három helyre is kiírta a bevándorlókkal szembeni véleményét. A helyiek többsége elítéli az esetet, de általában nem csodálkoznak azon, hogy ez megtörtént. A nap folyamán eltüntették a kiírást.     

Szabadkán jellemzően a városi buszmegállók többsége tele van falfirkákkal. Eddig viszont nem jelentek meg migránsellenes feliratok. Most viszont cirill betűkkel azt írták ki, hogy „a kukába a migránsokkal”, és mellé még egy horogkeresztet is rajzoltak.

A helyiek szerint a makkhetesi erdőben tanyázó migránsok gyakran járnak az érintett környékre bevásárolni. Van, hogy busszal jönnek-mennek, ez irritálhatott valakit vagy valakiket. A buszmegálló mindhárom oldalsó falára felkerült az említett felirat és a horogkereszt.

Krnjić Ilona: „Én sajnálok mindenkit, de egy kicsit nehéz, mert nagyon sok mindent kapnak, amit eladnak a piacon, ezt már láttam, mi meg, akik ide valósiak vagyunk vagy itt születtünk, nekünk nincsen semmi jogunk.”

Az emberek elítélik a gyűlöletkeltést, de azt mondják: erre előbb-utóbb számítani lehetett. Trenka Csaba: „Más megoldást kellene találni, nem ilyen feliratokat. Sajnos, hogy ez megtörténik. De van itt elég sok szomorú helyzet, gondolom, amikor látok olyan embereket, akik kukából szedik az ételt, a napi betevő falatot. A másik pedig, hiába újítanak fel minden buszmegállót, ha telefirkálják, letördelik, éjszaka itt randalíroznak az iskola kellős közepén, és sehol egy rendőr, sehol egy felügyelő vagy valaki, és ha hallok nagy zörgést, és kinézek, még rám támadnak.”

A Majsai Úti Általános Iskola környékén élők azt is hozzáteszik: a buszmegálló körül rengeteg a szemét, a kukát ritkán ürítik.

A szabadkai Subotica-trans Utasforgalmi Közvállalatban megkeresésünkre azt mondták, hogy a buszmegállók takarításával és karbantartásával a Szabadkai Útügyi, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat van megbízva. Ők viszont nem kívántak nyilatkozni, kérdéseinkre e-mailben válaszoltak. Megerősítették, hogy ők tartják karban a buszmegállókat, mégpedig nem meghatározott időközönként, hanem szükség szerint, az egész év folyamán. Ilyen, előre nem látott helyzetek esetén értesítik a velük szerződésben álló alkalmazottat, aki valóban meg is jelent a déli órákban és hozzálátott a migránsellenes feliratok eltüntetéséhez. Nyilatkozni ő sem akart, de kamerán kívül elmondta: ő a város hivatásos grafitti-takarítója, rendszeresen tünteti el többek között a buszmegállókról a firkákat, most viszont kimondottan ezeket a migránselleneseket kellett lemosnia egy speciális vegyszerrel.

Szabadka
migránsellenes
falfirka

Most

19:54, Frissítve: 20:21

Haradinaj: A vámtarifák maradnak

A Szerbiából származó árura kivetett vámtarifák mindaddig érvényben maradnak, amíg nem születik egy mindent átfogó, kölcsönös megállapodás Koszovó elismeréséről - jelentette ki Ramush Haradinaj.

Népszerű

Családi ház égett le Kishegyesen

Leégett a Csőke házaspár családi háza a Deák Ferenc utcában Kishegyesen. Kedden este 17 óra környékén ütött ki a tűz a kazánházában, majd átterjedt a tetőszerkezetre.

Baleset a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában

Súlyos iskolai balesethez riasztották tegnap kora délután a zentai mentőszolgálatot. Egy kisfiú zuhant le a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola lépcsőjéről, aki súlyos sérüléseket szenvedett.