Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

A mintegy 300 ártatlan helyi áldozat emléke előtt tisztelegtek a temeriniek

2020.11.02
11:25
2020.11.03
14:15
Forrás
Pannon RTV
Három évtizede szerveznek 1944/45-ös megemlékezéseket Temerinben. A dél-bácskai településen a Nyugati temetőben lévő közös sír emléktáblájánál rótták le kegyeletüket a jelenlevők az ártatlan áldozatok előtt.

A második világháború végén történt eseményeknek mintegy 300 ártatlan temerini lakos esett áldozatul.

Az októberi történéseket Csorba Béla, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke idézte fel: 27-étől, 28-ától kezdve tulajdonképpen rendszerszerűvé vált a magyarokkal szembeni leszámolás. Először azokat vették sorra, akikről feltételezték, hogy valamilyen háborús bűncselekményt követtek el vagy pedig valamilyen magyar pártnak a tagjai voltak. Utána pedig a férfilakosság egészét beidézték a templomudvarba, és gyakorlatilag megtizedelték a férfilakosságot.

Pannon RTV/Juhász Géza

Az életben maradt felnőtt férfi lakosságot büntetőszázadokba sorolták, illetve kényszermunkatáborokba vitték őket.

Varga Flórián, a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület elnöke: „A mai magyar közösség szempontjából is nagyon fontos, hogy megemlékezzünk, akár a halottjainkról, akár a politikai és más problémák miatt történt kivégzésekről. Ezt a magyar közösséget, amelyről tudjuk, hogy az elvándorlás miatt fokozatosan gyengül is, próbáljuk továbbra is összetartani, erősíteni.

Pannon RTV/Juhász Géza

Minden évben fontos elmondani, hogy az áldozatok nem vettek részt semmilyen harcokban, és csak azért haltak meg, mert magyarok voltak – hangsúlyozta a megemlékezésen Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke: Az utóbbi években egy komoly kutatómunka folyik. Fontos az, hogy feltárjunk minden sírhelyet, pontosan tudjuk, kik azok, akik ártatlanul elhunytak. Fontos az, hogy megőrizzük az ő emléküket. Én azt hiszem, hogy ennyi évvel a szörnyű történések után, több mint hét évtizeddel később, nem szabad elfeledni azokat a szörnyűségeket, amelyek megtörténtek az ártatlan magyar áldozatokkal.

Miután megszentelték a sírt, a köztestületek, a vajdasági magyar pártok és a civil szervezetek képviselői a márványtáblák előtt elhelyezték a kegyelet virágait.

Temerin
megemlékezés
Fremond Árpád
Csorba Béla
Varga Flórián

Most

10:40, Frissítve: 10:45

Már Angliában is védettek a hódok

Október elseje óta védett állatnak számítanak a hódok Angliában. Mindez négyszáz évvel azután történik, hogy szinte a teljes populációt levadászták.
10:31

Továbbra sincs pellet a szerbiai lerakatokban

Az áruhiány még júniusban jelentkezett, akkor az állam megpróbálta oly módon rendezni a piacot, hogy a pellet tonnánkénti árát 38 ezer dinárra korlátozta, és betiltotta a kivitelét. Ezek az intézkedések azonban nem stabilizálták a piacot.
08:55

Folytatódnak a Bajnokok Ligája küzdelmei

A BL keddi játéknapján 8 mérkőzést játszanak. Az est két igazi rangadót tartogat a fociszurkolók számára: az Inter Milan a Barcelona csapatát látja vendégül, míg a csoportjában eddig hibátlanul teljesítő Napoli az Ajax otthonába látogat.
07:11

Milyen vizet iszunk?

Évente átlagosan 70 liter palackozott vizet fogyaszt egy szerbiai polgár. Ez a szám minden évben 10 és 20 százalék közötti növekedést mutat - mondják a belgrádi Városi Közegészségügyi Intézet szakemberei.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.