Ugrás a tartalomra
Befogadóközpont Szabadka
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Mintegy 70 migráns tartózkodik a szabadkai befogadóközpontban

2018-03-13
15:13
2018-03-13
17:25
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában mintegy 4200 illegális bevándorló tartanak számon, 90 százalékuk befogadóközpontokban van elhelyezve. A szabadkaiban jelenleg mintegy 70 menekült tartózkodik, többségük afgán származású.

A menedékhelyen heti rendszerességgel kapnak orvosi ellátást, a gyerekeknek lehetőségük van tanulásra, továbbá az önkéntes szervezetek jóvoltából, étel, tiszta víz és ruha is jut mindenki számára.

Befogadóközpont Szabadka

A szabadkai befogadóközpont nincs túlzsúfolva migránsokkal, és az illetékesek elmondása szerint nem számítanak nagyobb menekülthullámra az elkövetkező időszakban. A vöröskereszt jóvoltából napi 3 étkezésre van lehetőség, emellett általános oktatásban is részesülnek azok, akik igényt tartanak rá.

Tamara Milenković, önkéntes, Ökumenikus Humanitárius Szervezet, Szabadka: „A gyerekek itt kreatív oktatásban részesülnek, amiket minden nap én szervezek meg. Továbbá vannak olyan gyerekek is akik bekapcsolódhattak az általános iskolai oktatásrendszerbe. Az ő oktatásuk heti három alkalommal, hétfőn, szerdán és pénteken folyik. A gyerekek itt két korcsoportra vannak osztva, 7-től 10 éves, és 11-től 14 éves korig.”

A migránsok közül sokan Németországba tartanak, de vannak akik Olaszországba vagy éppen Ausztriába szeretnének eljutni.

„Afganisztánból származom, és a családommal vagyok itt. Egy éve és 5 hónapja jöttünk ide Szerbiába. Először Preševóban voltunk 8 hónapig, azután 6 vagy 7 hónapot töltöttünk Vranjeban, majd Nagykikindán voltunk 1 hónapig, ami után ide kerültünk Szabadkára.”

A migránsok a központot bármikor elhagyhatják, elmehetnek a városba vásárolni vagy nézelődni. A gyerekeknek a tanulás mellett van lehetőségük asztaliteniszezni vagy a számukra kialakított játszótéren eltölteni az idejüket.

migránsválság
Szabadkai befogadóközpont
Szabadka

Most

13:28, Frissítve: 13:54

Vučić: Itt kell tartanunk az ápolónőket

2022 végéig a belgrádi Gyermekklinika új épületet kap - jelentette be a szerb elnök. Arra számít, hogy jelentős béremelés lesz az egészségügyben dolgozók, főleg az ápolónők számára.
11:56, Frissítve: 12:47

Legyél te is hős!

Az elsősegély világnapja alkalmából “Legyél te is hős!” címmel a Magyarkanizsai Egészségház bemutatót tartott a városháza előtti parkban. Az akción 48 középiskolás diák vett részt.
10:48, Frissítve: 11:50

Reneszánszát éli a fotózás Törökbecsén

Parkban pihenő nyugdíjasok, fürdőző gyerek, fagyizó édesanya és csemetéje, nyári délutáni szundikálás. Néhány pillanatkép a Törökbecseiek arca című fotókiállításról a Művelődési Ház képtárában.

Népszerű

nő babakocsival, kisgyerekkel

Változik a családtámogatás rendszere Vajdaságban

A tartományi kormány megszüntette a harmadik gyermek után járó támogatást Vajdaságban, mivel a 2017.december 24-e után született gyermekek után ezentúl a szerb kormány folyósítja a támogatást.

Elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV munkatársa

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV magyarkanizsai tudósítója, Aranytoll-díjas újságíró, kedves kollégánk. Tegnap töltötte be 65. életévét és vonult nyugdíjba.
Szabadkai Zsinagóga beltere

Teljes pompában a szabadkai Zsinagóga beltere

Határidőn belül, 2017. december 31-én befejezték a szabadkai Zsinagóga felújításának belső munkálatait. A három kupola helyreállítása is a megfelelő ütemben halad - mondják az illetékesek.