Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Mindent a szívért

2022.09.27
14:20
2022.09.27
18:46
Forrás
Pannon RTV
A szív nemzetközi világnapja alkalmából vércukor, vérnyomás és koleszterinszint méréssel, valamint testsúly és testmagasság méréssel egybekötött egészségügyi tanácsadást szerveztek Zentán. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nagy volt az érdeklődés.

A Szív Világszövetsége által 2001-ben kiadott nyilatkozat alapján a hosszabb és jobb minőségű élet eléréséhez szeretnék hozzásegíteni az embereket. A WHO-val együttműködve pedig azóta életre hívták a Szív Világnapját, amelyet 2000 óta minden szeptember utolsó vasárnapján tartanak. A kardiovaszkuláris megbetegedések megelőzésén volt a fő hangsúly a zentai egészségnapon.

Đukić Teodóra, titkár, Vöröskereszt, Zenta: „Azért szervezzük meg ezt, hogy minél jobban segítsünk azoknak az embereknek, akik az időpontokat nem tudják összehozni, és nem tudnak eljutni ilyen méréseket elvégezni. Ez a minimum, amit fontos lenne mindenkinek tudni, valahogy megelőzni a bajt. Volt is már reggel egy ilyen eset, hogy sürgősen orvoshoz és kardiológushoz utalták a személyt, ugyanis nagyon magas vérnyomást és vércukor szintet mértek, amit az illető nem érzett.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Ha valaki dohányzik, magas a vérnyomása és a koleszterinszintje, fennáll a veszély, hogy szíve öregebb, mint a valós életkora. A szív ilyen értelmű elöregedése pedig növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a szívinfarktus és a stroke kockázatát, ezért is fontos a megelőzés és a korai diagnózis felállítása - hangsúlyozzák a szakemberek.

Dr. Jung Németh Erzsébet, általános szakorvos, zentai Egészségház, a helyi Vöröskereszt alelnöke: „Köztudott, hogy a szív- és érrendszeri betegségek a vezető helyen szerepelnek a halálozás okában, különösen Vajdaság ebben érintett, a jó vajdasági koszt biztos belesegít. A fő rizikófaktorok között van a genetika, az életmód és környezeti hatások, ahol első helyen szerepel a magas vérnyomás.”

A minden évben rendszeresen életre hívott esemény a Vöröskereszt zentai irodája, a helyi Egészségház és a községi Cukorbetegek Szervezete gondozásában valósul meg.

Đukić Teodora
szív
szív világnapja
szív- és az érrendszeri betegségek
dr. Jung-Németh Erzsébet

Most

20:50, Frissítve: 22:10

Argentína negyeddöntős, a hollandok már várják őket

1:0-ra vezetett Argentína Ausztrália ellen az első félidő végére. A második játékrészben már két gólra növelték előnyüket a dél-amerikaiak. Álvarez is betalált, majd Ausztrália szépített, de ez nem volt elég, 2:1-re győztek Messiék.

Népszerű