Ugrás a tartalomra
Pixabay/fernandozhiminaicela

Mit kell tennünk, ha külföldről térünk haza?

2020-09-18
15:00
2020-09-18
17:18
Forrás
Pannon RTV
Minden szerbiai polgár, aki ma 18 óra után lép be Szerbiába, különleges egészségügyi ellenőrzés alá esik.

Mint arról már tegnap beszámoltunk, szigorodtak a Szerbiába való belépés feltételei az ország állampolgárai számára. Azok, akik ma 18 óra után lépnek be Szerbiába olyan külföldi országból, amely a koronavírus-járvány szempontjából rizikósnak számít, külön egészségügyi megfigyelés alá esnek. Ez a felügyelet tíz napig tart, a hazaérkezők pedig már a határátlépés alkalmával megkapják a pontos utasításokat arra vonatkozólag, hogy mi a teendőjük az országba való belépés után.

Megnőtt a montenegrói határátkelőkön a forgalom Szerbia felé a pénteki napon. A polgárok igyekeztek hazaérni az új intézkedések életbelépése előtt.

A hazatérő szerbiai polgárok ezentúl külön egészségügyi megfigyelés alá kerülnek. Erről már a határátlépéskor kapnak egy értesítést. Az első kötelességük az, hogy a határátlépéstől számítva 24 órán belül kitöltsék az e-zdravlje.gov.rs oldalon található kérdőívet, amely az illető egészségügyi állapotáról alkot képet. Dr. Predrag Kon, járványügyi szakember: „Az a személy, aki beírja, hogy mikor lépte át a határt és így tovább, eleget tett annak a polgári kötelezettségének, amely a bejelentkezésre vonatkozik. Ha az illetőnek vannak valamilyen panaszai - ez pedig már a bejelentkezés során látszani fog -, itt ugye a lázról, az íz- és illatérzékelés-változásról, illetve annak elvesztéséről, valamint légzési problémákról van szó, akkor azonnal jelentkeznie kell a Covid-rendelőben.”

Az online kérdőívvel egyebek mellett azt szeretnék megakadályozni az illetékesek, hogy a Covid-rendelőkben nagy legyen a tömeg. Így csak annak a személynek kell ott jelentkeznie, akinek a teszteredménye fertőzöttségre utal. A 10 napos megfigyelés viszont nem jelent karantént - mondják az illetékesek. Dr. Branislav Tiodorović, epidemiológus: „A cél itt, ebben a fázisban egyszerűen egy részleges epidemiológiai felügyelet, egyfajta kutatás, hogy gyakorlatilag minél előbb megtaláljuk a fertőzötteket, ezért is mondtuk, hogy az első 24 órában ki kell tölteni a bejelentkezést, a tíz nap leteltével pedig úgymond a kijelentkezési lapot kell kitölteni, ha nincs semmilyen gond. Tehát nincs semmiféle korlátozás a mozgásban, a kommunikációban, a munkában, de mégis kiemelném, hogy azoknak a gyerekeknek, akik most térnek vissza a szüleikkel, nem kellene tíz napig iskolába vagy óvodába menniük, ez csak egy megelőzés lenne, hogy ne terjessze az esetleges fertőzést ott is.”

A kérdőívet el kell menteni, vagy kinyomtatni, hogy ezzel is bizonyítani tudják, hogy elvégezték ezt a kötelességüket. Azok a polgárok, akiknek nincs lehetőségük kitölteni az online tesztet, kötelesek lesznek telefonon felhívni a városukban, illetve községükben található Közegészségügyi Intézetet, és onnan megkapják az összes szükséges utasítást. Ezeket az újonnan bevezetett intézkedéseket a polgárok kötelesek betartani. A lakosság egészségének veszélyeztetése ugyanis 50-től 150 ezer dináros bírsággal is járhat.

A mostani intézkedésekkel kapcsolatban Magyarország belgrádi nagykövetsége Facebook-oldalán azt írta, a fertőzöttségi szint alapján Szerbia három zónába sorolja az országokat: vörös, kék és zöld zónába. Magyarország a zöldbe tartozik jelenleg, így onnan érkezve nincs semmiféle beutazási korlátozás.

Szerbia

Most

20:30, Frissítve: 21:11

Európai koronavírus-járvány körkép

Emelkedik a kórházi kezelésre szoruló új koronavírusos betegek száma Horvátországban és Szlovéniában, éjszakai kijárási tilalmat léptetnek életbe Ausztriában, emelkedik a halálesetek száma Csehországban.
17:18, Frissítve: 19:47

Vereséget szenvedett a TSC

2:0-ás vereséget szenvedett a TSC Belgrádban a szerb labdarúgó Szuperliga 13. fordulójában az FK Voždovac vendégeként.

Népszerű