Ugrás a tartalomra

Mikortól utazhatunk vonattal Szegedre?

2023.01.19
14:00
2023.01.19
15:30
Forrás
Pannon RTV
Vonattal legutóbb 2015-ben lehetett eljutni Szabadkáról Szegedre. Ez a közlekedési forma sok ingázó életét megkönnyítette. A Szeged-Szabadka vonalat tavaly adták át a teherforgalomnak, idén pedig várhatóan a személyvonatok is elindulhatnak.

A vasútfejlesztési munkálatok a szerbiai oldalon már befejeződtek, Magyarországon pedig hamarosan a végéhez közelednek, így hét év után várhatóan idén októberben utazhatunk ismét ezen a vonalon.

30 év után, 2022. augusztus 1-jén újraindult a teherforgalom a Szeged-Szabadka vasútvonalon. A konténerekkel teli szerelvények azóta is rendszeresen közlekednek Szerbia és Magyarország között az éjszakai és hajnali órákban, illetve hétvégén napközben is.

A teherforgalom beindulását követően sem álltak le a munkálatok a vonalon, legalábbis ami a magyarországi részt illeti. Az ottani 13 kilométer hosszú pályaszakaszon lévő technikai fejlesztések és a röszkei vasútállomás felújítása még javában zajlik.

Mondi Miklós, a MÁV Zrt. szegedi pályavasúti területi igazgatója elmondta, a munkálatok várhatóan októberben fejeződnek be, ezzel egyidőben pedig megindulhat a személyforgalom a két ország között, ami mintegy 60-80 ezer utazót érintene ebben a térségben - tette hozzá. Az, hogy pontosan milyen menetidővel számolhatunk ezen a szakaszon, egyelőre nyitott kérdés, ez ugyanis a vámellenőrzés menetétől is függ majd.

„A menetidő alakulása mindenképpen a határrendészeti tevékenységtől függ. Ebben a tárgyalások folyamatosak, már a tavalyi évben megkezdődtek, és az idén talán egy kicsit felgyorsulva folytatódni is fognak a két minisztérium, a két határrendészeti szerv között, aminek a végeredménye remélhetőleg az lesz, hogy személyszállítás, a közlekedés, az eljutási idő azt fogja szolgálni, hogy akár a szabadkai oldalon, vagy épp a szegedi oldalon is az utazó közönség megelégedéssel tudja használni ezt a vonalat" - mondta Mondi Miklós.

Felújított vasútállomások, vasúti átkelők és korszerű vasútvonal. Mivel a műszaki átvétel is megtörtént, a szerb szakasz teljes hosszában készen áll a személyforgalom megindítására, fogalmazott Kern Imre. Szabadka alpolgármestere hozzátette, a Horgos-Szabadka vonalon már sokkal korábban megkezdődhet az utasszállítás, amely a távolsági buszjáratokat váltaná fel vagy egészítené ki a közelgő szabadkai útlezárások miatt.

„Ki tudjuk váltani ebben az esetben az autóbusz forgalmat, amely korlátozva lesz, amikor majd egyszer megtörténik a Maksim Gorkij utcában lévő központi vasúti aluljáró lezárása az új vasúti híd építése miatt."

Arról, hogy az utazók számára a vámellenőrzés hogyan nézne ki, és pontosan mikor indulna meg a két ország közötti személyforgalom, még folynak a tárgyalások a szerb és magyar illetékesek között.

Szeged-Szabadka vasútvonal
Kern Imre
MÁV Zrt
vasútfejlesztés

Most

Népszerű