Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

A migránsok beköltöznek az üres házakba

2021.06.21
12:49
2021.06.21
19:18
Forrás
Pannon RTV
Továbbra is vannak migránsok a magyar-szerb-román hármashatár melletti vajdasági településeken.

A majdányi és rábéi lakosok szerint jelentősen kevesebb illegális bevándorlóval találkoznak a téli hónapokhoz képest. Ennek ellenére az üres, lakatlan házakba továbbra is beköltöznek a bevándorlók.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Molnár Imre szerint az 56 lakossal rendelkező Rábén előfordult, hogy 400 illegális bevándorló is jelen volt. „Apósomnak a házába is beköltöztek, ott mindent tönkretettek. Még a tetőt is kibontották, most mikor esett az eső, akkor becsinálták, ott laknak bent. Van ott volt mindenféle bútor is, azt mind eltüzelték.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Egy helyi lakos elmondta, kevesebb migráns található most Majdányon, mint télen, amit a rendőri beavatkozásoknak köszönhetnek. „A rendőrségtől, belügyi szervektől, a migrnásügyi hatóságoktól Belgrádból, a támogatás még a mai napig is aktív itt a faluban. Nekik köszönhetően most nem olyan nagy a zűrzavar, mint eddig volt, mert kontroll alatt tartják a migráns-mozgásokat.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Az illegális bevándorlók kivétel nélkül Ausztriába és Németországba tartanak, de a szerb-magyar határ átjárhatatlansága miatt van, hogy hónapokig vesztegelnek a vajdasági településeken.

„A családom Bécsben van, Ausztriában, oda szeretnék menni. Itt körülbelül egy hónapja vagyok. Eddig tízszer próbáltam átmenni a román határon, onnan pedig Magyarországra mennék, de mindig elkapnak” - mondta az egyik bevándorló.

„Hat hónappal ezelőtt érkeztünk. Néha van egy kevés problémánk a rendőrséggel. A családunk Németországban él, oda tartunk, mert a mi hazánkban háború van”

A helyiek szerint az illegális bevándorlók többsége Szíriából, Líbiából, Algériából és Marokkóból érkezett.

A szerbiai Belügyminisztérium tagjai szokásos napi feladatteljesítésük közben 90 illegális migránst gyűjtöttek be Belgrád területén, akiket a Preševo területén lévő befogadóközpontba szállítottak és helyeztek el. Az illetékes minisztérium közleménye szerint a rendőrség a migránsok mozgásának és tartózkodásának rendszeres ellenőrzésével naponta folyamatosan gondoskodik a polgárok személyi és vagyoni biztonságáról. Minden ilyen akció a migránsok jólétét is szolgálja, mivel a befogadóközpontokban szállást, ételt és orvosi ellátást is kapnak - áll a Belügyminisztérium közleményében.

migráns
bevándorlás
Majdány-Rábé

Most

22:42

Finisben Németországban a választási kampány

Utolsó hetéhez érkezett a német választási kampány, amelynek nagy kérdése, hogy ki lesz Angela Merkel utódja, de talán még ennél is fontosabb, hogy milyen pártok fogják alkotni a következő kormánykoalíciót Berlinben.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.