Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Mikorra válhat Szerbia az Európai Unió tagjává?

2018-10-11
21:54
2018-10-12
16:35
Forrás
Pannon RTV
Ez volt a témája a szabadkai VM4K-ban megtartott csütörtök esti előadásnak. Orosz Anna, a magyarországi Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója kiemelte: a folyamat számos előnnyel is jár.

Orosz Anna, a magyarországi Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója hangsúlyozta: az Unió Szerbiának 2025-öt mint rugalmas céldátumot határozta meg, vagyis a csatlakozás pontos idejét nem közölték. Hozzátette: Szerbiának addig több területen kell eredményeket elérnie, rendezni kell a koszovói kérdést, csökkenteni a korrupciót, valamint számos törvény meghozatala és sikeres gyakorlati alkalmazása is szükséges. A csatlakozási folyamat azonban számos konkrét előnnyel is jár - tette hozzá Orosz Anna Szubjektív című műsorunknak nyilatkozva.

Orosz Anna, kutató, Külügyi és Külgazdasági Intézet, Magyarország: „Amit a közeljövőben próbálnak uniós szinten támogatni, és talán az ifjúság szempontjából közvetlenül is érzékelhető, az például az uniós tanulmányi ösztöndíjak, kutatási ösztöndíjak kiterjesztése, a Nyugat-Balkánra vonatkozó Erasmus+ keretet most lényegesen megnövelik, emellett olyan kezdeményezések is vannak egyrészt a közlekedési infrastruktúra fejlesztésében, másrészt a digitalizációban, ami a roaming-díjak csökkentését célozza. Ez meglátjuk, hogy mikorra valósulhat meg. Ezek olyan eredmények lehetnek, amit maguk az állampolgárok is közvetlenül érezhetnek majd, így a vajdasági magyarok is.”

Szerbia
Európai Unió
Szabadka
VM4K
Orosz Anna

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:49, Frissítve: 21:08

Gloria Victis – 1956

200 vajdasági fiatal vesz részt a Rákóczi Szövetség Gloria Victis – 1956 elnevezésű rendezvénysorozatában.
19:38, Frissítve: 21:49

10 éves a Szerb Haladó Párt

10 éves fennállását ünnepelte ma a Szerb Haladó Párt. A kraljevói sportcsarnokban megtartott eseményre az SZHP elnöke, Aleksandar Vučić Tomislav Nikolićtyal, a párt korábbi elnökével érkezett.

Népszerű

Eltűnt egy kislány

Egy kislány eltűnését jelentették a zentai rendőrségnek. Az apa közölte a hatóságokkal, hogy a 2009-ben született Csordás Erika ismeretlen irányba távozott az 1962-ben született A.T.-vel.
utcai látkép

Lebontják az engedély nélkül épült házakat

Lebontják az engedély nélkül épített objektumokat Szerbiában - ez történhet, ha életbe lép a legalizálásáról szóló jogszabály-módosítás, amely tegnap került a köztársasági parlament napirendjére.

Drogfogás Zentán

13 kilogramm marihuánát és egyéb kábítószert koboztak el Zentán a rendőrök.