Ugrás a tartalomra
Befogadóközpont Szabadka
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Mintegy 70 migráns tartózkodik a szabadkai befogadóközpontban

2018-03-13
15:13
2018-03-13
17:25
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában mintegy 4200 illegális bevándorló tartanak számon, 90 százalékuk befogadóközpontokban van elhelyezve. A szabadkaiban jelenleg mintegy 70 menekült tartózkodik, többségük afgán származású.

A menedékhelyen heti rendszerességgel kapnak orvosi ellátást, a gyerekeknek lehetőségük van tanulásra, továbbá az önkéntes szervezetek jóvoltából, étel, tiszta víz és ruha is jut mindenki számára.

Befogadóközpont Szabadka

A szabadkai befogadóközpont nincs túlzsúfolva migránsokkal, és az illetékesek elmondása szerint nem számítanak nagyobb menekülthullámra az elkövetkező időszakban. A vöröskereszt jóvoltából napi 3 étkezésre van lehetőség, emellett általános oktatásban is részesülnek azok, akik igényt tartanak rá.

Tamara Milenković, önkéntes, Ökumenikus Humanitárius Szervezet, Szabadka: „A gyerekek itt kreatív oktatásban részesülnek, amiket minden nap én szervezek meg. Továbbá vannak olyan gyerekek is akik bekapcsolódhattak az általános iskolai oktatásrendszerbe. Az ő oktatásuk heti három alkalommal, hétfőn, szerdán és pénteken folyik. A gyerekek itt két korcsoportra vannak osztva, 7-től 10 éves, és 11-től 14 éves korig.”

A migránsok közül sokan Németországba tartanak, de vannak akik Olaszországba vagy éppen Ausztriába szeretnének eljutni.

„Afganisztánból származom, és a családommal vagyok itt. Egy éve és 5 hónapja jöttünk ide Szerbiába. Először Preševóban voltunk 8 hónapig, azután 6 vagy 7 hónapot töltöttünk Vranjeban, majd Nagykikindán voltunk 1 hónapig, ami után ide kerültünk Szabadkára.”

A migránsok a központot bármikor elhagyhatják, elmehetnek a városba vásárolni vagy nézelődni. A gyerekeknek a tanulás mellett van lehetőségük asztaliteniszezni vagy a számukra kialakított játszótéren eltölteni az idejüket.

migránsválság
Szabadkai befogadóközpont
Szabadka

Most

00:50, Frissítve: 00:56

Magyarországra megérkeztek a viharok

Nyugat felől elérte Magyarországot a hidegfront, melyet sűrű villámlások közepette viharos szél és gyors lehűlés kísért. Több megyére kiadták a figyelmeztetést.
00:28, Frissítve: 00:35

Narancssárga riasztás péntekre

Pénteken reggel Szerbia északi és nyugati vidékeit markáns hidegfront éri el, amely a nap folyamán az egész országra kiterjed - figyelmeztetett a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet.
22:22, Frissítve: 22:56

A horvátok rommá verték Argentínát

Horvátország 3:0-ra legyőzte Argentínát a labdarúgó-világbajnokság D-csoportjának rangadóján, így a négy évvel ezelőtt döntőt játszó dél-amerikai csapat két mérkőzés után egy ponttal áll.
21:29, Frissítve: 21:37

Nagyon komolyan romlik a föld minősége

Az elsivatagosodást bemutató világatlasz új kiadása szerint a népességnövekedés és a fogyasztási szokások változása minden korábbinál nagyobb nyomást gyakorolnak a Föld természeti erőforrásaira.
20:34, Frissítve: 20:42

Indul a Vajdaság Vizei regatta

Már május elején beteltek a helyek a jubiláris 10. Vajdaság Vizei regattára, amelyet június 22-e és július 1-je között tartanak meg.
20:15, Frissítve: 20:24

Aranyérmes a magyar férfi kardcsapat

A magyar férfi kardcsapat aranyérmet nyert az újvidéki Európa-bajnokság csütörtöki zárónapján, miután a fináléban 45-33-ra legyőzte az olasz együttest.
19:05

Đoković a bolgár Dimitrovot verte

Novak Đoković megnyerte nyolcaddöntős mérkőzését is az angliai Queensben megrendezett füves pályás tenisztornán, miután két szettben legyőzte a bolgár Grigor Dimitrovot.

Népszerű

Szabadkai Zsinagóga beltere

Teljes pompában a szabadkai Zsinagóga beltere

Határidőn belül, 2017. december 31-én befejezték a szabadkai Zsinagóga felújításának belső munkálatait. A három kupola helyreállítása is a megfelelő ütemben halad - mondják az illetékesek.