Ugrás a tartalomra
Befogadóközpont Szabadka
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Mintegy 70 migráns tartózkodik a szabadkai befogadóközpontban

2018-03-13
15:13
2018-03-13
17:25
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában mintegy 4200 illegális bevándorló tartanak számon, 90 százalékuk befogadóközpontokban van elhelyezve. A szabadkaiban jelenleg mintegy 70 menekült tartózkodik, többségük afgán származású.

A menedékhelyen heti rendszerességgel kapnak orvosi ellátást, a gyerekeknek lehetőségük van tanulásra, továbbá az önkéntes szervezetek jóvoltából, étel, tiszta víz és ruha is jut mindenki számára.

Befogadóközpont Szabadka

A szabadkai befogadóközpont nincs túlzsúfolva migránsokkal, és az illetékesek elmondása szerint nem számítanak nagyobb menekülthullámra az elkövetkező időszakban. A vöröskereszt jóvoltából napi 3 étkezésre van lehetőség, emellett általános oktatásban is részesülnek azok, akik igényt tartanak rá.

Tamara Milenković, önkéntes, Ökumenikus Humanitárius Szervezet, Szabadka: „A gyerekek itt kreatív oktatásban részesülnek, amiket minden nap én szervezek meg. Továbbá vannak olyan gyerekek is akik bekapcsolódhattak az általános iskolai oktatásrendszerbe. Az ő oktatásuk heti három alkalommal, hétfőn, szerdán és pénteken folyik. A gyerekek itt két korcsoportra vannak osztva, 7-től 10 éves, és 11-től 14 éves korig.”

A migránsok közül sokan Németországba tartanak, de vannak akik Olaszországba vagy éppen Ausztriába szeretnének eljutni.

„Afganisztánból származom, és a családommal vagyok itt. Egy éve és 5 hónapja jöttünk ide Szerbiába. Először Preševóban voltunk 8 hónapig, azután 6 vagy 7 hónapot töltöttünk Vranjeban, majd Nagykikindán voltunk 1 hónapig, ami után ide kerültünk Szabadkára.”

A migránsok a központot bármikor elhagyhatják, elmehetnek a városba vásárolni vagy nézelődni. A gyerekeknek a tanulás mellett van lehetőségük asztaliteniszezni vagy a számukra kialakított játszótéren eltölteni az idejüket.

migránsválság
Szabadkai befogadóközpont
Szabadka

Most

Népszerű