Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Migránsok a Szelevényi-erdőben is

2022.10.31
13:38
2022.10.31
18:12
Forrás
Pannon RTV
Károkat okoznak az illegális bevándorlók nemcsak az észak-bácskai gyümölcsösökben és gazdasági épületekben, de szemetelnek és kárt tesznek természetvédelem alatt álló Szelevényi-erdő növény- és állatvilágában is.
Pannon RTV/Dobó Krisztián

A magyar határkerítés mentén húzódó erdősávban a legóvatosabb becslések szerint is legalább ezren lehetnek.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Pár száz méterre a magyar határkerítéstől húzódik a Szelevényi-erdő, Királyhalomtól egészen Horgosig. Az erdő tele van szemétkupacokkal, és ez azt jelzi, hogy migránsok vannak az erdő minden szegletében. Stábunk egy nagyjából húsz fős táborra bukkant, ott magukat szíriainak valló migránsok tartózkodtak.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A Szelevényi-erdő védett, az illegális sátortáborokban meghúzódó migránsok nagy károkat okoznak. Sokan több hetet töltenek ezekben a táborokban, tönkretéve az értékes és egyedi növényvilágot, tűzifának kivágva a védett fákat. Az erdő minden talpalatnyi részén eldobált műanyagflakonok, konzervek, műanyagzacskók és egyéb hulladék. Az erdővel szomszédos gyümölcsösökben áramot lopnak, telefonjaikat töltik az illegális bevándorlók.

„Afganisztáni vagyok, Németországba szeretnék menni. Átmentem a határon, de visszaküldtek ide Szerbiába. A magyar rendőrök visszakísértek a határkerítésen Szerbiába” - mesélte egyikük.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Eddig nyolcezer eurójába került, hogy Afganisztánból Szerbiáig eljusson, ezért nem adja fel.

„Igen, újra és újra meg akarom próbálni Allah segítségével.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A királyhalmi Bata Csaba gyümölcsöse is a Szelevényi-erdővel határos. Azt mondta, a helyiek már be sem mernek menni az erdőbe.

„Itt nőttem fel, ezen a tanyán, szinte napi szinten kijártunk az erdőbe, ismertünk minden fát, minden bokrot, minden kanyart. Most nem merek bemenni az erdőbe, mert egyrészt gusztusom sincs, pláne itt az erdő szélén látszik, hogy mennyi szemét szanaszét van dobálva, másrészt nem tudom, hogy milyen hülyével akadok össze, mert hiába természetvédelmi terület, tele van migránsokkal, az biztos.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Egyszer a tanyáján is megjelentek a hívatlan vendégek.

„Beköltöztek a tanyába, meg még ilyen vendégváró husángokat is bekészítettek az ajtó mögé, hogy ha véletlenül jön a gazda, hogy szívélyesen tudják fogadni.”

Nem hivatalos adatok szerint az elmúlt hetekben már ezernél is több migráns torlódhatott fel a Királyhalomtól a Szelevényi-erdőn keresztül a Horgosig húzódó határsávban.

migráns
Szelevényi erdő
Királyhalom
szemét
gyümölcsös

Kapcsolódó tartalmak

Most

09:54, Frissítve: 10:29

Busóbemutató a VM4K-ban

A busómaszkfaragás fortélyaival és a busójárás történetével ismerkedhettek meg csütörtök este mindazok, akik ellátogattak a szabadkai VM4K Klubhelyiségébe.
07:22, Frissítve: 08:00

Lehűlést hoz a borulás

Ma túlnyomóan felhős idő várható. Először Szerbia északi részén, tehát Vajdaságban lesz egyre borultabb az ég, a felhősödés azután az ország többi részére is kiterjed.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.