Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

A mintegy 300 ártatlan helyi áldozat emléke előtt tisztelegtek a temeriniek

2020.11.02
11:25
2020.11.03
14:15
Forrás
Pannon RTV
Három évtizede szerveznek 1944/45-ös megemlékezéseket Temerinben. A dél-bácskai településen a Nyugati temetőben lévő közös sír emléktáblájánál rótták le kegyeletüket a jelenlevők az ártatlan áldozatok előtt.

A második világháború végén történt eseményeknek mintegy 300 ártatlan temerini lakos esett áldozatul.

Az októberi történéseket Csorba Béla, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke idézte fel: 27-étől, 28-ától kezdve tulajdonképpen rendszerszerűvé vált a magyarokkal szembeni leszámolás. Először azokat vették sorra, akikről feltételezték, hogy valamilyen háborús bűncselekményt követtek el vagy pedig valamilyen magyar pártnak a tagjai voltak. Utána pedig a férfilakosság egészét beidézték a templomudvarba, és gyakorlatilag megtizedelték a férfilakosságot.

Pannon RTV/Juhász Géza

Az életben maradt felnőtt férfi lakosságot büntetőszázadokba sorolták, illetve kényszermunkatáborokba vitték őket.

Varga Flórián, a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület elnöke: „A mai magyar közösség szempontjából is nagyon fontos, hogy megemlékezzünk, akár a halottjainkról, akár a politikai és más problémák miatt történt kivégzésekről. Ezt a magyar közösséget, amelyről tudjuk, hogy az elvándorlás miatt fokozatosan gyengül is, próbáljuk továbbra is összetartani, erősíteni.

Pannon RTV/Juhász Géza

Minden évben fontos elmondani, hogy az áldozatok nem vettek részt semmilyen harcokban, és csak azért haltak meg, mert magyarok voltak – hangsúlyozta a megemlékezésen Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke: Az utóbbi években egy komoly kutatómunka folyik. Fontos az, hogy feltárjunk minden sírhelyet, pontosan tudjuk, kik azok, akik ártatlanul elhunytak. Fontos az, hogy megőrizzük az ő emléküket. Én azt hiszem, hogy ennyi évvel a szörnyű történések után, több mint hét évtizeddel később, nem szabad elfeledni azokat a szörnyűségeket, amelyek megtörténtek az ártatlan magyar áldozatokkal.

Miután megszentelték a sírt, a köztestületek, a vajdasági magyar pártok és a civil szervezetek képviselői a márványtáblák előtt elhelyezték a kegyelet virágait.

Temerin
megemlékezés
1944-45-ös ártatlan áldozatok
Fremond Árpád
Csorba Béla
Varga Flórián

Most

22:11, Frissítve: 22:23

Magabiztos 25 gólos győzelem Kamerun ellen

A szerb női kézilabda-válogatott második mérkőzését is megnyerte a spanyolországi világbajnokságon. Szerbia együttese Kamerunt 43:18-ra győzte le a csoportkör második fordulójában.
21:29, Frissítve: 21:39

Davis-kupa: Harmadszor bajnok az orosz csapat

A US Open-címvédő Danyiil Medvegyev legyőzte Marin Čilićet, ezzel az oroszok 2-0-ra megnyerték mérkőzésüket a horvátok ellen a tenisz Davis Kupa-döntő madridi fináléjában.
20:37, Frissítve: 22:20

Orbán Viktor levelet ír a külhoni magyaroknak

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordul a határon túli magyarokhoz, arra kérve őket, hogy jövő tavasszal is adják le szavazatukat az országgyűlési választáson – közölte Dömötör Csaba vasárnapi Facebook-posztjában.
18:36, Frissítve: 19:01

Karácsonyi játékok és betlehemes szokások Sándoregyházán

Megtartották a 24. Dél-bánáti Karácsonyi Játékok és Betlehemes Szokások Találkozóját Sándoregyházán. A Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület ünnepi hangulatban, szeretettel fogadta az idei találkozó résztvevőit, akik hét településről érkeztek.

Népszerű