Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

A mintegy 300 ártatlan helyi áldozat emléke előtt tisztelegtek a temeriniek

2020.11.02
11:25
2020.11.03
14:15
Forrás
Pannon RTV
Három évtizede szerveznek 1944/45-ös megemlékezéseket Temerinben. A dél-bácskai településen a Nyugati temetőben lévő közös sír emléktáblájánál rótták le kegyeletüket a jelenlevők az ártatlan áldozatok előtt.

A második világháború végén történt eseményeknek mintegy 300 ártatlan temerini lakos esett áldozatul.

Az októberi történéseket Csorba Béla, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke idézte fel: 27-étől, 28-ától kezdve tulajdonképpen rendszerszerűvé vált a magyarokkal szembeni leszámolás. Először azokat vették sorra, akikről feltételezték, hogy valamilyen háborús bűncselekményt követtek el vagy pedig valamilyen magyar pártnak a tagjai voltak. Utána pedig a férfilakosság egészét beidézték a templomudvarba, és gyakorlatilag megtizedelték a férfilakosságot.

Az életben maradt felnőtt férfi lakosságot büntetőszázadokba sorolták, illetve kényszermunkatáborokba vitték őket.

Varga Flórián, a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület elnöke: „A mai magyar közösség szempontjából is nagyon fontos, hogy megemlékezzünk, akár a halottjainkról, akár a politikai és más problémák miatt történt kivégzésekről. Ezt a magyar közösséget, amelyről tudjuk, hogy az elvándorlás miatt fokozatosan gyengül is, próbáljuk továbbra is összetartani, erősíteni.

Minden évben fontos elmondani, hogy az áldozatok nem vettek részt semmilyen harcokban, és csak azért haltak meg, mert magyarok voltak – hangsúlyozta a megemlékezésen Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke: Az utóbbi években egy komoly kutatómunka folyik. Fontos az, hogy feltárjunk minden sírhelyet, pontosan tudjuk, kik azok, akik ártatlanul elhunytak. Fontos az, hogy megőrizzük az ő emléküket. Én azt hiszem, hogy ennyi évvel a szörnyű történések után, több mint hét évtizeddel később, nem szabad elfeledni azokat a szörnyűségeket, amelyek megtörténtek az ártatlan magyar áldozatokkal.

Miután megszentelték a sírt, a köztestületek, a vajdasági magyar pártok és a civil szervezetek képviselői a márványtáblák előtt elhelyezték a kegyelet virágait.

Temerin
megemlékezés
Fremond Árpád
Csorba Béla
Varga Flórián

Most

Népszerű