Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

A migránsoktól tartva 24 órás rendőri felügyeletet követelnek Szabadka külvárosaiban

2021.04.19
14:31
2021.04.19
17:52
Forrás
Pannon RTV
Több mint kétezer polgár írta alá másfél hónapja azt a petíciót, amelyben 24 órás rendőri felügyeletet kértek a Szabadkához tartozó Alsó és Felső Tavankút, valamint Mérges külvárosi településeken a migránsok nagy száma miatt.

A helyiek állítása szerint az illegális bevándorlókat főleg a taxisok hordják a szerb-magyar határhoz közeli tanyavilágba. A hivatalos adatok szerint jelenleg csaknem ötezer migráns van Szerbia 18 befogadóközpontjában elszállásolva, a hatóság emberei pedig rendszeresen begyűjtik őket a határ menti településekről. Ezt követően azokba a központokba szállítják a bevándorlókat, ahol éppen van hely.

Pannon RTV/Payeta Maurice

Az illegális bevándorlók szervezetten érkeznek Mérges, valamint Alsó és Felső Tavankút külterületére, hogy elérjék a magyar határkerítést - állítják a helyiek. Elhagyatott épületekben várnak az alkalmas pillanatra, hogy megpróbáljanak bejutni az EU területére. A szerb határrendőrség rendszeresen járőrözik a terepen, és magyar kollégáikkal együttműködve az illegális határátlépési kísérletek nagy részét megakadályozzák. Ottjártunkkor is egy kisebb migránscsoportot kísértek a határkerítés melletti úton, a szerb határrendőrség épületébe, ahonnan később valamelyik szerbiai befogadóközpontba szállítják őket.

Pannon RTV/Payeta Maurice

Bár a helyi lakossággal nem volt konfliktus, a polgárok nem érzik magukat biztonságban a migránsok miatt, ezért írták alá március elején több mint kétezren a petíciót. Jelena Cifra Felső Tavankúton, a határtól alig két kilométerre él.

„Félek, megmondom őszintén. Félek tőlük. Amikor az udvarom előtt mennek el, vagy a házam mögött, nem merek még rájuk sem szólni.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

Eržebet Galfi szerint az aláírásgyűjtés óta intenzívebb a rendőri jelenlét a településen. Azt mondta, a migránsok most elkerülik a falut, de a határ felé valakik továbbra is szervezetten viszik őket.

„A taxisok. Mi a betonút mellett lakunk, a vasútállomástól nem messze, a taxisok pedig hozzák őket, általában este, vagy éjszaka. Persze, nem tudnak átjutni, és akkor általában a délelőtt folyamán jönnek vissza.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

A szabadkai rendőrség illetékesei szerint a határövezetben Bajmoktól Alsó és Felső Tavankúton át Hajdújárásig és Királyhalomig naponta több rendőrjárőr, valamint a közlekedési és határrendőrség ellenőrzi a terepet. A taxisokat is szemmel tartják, hogy szállítanak-e illegális bevándorlókat.

Pannon RTV/Payeta Maurice

A másfél hónappal ezelőtti aláírásgyűjtés egyik főszervezőjével telefonon beszéltünk. Annyit mondott, hogy azt mindenképpen sikerült elérniük, hogy a csendőrség tagjai is rendszeresen járőröznek, és Alsó, valamint Felső Tavankúton, illetve Mérgesen begyűjtik a határhoz közeli tanyavilág romos épületeiben megbúvó migránsokat. Hatalmas gondot jelent azonban továbbra is, hogy Alsó Tavankúton nincs rendőri felügyelet hétvégén, tehát szombaton és vasárnap továbbra sem dolgozik.

migráns
Tavankút
illegális bevándorló
Mérges

Most

07:41

Jelentősen enyhültek a korlátozások Angliában

Jelentősen enyhültek a járványügyi korlátozások Angliában, bár a brit kormány továbbra is fokozott elővigyázatosságra intette a lakosságot, elsősorban a koronavírus indiai változatának egyes gócpontokban észlelt terjedése miatt.

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Zivatarokkal ér véget a májusi nyár

Záporok, zivatarok váltják a nyári meleget. A lehűlés már a hét közepén megérkezik térségünkbe, helyenként erős lesz a szél és viharok is kialakulhatnak.