Ugrás a tartalomra
Tanjug/RADE PRELIC/bs

Minden külföldről hazatérőt megfigyelés alá helyeznek

2020-09-14
12:50
2020-09-14
18:04
Forrás
Szerbiai RTV
Megfigyelés alá kerül minden külföldről visszaérkező szerbiai állampolgár pénteken 18 órától - hangzott el a válságstáb mai ülésén.

Dr. Darija Kisić Tepavčević azt javasolja, hogy mindenki térjen vissza péntekig Szerbiába.

Elmagyarázta: nem karanténról vagy önizolációról van szó, csak megfigyelésről, annak érdekében, hogy megakadályozzák a koronavírus terjedését.

A felügyelet valójában azt jelenti, hogy bizonyos időközönként jelentkezni kell az egészségügyi szolgálatoknál. Ennek részleteiről a lakosok péntekig kapnak pontos tájékoztatást.

Az intézkedésre azért van szükség, mert az utóbbi napokban megnövekedett az előző héthez képest a pozitív koronavírusos esetek száma - magyarázta Dr. Darija Kisić Tepavčević. Hozzátette: ezt a növekedést nem csak Szerbiában, hanem más európai országokban is regisztrálták: „A fertőzések gyakorisága szerint például Montenegró a harmadik helyen áll Európa összes országához viszonyítva. Ugyanígy nagyon magas helyen van Horvátország és Bosznia-Hercegovina is. Ezt azért említjük, mert a legtöbb állampolgárunk jelen pillanatban ezekben az országokban tartózkodik. Hazánkban az epidemiológiai helyzet sokkal kedvezőbb, de minden állampolgárunknak, aki ezekbe az országokba ment, szem előtt kell tartania, hogy ezekben az országokban sokkal nagyobb a fertőzés kockázata.”

Ezért Dr. Darija Kisić Tepavčević azt javasolja, hogy mindenki térjen vissza péntekig Szerbiába, mert este 6 órától érvénybe lép a döntés, miszerint megfigyelés alá kerül mindenki, aki külföldről tér haza. Tehát a megfigyelés nem csak azokra érvényes, akik az előbbiekben említett országokból térnek haza: „Azért említettük ezeket az országokat, mert jelenleg itt tartózkodik az állampolgáraink legtöbbje. Tehát ez mostanra és az egész régióra vonatkozik, mert gyakorlatilag ebben a pillanatban a legtöbb európai országban a járványügyi helyzet meglehetősen rosszabb a miénktől.”

A Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese elmagyarázta, a megfigyelés valójában azt jelenti, hogy bizonyos időközönként jelentkezni kell az egészségügyi szolgálatoknál. Ennek részleteiről a lakosok péntekig kapnak pontos tájékoztatást. Dr. Branislav Tiodorović, a válságstáb tagja azt mondta, a határon majd mindenkit értesítenek, hogy megfigyelés alá került és 24 óra alatt jelentkezni kell az illetékes covid-rendelőben.

Szerbia
megfigyelés
koronavírus
külföld
Dr. Darija Kisić Tepavčević

Most

23:01, Frissítve: 23:07

Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó

Rendhagyó módon, öt helyszínen szervezi meg ma és holnap a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság az idei Szent Mihály-napi Táncháztalálkozót.
19:45, Frissítve: 20:33

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.
Számlák a borítékban

Már most kezdjék el gyűjteni a számlákat!

Harminc autót és tíz belgrádi lakást is lehet nyerni a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjáték újabb körében, amelynek célja, hogy visszaszorítsa a feketegazdaságot Szerbiában.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.