Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Mindenszentekre és a halottak napjára készülve

2020-10-31
09:52
2020-10-31
16:18
Forrás
Pannon RTV
Az emberek elhunyt szeretteikhez látogatnak ki a temetőkbe.

A két nap, amely az emlékezésről szól elválaszthatatlanul összekapcsolódik a katolikus liturgiában és teológiában. Mindenszentekkor az összes szentet ünnepelik a katolikus hívek, míg halottak napján az elhunytakra emlékeznek. A református és az evangélikus felekezetek tagjai jellemzően utóbbi napon látogatnak ki a temetőkbe.

A szabadkai Bajai úti temetőbe a mindenszentek és halottak napja ünnepkör előtt már sokan kijöttek, és virágaikat, mécseseiket kihelyezték szeretteik sírjára.

Letić Katalin és férje elhunyt rokonaik sírjára vittek virágot. Elmondta, ilyenkor mindig egy héttel előbb kimennek, és alaposan elrendezik a sírokat, azok környékét. „Ez a nap mindenkinek nehéz. Nekünk is. Az én szüleim viszont falun vannak eltemetve, ott már jártunk. Úgyhogy ez a hét tulajdonképpen arról szól, hogy megemlékezünk a halottainkról.”

Sokan már szombaton, a kora reggeli órákban megjárták a temetőket, hogy elkerüljék a délutáni tömeget, ami ilyenkor jellemző. Tót Éva: „Ide van temetve a lányom, a férjem, az apósom, a sógoraim, szinte mindenki. Nem mindenki, de sokan. Mivel sok helyre kell mennünk, azért most korán reggel ide kijöttünk, aztán majd megyünk a zentaiba, a sándoriba, holnap megyünk Csantavérre, meg Topolyára.”

A két napnak vallási jelentősége is van. A katolikus hívek mindenszentekkor és halottak napján is járják a temetőket, míg az evangélikus és református hívek esetében a mindenszentek nem számít ünnepnek, ők november másodikán keresik fel elhunyt szeretteiket a temetőkben. A katolikus hit szerint a mindenszentek napja az üdvözült lelkek emléknapja, ilyenkor az összes szentet ünneplik a hívek. Szakály József, plébános, Szabadka: „Halottak napján pedig azokra emlékezünk, akik már eltávoztak, már előttünk járnak az örök élet útján, és reményeink szerint nem az örök kárhozat, hanem inkább a készület ideje az, ami meghatározza őket. Pontosabban a készület állapota, hiszen az időn túli valóságban nem beszélhetünk sem helyről, sem időről. Tehát azokért a meghaltakért imádkozunk halottak napján, akikről reméljük, hogy a mennyek országába juthatnak.

A plébános hozzátette, ha a távolság, vagy a vírushelyzet miatt valaki nem tudna kilátogatni a temetőkbe, akkor gyújtson otthon egy gyertyát, és imádkozzon. Mindenszentek ünnepén kérje a szentek közbenjárását, míg halottak napján fohászkodjon az elhunytakért.

mindenszentek
halottak napja
készülődés
temető
virág
mécses
gyertya
Bajai úti temető
sírhely

Most

14:49, Frissítve: 15:02

Ülésezett a magyarkanizsai KKT

26 millió dinárral növekedett Magyarkanizsa község költségvetése január és szeptember között a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. Egyebek között erről is szó esett a Községi Képviselő-testület ülésén.

Népszerű

Segítsünk a Surányi családnak

Tűzifa, építőanyag, meleg ruha, étel - mindez hiányzik a nehéz sorsú szabadkai Surányi család otthonából. A hattagú családnak nagy szüksége lenne segítségre.

A szerb-magyar határátlépés szabályai

A 2020. november 4. után lejáró okmányok a veszélyhelyzet miatt Magyarország területén további 60 napig használhatók maradnak, de azokat külföldön nem fogadják el - mondta a Közügyekben Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja.

Újabb szigorítások lépnek életbe Szerbiában

Holnaptól december 3-ig a vendéglátóipari egységek, éttermek, kávézók, bárok, klubok, bevásárlóközpontok, színházak, mozik és más kulturális intézmények, játéktermek 18 órától hajnali 5 óráig nem üzemelhetnek.