Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Mindenszentekre és a halottak napjára készülve

2020.10.31
09:52
2020.10.31
16:18
Forrás
Pannon RTV
Az emberek elhunyt szeretteikhez látogatnak ki a temetőkbe.
Pannon RTV/Huszár Dániel

A két nap, amely az emlékezésről szól elválaszthatatlanul összekapcsolódik a katolikus liturgiában és teológiában. Mindenszentekkor az összes szentet ünnepelik a katolikus hívek, míg halottak napján az elhunytakra emlékeznek. A református és az evangélikus felekezetek tagjai jellemzően utóbbi napon látogatnak ki a temetőkbe.

Pannon RTV/Huszár Dániel

A szabadkai Bajai úti temetőbe a mindenszentek és halottak napja ünnepkör előtt már sokan kijöttek, és virágaikat, mécseseiket kihelyezték szeretteik sírjára.

Pannon RTV/Huszár Dániel

Letić Katalin és férje elhunyt rokonaik sírjára vittek virágot. Elmondta, ilyenkor mindig egy héttel előbb kimennek, és alaposan elrendezik a sírokat, azok környékét. „Ez a nap mindenkinek nehéz. Nekünk is. Az én szüleim viszont falun vannak eltemetve, ott már jártunk. Úgyhogy ez a hét tulajdonképpen arról szól, hogy megemlékezünk a halottainkról.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

Sokan már szombaton, a kora reggeli órákban megjárták a temetőket, hogy elkerüljék a délutáni tömeget, ami ilyenkor jellemző. Tót Éva: „Ide van temetve a lányom, a férjem, az apósom, a sógoraim, szinte mindenki. Nem mindenki, de sokan. Mivel sok helyre kell mennünk, azért most korán reggel ide kijöttünk, aztán majd megyünk a zentaiba, a sándoriba, holnap megyünk Csantavérre, meg Topolyára.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

A két napnak vallási jelentősége is van. A katolikus hívek mindenszentekkor és halottak napján is járják a temetőket, míg az evangélikus és református hívek esetében a mindenszentek nem számít ünnepnek, ők november másodikán keresik fel elhunyt szeretteiket a temetőkben. A katolikus hit szerint a mindenszentek napja az üdvözült lelkek emléknapja, ilyenkor az összes szentet ünneplik a hívek. Szakály József, plébános, Szabadka: „Halottak napján pedig azokra emlékezünk, akik már eltávoztak, már előttünk járnak az örök élet útján, és reményeink szerint nem az örök kárhozat, hanem inkább a készület ideje az, ami meghatározza őket. Pontosabban a készület állapota, hiszen az időn túli valóságban nem beszélhetünk sem helyről, sem időről. Tehát azokért a meghaltakért imádkozunk halottak napján, akikről reméljük, hogy a mennyek országába juthatnak.

Pannon RTV/Huszár Dániel

A plébános hozzátette, ha a távolság, vagy a vírushelyzet miatt valaki nem tudna kilátogatni a temetőkbe, akkor gyújtson otthon egy gyertyát, és imádkozzon. Mindenszentek ünnepén kérje a szentek közbenjárását, míg halottak napján fohászkodjon az elhunytakért.

mindenszentek
halottak napja
készülődés
temető
virág
mécses
gyertya
Bajai úti temető
sírhely

Most

09:50, Frissítve: 09:55

1416-tal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 82 beteg, és újabb 1416 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu, kiemelve: eddig 4 420 767 embert oltottak be Magyarországon, közülük 2 584 879-en már a második adag vakcinát is megkapták.
07:59, Frissítve: 08:14

Embercsempészbandát lepleztek le - Videóval!

Több száz illegális bevándorlót juttatott Nyugat-Európába egy öttagú banda, amelynek mindegyik tagját őrizetbe vették kedden - tette közzé a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI).
07:01

Polgárháborús helyzet Izrael számos pontján

Polgárháborús helyzet alakult ki Izrael számos pontján, zsidók és arabok csoportjai csaptak össze, autókat gyújtottak fel, a másik csoporthoz tartozókat bántalmaztak súlyosan - jelentette az egyik izraeli kereskedelmi televízió.

Népszerű

Megtartották az év első vásárát Topolyán

A december 9-én bevezetett rendkívüli állapot óta a bácskai településen eddig nem tartották meg a közkedvelt vásárt. Miután feloldották a rendkívüli állapotot, a hagyományosan minden hónap második vasárnapján megtartott vásár most újra benépesült.

Sakálok Királyhalom környékén

A vadászok szerint a helyzet azért is aggasztó, mert a falkákban támadó ragadozók egyre inkább megritkítják a nemes vadállományt.

Mikor nyithatnak a kishatárátkelők?

Folyamatosan melegen tartjuk a témát, rámutatunk a probléma megoldásának fontosságára, de ehhez átcsoportosításokra van szükség – emelte ki Pásztor István a Közügyek stábjának adott interjújában.