Ugrás a tartalomra

Mindenkori kihívások a gazdasági jogban

2023.02.25
14:26
2023.02.25
15:40
Forrás
Pannon RTV
Jogászkonferenciát tartottak Magyarkanizsán. A Vajdasági Magyar Jogász Egylet által szervezett eseménynek közel 80 résztvevője volt, akik egyebek mellett a modernkor gazdaságjogi problémáira keresték a választ.

Számos érdekfeszítő, hasznos és gyakorlatias előadás volt hallható a Vajdasági Birkózóakadémián megtartott jogászkonferencián. Mihók Áron joghallgató is részt vett a konferencián, az első pillanattól fogva megszerette a jogi szakot és az ehhez kapcsolódó témaköröket. „Mindig is kiemelkedő szakma volt a jogász, ugye három fő szakma volt egészen a középkortól kezdve: a teológus, az orvos és a jogász, és úgy gondolom, hogy mindig egy kiemelkedő és kiváló szinten van.”

A konferencián szó esett a gazdasági tevékenységgel kapcsolatos bűncselekményekről is, emellett a jogi útvesztőkről is beszéltek a szakemberek. Bemutatásra került a „Vágj bele! A vállalkozások jogi környezete Szerbiában - Kézikönyv kezdő vállalkozók számára“ című vállalkozás-népszerűsítő kézikönyv is, melyet Dudás Attila, az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karának rendkívüli tanára és Bunford Tivadar, a szabadkai Masterplast Yu Kft. ügyvezető igazgatója írtak.

Előadást tartott Szuchy Róbert magyarországi Károli Gáspár Református Egyetem tanára is, aki a globális energiajogi és az energiaválság aktuális kihívásairól és lehetséges megoldásairól beszélt. „A villamosenergiát például egyre nagyobb mértékben próbáljuk meg saját magunk helyben előállítani. Ez szintén egy lehetőség, hiszen ez által tudjuk csökkenteni az energiafüggőségünket, illetve mondhatjuk úgy is, hogy egyre nagyobb lehetőséget kapunk arra, hogy saját magunk decentralizált módon fogyasszunk és termeljünk energiát.”

A konferencia elsődleges célja, hogy az új, ismeretlen feladatokra felkészítse a fiatal jogászokat – mondta Lakatos Adrián, a konferencia egyik szervezője.

„Igyekeztünk azokra a nehézségekre fektetni a hangsúlyt, melyekkel a jogrendszerünk találkozik. Voltaképpen nem csak a mi jogrendszerünk, és nem csak az anyaország, hanem az egész Európa érzi ezeket a dolgokat.”

A jogásztársadalom számára a gazdasági kérdések mindig aktuálisak, főleg a jelenlegi helyzetben - emelte ki Nyilas Mihály, a Vajdasági Magyar Jogász Egylet elnöke.

„A háború, a szankciók, egyéb kihívások jelentősek, és a jognak mindig követnie kell és meg kell oldania azokat a problémákat, amelyek a gazdaságot érintik akármilyen szempontból.”

A konferenciának a Vajdasági Birkózóakadémia adott otthont, ahol nem csak szerbiai, hanem magyarországi jogászok is jelen voltak.

jogászkonferencia
Vajdasági Magyar Jogász Egylet
Magyarkanizsa
Nyilas Mihály

Most

09:36

Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délutánra összehívta Magyarország Védelmi Tanácsát a Karmelita kolostorba az Izraelt ért iráni légitámadások következményeinek értékelésére - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.

Megtalálták az eltűnt tinédzsereket

A Novi Pazar-i rendőrök vasárnap este megtalálták azt a két tinédzsert, akiknek eltűnését április 2-án jelentették – erősítette meg a rendőrség.