Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Migránsügyben a helyzet változatlan

2022.10.03
12:57
2022.10.03
16:22
Forrás
Pannon RTV
Tele van az erdő migránsokkal Szabadka külvárosában, a magyar határhoz közeli Makkhetes városrészben. A helyiek be sem mernek menni az egykor népszerű, hatalmas kirándulóhelyre.

A panziók is megteltek, ahol a tehetősebb illegális bevándorlók húzzák meg magukat. A szabadkai befogadóközpontban sincs egy talpalatnyi szabad hely sem, a tábor környékét pedig ellepi a szemét.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Szeméthegyek borítják az egykor népszerű szabadkai kirándulóhelyet és vadászterületet, a magyar határhoz közeli makkhetesi erdőt. Az ott tanyázó migránsok az erdő mélyéből bújnak elő, és a városrész központjába mennek bevásárolni. Senki sem tudja, mennyien vannak, de a helyiek szerint tele az erdő illegális bevándorlókkal, az éjszakai lövöldözések pedig rendszeresek.

Sípos István, Szabadka: „Lövöldözés, az van, de tudja, az az igazság, hogy én nem megyek egész az erdő alá, nem is merek, meg nincs is miért mennem, de hallatszódik, a népek, akik jönnek ide az önkiszolgálóba, ismerősök, mondják, hogy vannak, jócskán vannak.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Az erdő alatt élők féltik gyermekeiket, unokáikat a migránsoktól, egyedül ki sem engedik őket az utcára.

Nagy Etelka, Szabadka: „A szomszéd is hordja a kislányát az iskolába. Hozza, viszi.”

A tehetősebb migránsok panziókban pihennek, mielőtt útra kelnének a magyar határkerítés irányába, nekik embercsempészek szolgáltatásaira is futja. A belvároshoz közeli szállások is tele vannak illegális bevándorlókkal. Vannak köztük fekete-afrikaiak, marokkóiak, egyiptomiak és tunéziaiak is. Jellemzően bőröndökkel érkeznek és jólöltözöttek.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Fiatal, egyedülálló férfiakkal van tele a szabadkai befogadóközpont. Többségüknek elfogyott a pénze, a táborban pihennek meg és éjszaka indulnak meg az erdő irányába, a magyar határ felé. A befogadóközpont környékén rengeteg a szemét, mindenfelé megnyúzott birkamaradványok hevernek. Ottjártunkkor hordozható hangszórón arab zene szólt.

Továbbra is legalább háromszoros kapacitással működik a szabadkai befogadóközpont. A migránsok elmondása szerint legalább háromszázan, de vélhetően ennél is többen tartózkodhatnak odabenn. Folyamatban van a befogadóközpont bővítése, az új épületszárny alapját már megcsinálták, hamarosan elkezdik építeni is az épületet. Egyébként a migránsok java része célországként Olaszországot, Németországot és Franciaországot jelöli meg. Ennek az egyetlen akadálya, hogy nem tudnak átjutni a magyar határkerítésen.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Az egyik marokkói migráns is Olaszországba vagy Franciaországba tart, azt mondta, Magyarországon csak néhány napot töltene átutazóban.

„Magyarországon talán három vagy négy napig lennék. Magyarországon nagyon erős a rendőrség és a katonaság.”

Hozzátette, a jobb élet reményében vágott neki a hosszú és bizonytalan útnak, a családja viszont otthon maradt.

migráns
illegális bevándorló
Szabadka
befogadóközpont

Most

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.