Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Mikorra válhat Szerbia az Európai Unió tagjává?

2018.10.11
21:54
2018.10.12
16:35
Forrás
Pannon RTV
Ez volt a témája a szabadkai VM4K-ban megtartott csütörtök esti előadásnak. Orosz Anna, a magyarországi Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója kiemelte: a folyamat számos előnnyel is jár.

Orosz Anna, a magyarországi Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója hangsúlyozta: az Unió Szerbiának 2025-öt mint rugalmas céldátumot határozta meg, vagyis a csatlakozás pontos idejét nem közölték. Hozzátette: Szerbiának addig több területen kell eredményeket elérnie, rendezni kell a koszovói kérdést, csökkenteni a korrupciót, valamint számos törvény meghozatala és sikeres gyakorlati alkalmazása is szükséges. A csatlakozási folyamat azonban számos konkrét előnnyel is jár - tette hozzá Orosz Anna Szubjektív című műsorunknak nyilatkozva.

Orosz Anna, kutató, Külügyi és Külgazdasági Intézet, Magyarország: „Amit a közeljövőben próbálnak uniós szinten támogatni, és talán az ifjúság szempontjából közvetlenül is érzékelhető, az például az uniós tanulmányi ösztöndíjak, kutatási ösztöndíjak kiterjesztése, a Nyugat-Balkánra vonatkozó Erasmus+ keretet most lényegesen megnövelik, emellett olyan kezdeményezések is vannak egyrészt a közlekedési infrastruktúra fejlesztésében, másrészt a digitalizációban, ami a roaming-díjak csökkentését célozza. Ez meglátjuk, hogy mikorra valósulhat meg. Ezek olyan eredmények lehetnek, amit maguk az állampolgárok is közvetlenül érezhetnek majd, így a vajdasági magyarok is.”

Szerbia
Európai Unió
Szabadka
VM4K
Orosz Anna

Most

16:05, Frissítve: 17:32

Új imaházat kapott a verbászi evangélikus közösség

Új imaházat kapott a verbászi evangélikus közösség a magyar kormány támogatásának köszönhetően. A fejlesztés által lehetőség nyílik arra, hogy a helyi evangélikus közösség hitében megmaradhasson. Az ünnepélyes felszentelést ma délelőtt tartották.
14:45, Frissítve: 16:26

Ragadós, szaftos, megnyalhatod utána minden ujjadat

Hatodik alkalommal szervezték meg a Szent Mihály-napi körömpörköltfőző-versenyt a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A VMSZ helyi szervezete által megtartott hagyományőrző gasztronómiai eseményen idén 19 csapat vett részt.

Népszerű

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.