Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Migránsokat szállítottak el a hármashatár térségéből, de továbbra is sokan maradtak

2021.01.29
19:01
Forrás
Pannon RTV
Hatalmas pusztítás marad az elszállított migránsok után. Akik maradnak, meghúzzák magukat Madányon és Rábén, és tovább próbálkoznak átjutni az Európai Unióba.
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Migránsok nagyobb csoportját szállították el ma reggel a szerb-magyar-román hármashatár menti Majdány és Rábé településekről. Ennek előzményeként Ana Brnabić kormányfőhöz intézett kérdéseket tegnap délután a köztársasági parlamentben dr. Pásztor Bálint. A Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakcióvezetője az illegális bevándorlás okozta gondok enyhítésében is kérte a miniszterelnök segítségét.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Majdány és Rábé területén legalább 500 illegális bevándorló tartózkodik állandó jelleggel, és ez félelmet kelt a főként idősek által lakott észak-bánáti településeken. Ana Brnabić miniszterelnök csütörtök este meg is ígérte, azonnal kérni fogja, hogy a csendőrség tagjai megjelenjenek azokon a területeken, ahol a migránsok problémákat okoznak.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Információink szerint a szerbiai rendőrség, a csendőrség és a határrendőrség tagjai pénteken a kora reggeli órákban öt autóbusszal szállították el Majdány és Rábé területéről az illegális bevándorlókat, de ennek ellenére szép számban maradt ott belőlük. A migránsok, akiket nem sikerült elkapniuk a hatóság embereinek, azt mondták, hogy társaikat állítólag a preševoi befogadóközpontba vitték el.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A hatóság emberei becslések szerint nagyjából 300 illegális bevándorlót szállítottak el, de legalább ennyien még itt maradtak a két faluban. Az egyik szír fiatalember azt mondta, már előző este értesültek a reggeli rendőrségi akcióról, ezért elbújtak.

„- Tegnap, amikor hallottuk, hogy jön a rendőrség, elfutottunk innen, mert nem akarunk befogadóközpontba menni, mivel ha elvisznek, és ide vissza akarunk jönni, ahhoz sok pénz kell. De a szerb rendőrök csak a munkájukat végzik, nincs velük problémánk.
- Próbáltál már átjutni a magyar határon?
- Igen, rengetegszer. Már legalább tíz alkalommal, de nagyon nehéz átjutni.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Madarász Matild majdányi lakos szerint a legtöbb migráns a házak padlásain bújik el a rendőri intézkedés elől.
„- El voltak bújva, és kész.
- Mikor jött a rendőrség?
- Mikor? Hallják, reggel már fél 7-kor itt volt. Látom én, hogy huh, az a busz volt vagy 15 méter hosszú. Akkor utána jött öt rendőrkocsi. Akkor kiszálltak a rendőrök, mentek ők is gyalog, erre a keresztutcába.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Hatalmas pusztítás maradt az elszállított migránsok után. Szeméthegyek, feltüzelt bútorok, és lakhatatlanná vált házak. A szomszédos Rábén egész nap kutattak a még bujkáló migránsok után a rendőrök, akit megtaláltak, kiterelték a faluból. Mészáros Péter szerint azonban hamar vissza fognak jönni a hívatlan vendégek.
„- De nem lehet átmenni se magyaroknál, se románoknál.
- Kik hordják ide a migránsokat?
- Zomborból hordják, Nagybecskerekről, Nagykikindáról, meg Belgrádból. Kombikkal is hordják őket.
- De kik?
- Hát a taxisok, hát kicsodák.
- Általában mikor?
- Egész nap. Délutánonként, éjszaka, mindig.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Azt, hogy a migránsokat a taxisok szállítják oda, dr. Pásztor Bálint is megerősítette csütörtökön, a köztársasági parlamentben, amikor a képviselők kérdéseket tehettek fel a miniszterelnöknek. Dr. Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti frakcióvezető, VMSZ: „Ellenőrzés alatt kell tartani, mit csinálnak a fuvarozók. Másfelől pedig meg kell vizsgálni, van-e joguk egyáltalán a migránsoknak az ország területén tartózkodni, a befogadóközpontok kivételével. Én azt hiszem, erre nincs joguk.”

A szerb kormányfő, Ana Brnabić a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetőjének a migrációs válsággal kapcsolatos kérdéseire válaszolva egyértelművé tette, mit kell tenni az illegális bevándorlókkal. „Önnek igaza van. A migránsok muszáj, hogy a befogadóközpontokban legyenek!”

Amit csak kell, megteszünk, hogy polgáraink biztonságban lehessenek a saját otthonaikban, és abban a közösségben, ahol élnek - ígérte Ana Brnabić szerb kormányfő.

migráns
Majdány
Rábé
hármashatár
illegális bevándorló
elhagyatott házak
pusztítás
félelem
elszállítás
Ana Brnabić
Dr. Pásztor Bálint

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:13

A V4-ek támogatják a Nyitott Balkán ötletét

Támogatják a visegrádi országok a nyugat-balkáni államok kezdeményezését, a Nyitott Balkán nevű ötletet, amely a Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia közötti határok eltörlését hivatott szolgálni 2023-tól.
19:19, Frissítve: 19:56

Átlagos búzahozam, alacsony felvásárlási ár

Elégedettek az észak-bácskai gazdák az idei búzahozammal, ugyanakkor a felvásárlási árral kapcsolatban vannak fenntartásaik. Az idei évben számos időjárási hatás befolyásolta a búzatermést, valamint a minőséget is - mesélik.

Népszerű