Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Mindenkit megvisel a kánikula, de vannak kiemelten veszélyeztetettek

2020-08-02
12:49
2020-08-02
15:47
Már napok óta 30 fok feletti a hőmérséklet térségünkben. A nagy forróság még az egészségeseket is megviseli, a krónikus betegek és az idősek pedig igencsak nehezen viselik a nyári meleget.

Az orvosok szerint ilyenkor az a legfontosabb, hogy elegendő folyadékot vigyünk be a szervezetünkbe, könnyebb ételeket fogyasszunk, a déli órákban pedig ne tartózkodjunk a szabadban. Ily módon elkerülhetjük az olyan veszélyeket, mint a napszúrás, a kiszáradás vagy a hőguta. Emellett pedig az autósoknak is sokkal több dologra kell odafigyelniük.

A hőség az idősekre, a gyerekekre és a krónikus betegekre nézve a legveszélyesebb. Milena Acić Zarić belgrádi orvos a szerbiai köztévé vendégeként arra figyelmeztetett, hogy ilyenkor gyakran elfordulhat hőkollapszus, vagyis meleg miatti ájulás. „A hőkollapszus a vérnyomás hirtelen csökkenése esetén jelentkezik, ami tudatvesztéssel is járhat. A következő tünetek jelzik ennek veszélyét: fülzúgás, bágyadtság, az emberek gyakran kimerültségről beszélnek, amit nem tudnak pontosan leírni, de egy általános izomgyengeséget éreznek, és fejfájást.”

Az időseknek azt tanácsolja a doktornő, hogy gyakran ellenőrizzék a vérnyomásukat, és vigyázzanak a vízhajtó gyógyszerekkel, mert a folyadékvesztés is csökkenti a vérnyomást. Mint mondja, megelőzésképpen sok folyadékot tanácsos fogyasztani, elsősorban vizet. Az egyévesnél fiatalabb gyermekek fokozott figyelmet igényelnek, hiszen még nem fejlődött ki náluk a test hőszabályozó központja. Milena Acić Zarić: „Semmiképpen se hagyjuk a gyerekeket egyedül az autóban. A szülők ezt gyakran megteszik. Ilyenkor a hőgutát is kaphatnak a kisgyermekek.”

Utazáskor nemcsak a magunk egészségére kell figyelnünk ebben a hőségben. Gyakran előfordul, hogy felforr a hűtővíz az autóban. Nebojša Jeftić, a Szerbiai Autó-Motoros Szövetség irodavezetője elmondta, a forró vízzel teli edényt nem szabad kinyitni, amíg a motor ki nem hűl, mert égési sérüléseket szenvedhetünk. „Nyissuk ki az ablakot, és az autót vezessük el az első biztonságos helyig, ahol megállhatunk. Állítsuk le a motort, és várjuk meg, amíg kihűl. Adjunk hozzá hűtőfolyadékot amennyiben szükséges, és gyújtsuk be a motort. Nézzük meg, hogyan reagál a hőmérséklet.”

Az illetékesek emellett arra is figyelmeztetnek, hogy a legtöbb közúti szerencsétlenség éppen nyáron történik. A forróság hatására ugyanis lankadhat a figyelmünk, ezért fokozottan ügyeljünk vezetés közben. Térségünkben egyébként kedden várható némi lehűlés, záporokra, zivatarokra számíthatunk. A nappali maximum-hőmérséklet 30 fok alá csökken majd, de nem sokáig élvezhetjük a frissítő esőt, csütörtöktől ugyanis visszatér a napos, meleg idő.

hőség
kánikula
hőkollapszus
ájulás

Most

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.

Kevés a vásárló a szabadkai ócskapiacon

Nem csak a magyarországi vevők maradtak el, akik most nem tudnak átjönni a határon, a járvány miatt a helybeliek is ritkán keresik fel a nemrégiben még kedvenc bevásárlóhelyüket.