Ugrás a tartalomra

Minden eddiginél több fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt Szerbiában

2020.10.24
15:34
2020.10.25
07:05
Forrás
covid19.rs, Szerbiai RTV, Vajdasági RTV
Ismét megdőlt a negatív rekord, 757 új koronavírus-fertőzöttet vettek nyilvántartásba egy nap alatt az országban. A kór szövődményeibe az elmúlt 24 órában hárman haltak bele.

 6.882 tesztből lett pozitív 757, így az emelkedés még a pénteki 579-hez képest is magas, ami az eddigi rekord volt. Országszerte 23 személyt tartanak mesterséges lélegeztetésen. 24 óra alatt 135 személlyel nőtt azok száma, akik kórházi kezelésre szorulnak, így már 616 beteget kell ellátni az egészségügyi intézményekben a vírus szövődményei miatt.

Az új betegek csaknem 60 százaléka belgrádi, összesen 433-an, Kragujevacon 43, Újvidéken 29, Valjevoban 22 új koronavírusos beteget vettek nyilvántartásba.

Fotó: Tanjug/Tara Radovanović

A koronavírus terjedésének megfékezésére hozott intézkedések betartását szigorúbban ellenőrzik Szerbiában. Az éjszaka folyamán a felügyelőségek első közös ellenőrzése során 40 belgrádi helyszínre vonultak ki, és 15 kérelmet nyújtottak be szabálysértési eljárás megindítására. A szabálytalanságok többségét a vendéglátóipari egységekben és a szórakozóhelyeken vélték felfedezni - közölte a szerbiai közszolgálati televízió műsorában dr. Goran Stamenković egészségügyi minisztersegéd. Hozzátette, a múlt héten két szórakozóhelyet ürítettek ki a készenléti rendőrség segítségével, az intézkedések be nem tartása miatt. Stamenković bejelentette, hamarosan a köztársasági parlament módosítást fogadhat el a lakosság fertőző betegségektől történő megóvását szabályozó törvényes rendelkezéseket illetően.

Dr. Goran Stamenković, egészségügyi minisztersegéd, Szerbia: „Úgy gondolom, hogy az intézkedések sokkal szigorúbbak lesznek, és gyakorlatilag kimondottan minden személy, minden polgár saját felelősségére vonatkoznak majd. Bevezetnénk az egyéni felelősség fogalmát, a járványügyi helyzet és a megelőző intézkedések betartása tekintetében. Ezt különösen olyan esetekben alkalmazzuk majd, amikor nagyobb járványok vannak, és egész Szerbiát érintik, tehát országos jelentősége van, mint amilyen a mostani helyzet a Covid-19-cel. Ez azt jelenti, hogy minden polgárnak kötelessége lesz, hogy betartsa mindazt, amit elrendelnek, döntésekkel és végzésekkel, amelyeket a kormány és az egészségügyi minisztérium hoz. Ugyanúgy a jogi személyek és vállalkozók is felelősségre vonhatók majd.”

Az Európai Unió a továbbiakban is támogatja Szerbiát a koronavírus-elleni küzdelemben - tájékoztat az Európai Külügyi Szolgálat. A közleményben azt írják, az EU különböző alapjaiból júliustól idáig 200 egészségügyi dolgozó, adminisztrációs munkatárs foglalkoztatását finanszírozta az EU, emellett támogatta egyebek között 800 ezer maszk, 100 egészségügyi konténer, lázmérők, szkafanderek, arcpajzsok beszerzését is. Hozzáteszik, az Európai Unió kiveszi a részét az országban zajló kórházfejlesztésekből is. A közleményben leszögezik, az EU a legnagyobb befektető az országban és a legnagyobb kereskedelmi partnere Szerbiának.

Néhány nap kihagyás után ismét kezelnek koronavírusos pácienseket a Szabadkai Közkórházban - derül ki az egészségügyi intézmény napi jelentéséből.

koronavírus
negatív
rekord
Szerbia
fertőzött
kórház
járvány

Most

13:32, Frissítve: 15:06

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Kétnapos felvételi felkészítő tábor kezdődött ma Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A képzésen mintegy 50 diák vesz részt, akik a középiskola után egyetemen szeretnének továbbtanulni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.