Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Mindennapi élet járvány idején

2020-03-21
13:25
2020-03-25
09:57
Forrás
Pannon RTV
A koronavírus terjedésének megfékezése céljából hozott szerbiai kormányintézkedések alapjaiban változtatták meg az észak-bácskai emberek életét is.

A polgárok többsége betartja a rendkívüli helyzetben érvényes korlátozásokat. Ma este további szigorítások lépnek életbe.

Zavartalanul működött szombaton a szabadkai nagybani piac, akárcsak a többi termelői piac. Megjelentek a piacokon, és igen keresettek a tavasz hírnökei, mint például az újhagyma, a retek és a zöldsaláta. Semmi sem drágult meg a piacokon. 30-tól 50 dinárba kerül a saláta feje vagy a retek és a zöldhagyma csomója, 50 és 70 dinár között van a burgonya és a vöröshagyma kilója. Mindenből van elegendő, nem kell semmit sem felhalmozni - mondják a gumikesztyűben dolgozó őstermelők.

Az észak-bácskai földeken, de a gyümölcsösökben is javában zajlanak a tavaszi munkák. Szépen fejlődik az igazi immunerősítő, jóféle ludasi fokhagyma is. A termelők szerint bőséges lesz az idei termés, a szerbiai illetékesek pedig azt ígérik, hogy sem a koronavírus-járvány idején, sem azt követően nem kell élelmiszerhiányra számítani. Mi is azt tapasztaltuk, hogy a boltokban van elegendő étolaj, liszt, cukor, kenyér, tej és minden egyéb.

A boltosok kesztyűt és szájmaszkot viselnek, az üzletekben semmiből sincs hiány. A gyógyszertárak többségében viszont hiánycikk a védőmaszk és a kézfertőtlenítő. Milutinovity Noémi gyógyszerésztechnikus szerint ezekből már hetek óta nem kaptak, de az orvosságokat és gyógykészítményeket is elkezdték felhalmozni az emberek: „Fájdalomcsillapítókat, lázcsillapítókat, torokfertőtlenítőket és a saját gyógyszereiket.”

Mint ismeretes, Szerbia valamennyi határátkelőhelyét lezárta a személyforgalom előtt, pénteken reggel 8 órától. Így a Horgos-Röszke autópálya-határátkelő sem üzemel, csakis a teherforgalom számára. Nagyjából 15-20 percenként bőg fel egy-egy kamion hangja, de a határátkelő és Szabadka között szinte kihalt az autópálya.

Vasárnaptól a buszmegállók is üresek maradnak.

Szombattól még buszra is szállhattunk, vasárnap viszont Észak-Bácskában is leáll a tömegközlekedés. Egyelőre a korlátozás nem vonatkozik a taxisokra, a személyautókra és az áruszállításra.

Vasárnaptól a bevásárlóközpontok, kávézók, pizzériák, éttermek sem nyithatnak ki.

Szombaton délelőtt még nyugodtan megihattuk a kávénkat az egyik ismert hajdújárási étteremben. Vasárnaptól azonban itt is átállnak az ételek házhoz szállítására. Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra, egészségünkre!

koronavírus-járvány
Szabadka
gyógyszerek
piaci árak
Subotica-trans

Most

20:52, Frissítve: 20:59

Elhunyt Bill Withers amerikai énekes

81 éves korában meghalt Bill Withers, többek között az Ain't No Sunshine című világsláger szerzője és előadója. A család tájékoztatása szerint a zenész halálát szívproblémái okozták – írja a Guardian.

Népszerű

Ezek a koronavírus tünetei

A Covid-19 koronavírus-fertőzés tünetei kezdetben emlékeztetnek a megfázásra. Ezek a hőemelkedés, torokfájás, tüsszögés, köhögés és nehéz légzés, gyengeség.