Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Nino Gualtieri

Minősítő szakvizsga iskolaigazgatóknak

2018.12.11
16:29
2018.12.11
17:20
Forrás
Pannon RTV
A iskolaigazgatóknak a pedagógiai felkészültség mellett rendelkezniük kell nemcsak megfelelő vezetői készségekkel, hanem alapvető jogi és pénzügyi ismeretekkel is.

Ezt mondta Mladen Šarčević oktatási miniszter ma a tartományi képviselőházban, ahol a vajdasági oktatási intézmények vezetőinek első csoportja tehette le a minősítő szakvizsgát.

A székelykevei iskolaigazgató, Salamon Géza a külső értékelésen a legmagasabb osztályzatot kapta, így jogosult arra, hogy az elsők között szakvizsgázzon.

Salamon Géza, igazgató, Žarko Zrenjanin Á.I., Székelykeve: „Először is nagyon büszke vagyok arra, hogy ma itt lehetek, mert ma azok az igazgatók vannak itt, akik a külső értékelés során a legmagasabb osztályzatokat kapták. Ami a múltat illeti, ez azt jelenti, hogy nekünk bizonyítani kellett, ami pedig a jövőt illeti, ez azt jelenti, hogy kemény munka vár ránk a jövőben is.”

Összesen hét vajdasági intézmény igazgatója tett szakvizsgát a tartományi képviselőház épületében: 5 általános iskola, egy óvoda és egy gimnázium igazgatója vizsgázott. A vonatkozó törvényt még 2003-ban fogadták el, de csak most került sor a jogszabály gyakorlati alkalmazására.

Nyilas Mihály, tartományi oktatási titkár: „Három részből áll a vizsga. Az első részben meg kell védeni azt az oktatói-gyakorlati munkát, amelyet elvégeztek. Erről jelentést írtak. A vizsga második részében a képességeik felmérése történik, a pedagógiai és vezetői képességeket egyaránt nézik. A harmadik része a vizsgának pedig a portfólióra vonatkozik, tehát annak az ismertetésére kerül sor, hogy az elmúlt időszakban milyen eredményeket értek el a jelöltek akár a pedagógia, akár a vezetés terén.”

Az oktatási miniszter is jelen volt a licencvizsgán, s elmondta, ez rendkívül fontos lépés afelé, hogy az oktatási intézmények vezetéséből kivonják a politikát. Ugyanis a jövőben nem a politikai pártok által támogatott jelöltből, hanem a legjobb képességekkel rendelkező jelöltből lesz igazgató.

Mladen Šarčević, oktatási miniszter: „Mindenkit, aki szeretne igazgató lenni, de még nem az, és úgy érzi, megfelelő képességekkel rendelkezik ehhez, arra bátorítunk, hogy tegyen szakvizsgát. Hiszen ez olyan, mint a gépjárművezetői jogosítvány. Csak akkor ülünk a volánhoz, ha már megvannak az ehhez szükséges papírjaink.”

Az új vonatkozó törvény értelmében az iskolaigazgatóknak is szakvizsgát kell tenniük. Az úgynevezett licencvizsgát hivatalba lépésüket követően két éven belül le kell tenniük az igazgatóknak.

iskolaigazgató
szakvizsga

Most

15:55, Frissítve: 17:36

Interaktív előadás János vitézről

Petőfi Sándor János vitéz című művéből készített alsós diákoknak interaktív előadást a Perem Magyar Színházi Egyesület. A mintegy félórás darabot Vajdaság-szerte láthatják majd a gyerekek.
15:35, Frissítve: 17:41

Vasárnap GastroFest Óbecsén!

Vasárnap immár hatodik alkalommal szervezik meg Óbecsén a GastroFest gasztronómiai rendezvényt, amelyre 10 és 22 óra között várják a látogatókat az Erdőtelepítők Parkjában.

Népszerű

Dupla öröm a nyugdíjasoknak

A nyugdíjasok mától duplán örülhetnek, hiszen mostantól érvényesek az új nyugdíjas kártyák, ráadásul 5,5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak Szerbiában.

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.