Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Milyen életet élt, milyen volt Brenner János atya?

2018.10.05
07:10
2018.10.05
15:30
Forrás
Pannon RTV
Erről tartottak csütörtök este előadást a szabadkai VM4K klubban. Az est vendége Brenner János öccse, Brenner József volt, aki maga is az egyházi hivatást választotta.

A ma már nyugalmazott püspöki helynök saját emlékeiről és Brenner János atyával kapcsolatos eseményekről mesélt a közönségnek.

Brenner János az `50-es években, a kommunista időszakban gyakorolta papi hivatását Magyarországon. Különösen foglalkozott a fiatalokkal, amit akkoriban nem néztek jó szemmel. 1957-ben brutális kegyetlenséggel máig ismeretlen tettesek meggyilkolták. A mártír papról testvére, Brenner József nyugalmazott püspöki helynök mesélt a hallgatóságnak. Mint mondta, akkoriban nehéz volt papnak lenni: „János többször is mondta, hogy fenyegették, és többször is mondta, hogy én nem félek. Egyszer annyira fenyegették, hogy motorral az erdőben kiugrottak elébe és fahasábokat szórtak a motorja elé. János utána sem félt. Mikor kihívták éjszaka a beteghez, de nem volt beteg, ez a gyilkosság előtt volt, akkor is este azt mondta, nem félek.”

Az 1956-os forradalom utáni kommunista megtorlások egyik első vértanúja csupán két évig volt pap Magyarországon. 25 éves korában ölték meg. 2018. május elsején pedig boldoggá avatták a mindenki által szeretett mártír papot Szombathelyen, ami azt jelenti, hogy a helyi egyház hivatalosan is szentként tiszteli. Horváth Árpád, jezsuita szerzetes, Magyarország: „Ő egy fiatal ember volt, egy fiatal pap volt, akit a kommunizmus megszilárdulása Magyarországon tulajdonképpen eltett láb alól, azért mert ő egy nagyon energikus ember volt, aki foglalkozott a fiatalokkal. Nagyon népszerű volt, nem csak a fiatalok számára, mindenki szerette őt. Egy olyan korban, amikor a sötétség berendezkedett egy kultúrában, ő pedig vidáman, derűs arccal hirdette a reményt, a hitet, hogy van értelme a szeretetnek, a hűségnek és ez sokaknak nem tetszett.”

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ heti rendszerességgel szervez programokat az érdeklődőknek. Igyekeznek mindig olyan témát találni, amely minden korosztályt érdekelhet. Szabó Zsuzsanna, képzési referens, VM4K: „Sokféle érdeklődési körű embereknek szeretnénk előadásokat, rendezvényeket szervezni. Szó lesz vallásról, történelemről, irodalomról, politikáról, zenéről is, koncertjeink is voltak már. Igyekszünk minden témát érinteni.”

A VM4Köz következő eseménye csütörtökön lesz. 19 órától Orosz Anna kutató lesz az est vendége. A téma pedig: Elérhető-e az EU-tagság Szerbia számára 2025-re.

Szabadka
VM4K
Brenner János atya
Brenner József

Most

21:04, Frissítve: 21:16

Kivonulnak a térségből

Eszem ágában sincs arra utasítani a szerb katonaságot, hogy lépjék át a Szerbia és Koszovó közötti adminisztratív vonalat - nyilatkozta a Financial Times brit lapnak Aleksandar Vučić.
16:05, Frissítve: 17:32

Új imaházat kapott a verbászi evangélikus közösség

Új imaházat kapott a verbászi evangélikus közösség a magyar kormány támogatásának köszönhetően. A fejlesztés által lehetőség nyílik arra, hogy a helyi evangélikus közösség hitében megmaradhasson. Az ünnepélyes felszentelést ma délelőtt tartották.
14:45, Frissítve: 16:26

Ragadós, szaftos, megnyalhatod utána minden ujjadat

Hatodik alkalommal szervezték meg a Szent Mihály-napi körömpörköltfőző-versenyt a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A VMSZ helyi szervezete által megtartott hagyományőrző gasztronómiai eseményen idén 19 csapat vett részt.

Népszerű

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.