Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Mikorra válhat Szerbia az Európai Unió tagjává?

2018-10-11
21:54
2018-10-12
16:35
Forrás
Pannon RTV
Ez volt a témája a szabadkai VM4K-ban megtartott csütörtök esti előadásnak. Orosz Anna, a magyarországi Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója kiemelte: a folyamat számos előnnyel is jár.

Orosz Anna, a magyarországi Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója hangsúlyozta: az Unió Szerbiának 2025-öt mint rugalmas céldátumot határozta meg, vagyis a csatlakozás pontos idejét nem közölték. Hozzátette: Szerbiának addig több területen kell eredményeket elérnie, rendezni kell a koszovói kérdést, csökkenteni a korrupciót, valamint számos törvény meghozatala és sikeres gyakorlati alkalmazása is szükséges. A csatlakozási folyamat azonban számos konkrét előnnyel is jár - tette hozzá Orosz Anna Szubjektív című műsorunknak nyilatkozva.

Orosz Anna, kutató, Külügyi és Külgazdasági Intézet, Magyarország: „Amit a közeljövőben próbálnak uniós szinten támogatni, és talán az ifjúság szempontjából közvetlenül is érzékelhető, az például az uniós tanulmányi ösztöndíjak, kutatási ösztöndíjak kiterjesztése, a Nyugat-Balkánra vonatkozó Erasmus+ keretet most lényegesen megnövelik, emellett olyan kezdeményezések is vannak egyrészt a közlekedési infrastruktúra fejlesztésében, másrészt a digitalizációban, ami a roaming-díjak csökkentését célozza. Ez meglátjuk, hogy mikorra valósulhat meg. Ezek olyan eredmények lehetnek, amit maguk az állampolgárok is közvetlenül érezhetnek majd, így a vajdasági magyarok is.”

Szerbia
Európai Unió
Szabadka
VM4K
Orosz Anna

Most

20:16, Frissítve: 20:29

Cserkészvezetőkre van szükség

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség muzslyai közgyűlésén értékelték az elmúlt évet, és felvázolták a jövőre vonatkozó terveket.

Népszerű

Baleset történt Szabadkán

Baleset történt Szabadkán a Majsai-híd lábánál. Egy régebbi típusú Opel, valamint egy Fiat személygépkocsi ütközött össze, személyi sérülés nem történt.

További járatokat törölt a Subotica-trans

Amellett, hogy a szombati menetrend lesz érvényben, további járatkiesésekkel is számolni kell keddtől - áll a Subotica-trans Utasszállító Közvállalat legfrissebb közleményében.