Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Nino Gualtieri

Minősítő szakvizsga iskolaigazgatóknak

2018-12-11
16:29
2018-12-11
17:20
Forrás
Pannon RTV
A iskolaigazgatóknak a pedagógiai felkészültség mellett rendelkezniük kell nemcsak megfelelő vezetői készségekkel, hanem alapvető jogi és pénzügyi ismeretekkel is.

Ezt mondta Mladen Šarčević oktatási miniszter ma a tartományi képviselőházban, ahol a vajdasági oktatási intézmények vezetőinek első csoportja tehette le a minősítő szakvizsgát.

A székelykevei iskolaigazgató, Salamon Géza a külső értékelésen a legmagasabb osztályzatot kapta, így jogosult arra, hogy az elsők között szakvizsgázzon.

Salamon Géza, igazgató, Žarko Zrenjanin Á.I., Székelykeve: „Először is nagyon büszke vagyok arra, hogy ma itt lehetek, mert ma azok az igazgatók vannak itt, akik a külső értékelés során a legmagasabb osztályzatokat kapták. Ami a múltat illeti, ez azt jelenti, hogy nekünk bizonyítani kellett, ami pedig a jövőt illeti, ez azt jelenti, hogy kemény munka vár ránk a jövőben is.”

Pannon RTV/Nino Gualtieri

Összesen hét vajdasági intézmény igazgatója tett szakvizsgát a tartományi képviselőház épületében: 5 általános iskola, egy óvoda és egy gimnázium igazgatója vizsgázott. A vonatkozó törvényt még 2003-ban fogadták el, de csak most került sor a jogszabály gyakorlati alkalmazására.

Nyilas Mihály, tartományi oktatási titkár: „Három részből áll a vizsga. Az első részben meg kell védeni azt az oktatói-gyakorlati munkát, amelyet elvégeztek. Erről jelentést írtak. A vizsga második részében a képességeik felmérése történik, a pedagógiai és vezetői képességeket egyaránt nézik. A harmadik része a vizsgának pedig a portfólióra vonatkozik, tehát annak az ismertetésére kerül sor, hogy az elmúlt időszakban milyen eredményeket értek el a jelöltek akár a pedagógia, akár a vezetés terén.”

Pannon RTV/Nino Gualtieri

Az oktatási miniszter is jelen volt a licencvizsgán, s elmondta, ez rendkívül fontos lépés afelé, hogy az oktatási intézmények vezetéséből kivonják a politikát. Ugyanis a jövőben nem a politikai pártok által támogatott jelöltből, hanem a legjobb képességekkel rendelkező jelöltből lesz igazgató.

Mladen Šarčević, oktatási miniszter: „Mindenkit, aki szeretne igazgató lenni, de még nem az, és úgy érzi, megfelelő képességekkel rendelkezik ehhez, arra bátorítunk, hogy tegyen szakvizsgát. Hiszen ez olyan, mint a gépjárművezetői jogosítvány. Csak akkor ülünk a volánhoz, ha már megvannak az ehhez szükséges papírjaink.”

Pannon RTV/Nino Gualtieri

Az új vonatkozó törvény értelmében az iskolaigazgatóknak is szakvizsgát kell tenniük. Az úgynevezett licencvizsgát hivatalba lépésüket követően két éven belül le kell tenniük az igazgatóknak.

iskolaigazgató
szakvizsga

Most

12:20, Frissítve: 12:35

Orbán: Közösen kell eldönteni, hogy hogyan nyitunk

Szükséges a konzultáció folytatása, mert közösen kell eldönteni, hogy hogyan nyitunk, hány lépésben, hány fokozatban, a védettségi igazolványhoz milyen kedvezményeket kapcsoljunk - mondta a magyar miniszterelnök, aki a leendő támogatásokról is szólt.
12:08, Frissítve: 12:28

Ferenc pápával találkozott Azbej Tristan Moszulban

Azbej Tristan, a magyar Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítésért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára a meghívott vendégek közül elsőként találkozott Ferenc pápával a katolikus egyházfő moszuli látogatásán.

Népszerű

Újabb szigorítások hétvégére

Döntött a szerbiai válságtörzs, szigorítások várnak ránk a hétvégén a koronavírus gyors terjedése miatt. Szombat déltől hétfő reggel 6 óráig csaknem minden bezár az országban. Az új intézkedéseket a Szerb Kormány is jóváhagyta.