Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Minden készen áll a vasárnapi szentmise megtartásához

2020-05-09
12:48
2020-05-09
16:00
Forrás
Pannon RTV
Vasárnaptól újra várják a híveket a szerbiai katolikus templomok szertartásaira. Ma elvégezték a szükséges óvintézkedéseket.
Pannon RTV/Kovács Róbert

Jelenleg is zajlik a kelebiai katolikus templom fertőtlenítése, ugyanis a hívők holnap, online mise helyett már személyesen is részt vehetnek a szertartáson.

Kelebián önkéntesek fertőtlenítik a kilincseket, padokat, székeket. Már ők is nagyon várják, hogy ismét részt vehessenek a szentmisén.

Taskovity Teodóra: „Vártuk már ezt a bejelentést, úgyhogy az atya, amikor szólt és online is értesítette a híveket, akkor rögtön kérdeztük is, hogy mit lehet tenni. Jöttünk, segítettünk, most is az asszonyok dolgoznak, mosnak fel, fertőtlenítjük a templomot. Mivel nagy karzat van, azt is meg tudjuk oldani, hogy fenn legyenek a fiatalok, nagyrészt, lenn pedig az idősebbek, hogy egyáltalán a kommunikációt is, az együttlétet tudjuk úgymond kontrollálni. Úgyhogy örülök, hogy most vasárnap megindul a szentmise.”   

Pannon RTV/Kovács Róbert

A szentmise alatt kötelező a templomban a szájmaszk viselése, erősen ajánlott a kesztyű is. A kelebiai római katolikus templomban egyéb intézkedéseket is bevezettek a hívők egészségének megőrzése érdekében.

Paskó Csaba, kelebiai plébános: „A holnapi napon úgy várjuk a híveket a templomba, hogy a pasztorális tanács néhány emberét segítségül hívva, kis műanyag permetező kannából a kezükre fogunk majd fertőtlenítőszert fújni, és úgy tudnak majd bejönni a templomba. A templom, mivel jó az idő, ez egyáltalán nem jelent akadályt, végig nyitva lesz, tehát szellőztetünk egész nap, de a szentmise alatt is.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

A hívek között 2 méter távolságot kell tartani, meg lesz jelölve, hogy melyik padban foglalhatnak helyet. Minden hívőnek legalább 4 négyzetméteres teret kell biztosítani.

Mirko Štefković, püspöki helynök, Szabadka: „Mi azt kértük a plébánosoktól, hogy jelöljék ki azokat a helyeket, ahol lehet ülni, állni. Továbbra is úgy fogunk viselkedni a templomban, mint eddig is, csak egy kicsit nagyobb türelemmel kell lennünk. Az a szükség, hogy minden templomban, minden hívő számára legyen biztosítva négy négyzetméter terület. Maximum 50 személy tartózkodhat a templomban, függetlenül attól, hogy mekkora a templom. Ha kisebb, akkor kevesebb ez a szám. Reméljük, hogy nemsokára változik ez a korlátozás, és egy hónapon belül akár 100 személy lesz a határ a továbbiakban.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

A szabadkai püspöki helynök elmondta, az elsőáldozásokat és a bérmálkozásokat egyelőre nem tartják meg. 

mise
templom
katolikus
hívek
Paskó Csaba
Kelebia
Mirko Štefković
püspöki helynök
vasárnap

Most

15:34

Meghalt Larry King

Az amerikai televíziózás legendás alakja, a CNN korábbi műsorvezetője, tudósítója 87 éves korában egy Los Angeles-i kórházban hunyt el.
14:50, Frissítve: 17:26

Oltás az Újvidéki Vásár területén

Az Újvidéki Vásár egyes csarnokában szerda óta végzik a tömeges immunizációt. Első nap 1300-an, pénteken pedig már 2200-an vették fel a védőoltást. A kínai Sinopharm vakcinából kedden 5500 adag érkezett a városba, a napokban még ugyanennyi jött.

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.

Csökkent a sertés felvásárlási ára

Decemberben több országból importáltak hízót, malacot Szerbiába, így a helyi termelő áron alul kénytelen eladni a jószágokat. A gabonaárak is emelkedtek, emiatt a takarmány áremelkedésével is számolni kell. Emellett késnek az állami támogatások is.