Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Mit jövendöl a karácsonyi česnica?

2021.01.07
15:20
2021.01.07
20:19
Forrás
Pannon RTV
A szerb pravoszláv egyház és a Julianus-naptár követői a karácsonyt ünneplik most, Jézus születését. A Krisztus megszületett szavakkal köszöntik egymást az ünnepnapon, amelyre azt válaszolják: Valóban megszületett!
Pannon RTV/Bognár Róbert

A fény születésének ünnepén a pravoszláv hívők többsége szűk családi körben ünnepel a vírushelyzet következtében. A jelentős dátumhoz több szokás is kapcsolódik.

Fénysorok a képkereteken, frissen sült kenyér, apró sütemények és a szoba melege - az otthoni ünnepbe kínál betekintés médiaházunk munkatársának otthona.

A karácsony előestéje után nincs helye nélkülözésnek. A böjt elmúltával a háziasszony nem pihenhet. Аz úgynevezett česnica készül éppen.

A hagyomány szerint, aki a dió és cukor közé rejtett pénzérmét megtalálja, arra nagy gazdagság vár az előttünk álló évben. Minden étel egyedi jelentéssel bír.

Kiss Biljana: „A háziasszony szenteste napján kenyeret gyúr. Mindnek megvan a maga jelentése. A férfi kézfejet kap. Ez a férfias értékeket képviseli, a munkabírást, és ehhez hasonlókat. A nő tyúk formát kap, amiben megtalálhatók a kiscsirkék. Ez a termékenységre utal."

A tölgyfaág és a karácsonyfa egyaránt megtalálható a Kiss család lakásában. Nem véletlen, vegyes házasság révén a katolikus és a pravoszláv karácsonyt is egyaránt ünnepli az ifjú házaspár.

Kiss Olivér, vágó, Pannon RTV, Újvidék: „Ez tradíció. Mind a két karácsonyt meg szoktuk ünnepelni. A feleségem nagyon tiszteli a katolikus karácsonyt is. Általában bejglit szokott csinálni, meg mézes diót. Megtartjuk mind a kettőt, ilyenkor a szüleim is eljönnek Pestről. Nagyon szép szokott lenni."

Jézus Krisztus születése a házaspár értelmezésében a megbocsájtás, az elfogadás, a béke, a szeretet és az újrakezdés üzenetét hordozza magában. Mint mondták ilyenkor ellátogatnak a templomba, vagy az ünnepi köntösbe bújt városban sétálnak. A lényeg számukra azonban az, hogy mindezt együtt tegyék.

Ma van az ortodox karácsony. Az ünnep előestéje az élet megújulásának örömét idézi, karácsony napja pedig csendes, családi hangulatú. A pravoszláv vallás hívei ma nem dolgoznak, nem adnak és nem is kérnek kölcsön senkitől, sőt vendégségbe sem mennek. Az ünneplés január 6-án, a böjt utolsó napjának reggelén kezdődött. Este elégették a karácsonyi tölgyfát, éjfélkor pedig szentmiséket tartottak betartva a jelenlegi járványügyi intézkedéseket. 2001 óta a pravoszláv karácsony egynapos állami ünnep is egyben Szerbiában.

Tanjug/Strahinja Acimovic

Éjféli liturgiát tartottak a belgrádi Szent Száva-templomban. A liturgiát Stefan püspök szolgálta. Isten békéje, Krisztus megszületett! Ezzel a hagyományos üdvözlettel köszöntik egymást az ortodox hívek karácsony napján. Ma hajnalban felcsendültek a harangok a pravoszláv templomokban, ezzel is jelezve, hogy beköszöntött a karácsony. Az ünnep hozzon békét, szeretetet, áldást és örömöt mindenkinek az élet minden napján, adjon bűnbocsánatot és hajlandóságot a megbocsájtásra - áll a Szerb Ortodox Egyház és minden érsek levelében. 2002 óta hagyományosan a legnagyobb szerbiai templomban, vagyis a belgrádi a Szent Száva-templomban szolgálják az éjféli liturgiát.

Békét, szeretetet és áldást kíván mindazoknak a Szerb Pravoszláv Egyház, akik a Julianus-naptár követői, és most ünneplik a karácsonyt. Hrizostom metropolita esti ünnepi beszédében hangsúlyozta, Krisztus születése feltárja Isten szeretetének végtelenségét. Mindazonáltal a béke megteremtésére is kötelez. Arra szólította fel a híveket, hogy mindenki vigyázzon a saját és a környezetében lévők egészségére is.

Tanjug/Tara Radovanovic

Hrizostom, metropolita: „Vigyázzatok az egészségetekre és az életetekre, mint ahogy másokéra is, azon a módon, ahogy Szerbia egészségügyi szakemberei, valamint azok az országok ajánlják, ahol szerbek élnek a világban. Ezzel nem kevesebb hitről tesztek bizonyságot, hanem az élet tiszteletéről, a hozzátartozóitok tiszteletéről, valamint az Úr szeretetéről, aki maga az élet.”

Szerbia-szerte tartottak karácsonyi liturgiát a pravoszláv templomokban. A belgrádi Szent Száva-templomban Hrizostom szerb metropolita celebrált ma délelőtt liturgiát. A Julian-naptár szerint január 6-án éjfélkor született meg Jézus, így az ortodox hívek számára január 7-e a karácsony napja, ami csendes, családi hangulatú. A központi liturgia csütörtök délelőtt volt a belgrádi Szent Száva-templomban.

A liturgián a koronavírus-járvány miatt kevesebb hívő volt jelen a tavalyi évhez képest. A liturgia elején körbe vitték az Evangéliumot, majd a hívek közösen imádkoztak. A karácsonyi liturgia második részében az ünneplők áldozáson vehettek részt. A liturgia végén a hívek egymást "Isten békéje, Krisztus megszületett" szavakkal köszöntötték, amelyre a "Valóban megszületett" mondattal válaszolnak.

A pravoszláv karácsony egyébként Szerbiában nem csak vallási, hanem állami ünnep is, munkaszüneti nap. Szerbia mellett Görögországban, Grúziában, Oroszországban, Egyiptomban és Jeruzsálemben is a Julianus-naptárnak megfelelően, január 7-én ünneplik Jézus születését.

pravoszláv
karácsony
ünnep
ortodox
Stefan püspök

Most

17:04, Frissítve: 17:27

Olyan olcsó a tej, hogy a tejtermelők feladják

Míg a kenyér, a hús, a zöldségfélék és a gyümölcs ára nőtt, addig a tej és a tejtermékek ára maradt a régi már huzamosabb ideje. Az üzemanyag és a takarmány pedig folyamatosan drágul - panaszolják a tejtermelők.

Népszerű

Négy új pályázatot írt ki a tartomány

Az elsővel a női többségi tulajdonban lévő és nők által vezetett vállalkozásokat támogatják - mondta a Közügyek műsorában Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár.