Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Mintegy kétszáz családnak biztosít megélhetést a Capriolo

2022.03.18
16:14
2022.03.19
14:43
Forrás
Pannon RTV
A Prosperitati Alapítvány pályázatának köszönhetően a topolyai Capriolónak sikerült az elektromos biciklik gyártási technológiáját tökéletesíteni. A szerbiai piacvezető kerékpárgyár mára Topolya egyik legnagyobb munkaadójává vált.

A céget Brindza Lajos alapította 1996-ban. Egy kis műhelyben, 3 alkalmazottal és kézi szerszámokkal indult a termelés. Nem kellett sok időnek eltelnie, hogy a márka a szerbiai piac meghódítása után külföldre is betörjön. A fejlesztések következtében a cég a város egyik legnagyobb munkaadójává vált, napjainkban 200 alkalmazottal büszkélkedhet. A tavalyi évben több mint 110 ezer biciklit értékesítettek, amelyeket 20 országba szállítottak szét. A Capriolo vezérigazgatója elmondta, hogy a kimagasló eredmények elérésében a cég csapatépítési programjának is nagy szerepe van. A fizetéseket illetően is folyamatos a fejlődés, újév előtt átlagosan 10%-os béremelés történt, valamit közös kirándulásokkal is próbálják motiválni dolgozóikat.

A termelés a csarnokban folyik, ahol több gyártási vonal is található. Egy-egy vonalon egyszerre 17 bicikli van, maga az összeszerelési folyamat körülbelül 15 percet vesz igénybe, a teljesítmény pedig 450–500 kerékpár körül mozog naponta.

Pannon RTV

A 46 millió dinár értékű eszközbeszerzés 25 százaléka önrész, 40 százaléka a Prosperitati Alapítvány pályázatának köszönhető, 35 százaléka pedig banki hitelből valósult meg. A beruházás részeként az elektromos kerékpárok összeszerelésére alkalmas berendezést vásároltak, továbbá csapágy présgépeket, láncszabó gépeket és egyéb segédeszközöket.

A minőség-ellenőrzés fejlesztésébe is befektetést valósítottak meg. Festékellenőrző gépet és a kamion rezgését szimuláló csomagolás-ellenőrző gépet is vásároltak, hogy a szállítmány több ezer kilométer távolságra is sérülésmentesen megérkezzen. A gyár vezérigazgatója bízik abban, hogy a Prosperitati Alapítvány pályázati lehetőségei továbbra is adva lesznek. A gyár kinőtte magát, új csarnok építését tervezik.

Brindza Lajos, tulajdonos, Capriolo Kft., Topolya: „Bízunk benne, hogy a kapacitásaink bővítésével további munkahelyeket tudunk biztosítani, és a kerékpárjaink messzire tudják vinni Topolya hírnevét. Reménykedünk abban is, hogy számíthatunk a jövőben is hasonló támogatásokra, mert ötletünk bizony van bőven, és ahogy Albert Einstein is mondta, az élet olyan mint a biciklizés, ha meg akarod tartani az egyensúlyt, mozgásban kell maradni.”

Pannon RTV

Hollik István szerint a Capriolo cég sikere nemcsak Topolya sikere, és nem is csak a vajdasági magyarság sikere. A Fidesz kommunikációs igazgatója azt mondta, ez az egész magyarság sikere.

„Mi, anyaországi magyarok is büszkék vagyunk önökre, és örülünk neki, hogy a magyar gazdaság is van olyan állapotban, illetve a kormánynak van szándéka arra, hogy a határon túli vállalkozásokat is fejlessze.”

A Capriolo arról szól, amit mi közösségként szeretnénk, fogalmazott Pásztor István, a VMSZ elnöke.

„Mi arra készülünk, hogy ezt a közös építkezést folytassuk. S ezt azért mondom ilyen határozottan, mert ez a nemzeti érdek, ez mindannyiunk közös érdeke, és ezt azért mondom, mert továbbra is létezik az az energia, amely mozgásban tudja tartani a történetet.”

A topolyai Capriolo tavaly 20 országban több mint 110 ezer kerékpárt értékesített. A kerékpárgyár fennállása óta pedig mintegy másfél millió biciklit gyártottak le.

A Capriolo bőséges típusválasztéka lefedi a kerékpározás minden válfaját, munkába járástól szabadidős bringázáson át akár az erdei ösvényeken vagy sík aszfalton való profi kerékpározásig. Akár alacsony árfekvésű, akár profi, karbonvázas kerékpárt keres a vásárló, itt megtalálja. A Capriolo a kerékpárgyártás mellett sportfelszerelés, valamint vadász- és horgászfelszerelés árusításával is foglalkozik. A gyár vezérigazgatója hozzátette, bíznak abban, hogy a Prosperitati Alapítvány pályázati lehetőségei továbbra is élni fognak, hiszen a gyár kinőtte magát, új csarnoképítés is tervben van.

Capriolo Kft.
Prosperitati Alapítvány
Topolya
Brindza Lajos
Pásztor István
Hollik István
fejlesztés
kerékpárgyár
bicikli

Most

14:47, Frissítve: 16:38

Tejbajok

Egyre kevesebb a fejőstehén, és egyre több a probléma a tejjel Szerbiában.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.