Ugrás a tartalomra
Tanjug

Mit mondanak a szerbiai koronavírusos betegek?

2020.10.23
11:46
2020.10.23
16:34
Forrás
Tanjug, Pannon RTV
Súlyos beteg páciensekkel beszélgetett a Szerbiai Klinikai Központ fertőzőosztályának vörös zónájában a Tanjug stábja.
Tanjug

Védje meg magát, ez egyáltalán nem naiv dolog - mondták el azok a koronavírustól szenvedő betegek, akikkel a Tanjug hírügynökség csütörtökön a Szerbiai Klinikai Központ fertőzőosztályának vörös zónájában készített beszélgetést. Mindez arról tanúskodik, hogy a Covid-19-esetek nem csupán statisztikai adatok, hanem valóságos rémálom azok számára, akikkel ez megtörtént.

Tanjug

A Tanjug hírügynökség stábja a belgrádi Fertőző Betegségek Klinikájának vörös zónájában járt csütörtökön. Védőmaszk, gumikesztyű és sapka, majd védőszkafander kapucnival, és végül arcpajzs. Így beöltözve lehet csak bemenni a vörös zónába. A koronavírus-fertőzés következtében oda került, súlyosabb állapotban lévő páciensekkel beszélgettek. Valamennyien azt üzenték, mindenki védekezzen a kór ellen, ahogyan csak tud, mert a betegség lefolyása, és az esetleges szövődmények is olykor ijesztőek lehetnek.

Tanjug

Egy-egy kórteremben négyen fekszenek, a legsúlyosabb állapotban lévő fertőzöttek lélegeztetőgépre vannak kapcsolva. Életfunkcióikat a gépek kijelzőjén kísérik figyelemmel a nap 24 órájában az egészségügyi dolgozók. Az egyik páciens az első tüneteiről számolt be. „Volt egy kis köhögés, majd hirtelen íz- és szaglásvesztés, hőemelkedés.”

A beteg hozzátette, nem fordult mindjárt orvoshoz, azt hitte elmúlik. Most már jobban van, és mindenkinek azt üzente, tartsák be az óvintézkedéseket, viseljenek maszkot, nehogy úgy járjanak, mint ő. Azt is mondta, hogy fél, de bízik az orvosok szakértelmében.

Tanjug

Vannak még üres ágyak, jó lenne, ha ez így is maradna, és nem telne meg a klinika - figyelmeztetnek a szakemberek. Az itt fekvő, koronavírussal fertőzött páciensek többsége nehezen kommunikál, minden egyes kimondott szó fájdalmat okoz.
„- Ez kimondhatatlan. Rosszul érzem magam.
- Fájt, fáj valamije?
- Bizony. A tüdőm, a csontjaim, mindenem fájt. Mindenem. Aztán belázasodtam.”

Az idős néni azt üzente, ő nem fél, de a fiatalokat saját tapasztalatából kiindulva óvatosságra intette. „Mitől féljek, aranyoskám? Én, 72 évesen? Én benneteket, fiatalokat féltelek, és a gyerekeiteket.”

Tanjug
Tanjug

A vörös zónából kijövet először a gumikesztyűt kellett alaposan fertőtleníteni, majd óvatosan levetni a teljes védőfelszerelést. Ezt követően a még a személyzeten, illetve a forgatáson részt vevő stábon maradt ruhával együtt mindenkit tetőtől talpig fertőtlenítettek. Utána lehetett csak átöltözni. Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra! - tanácsolják a szakemberek.

koronavírus
járvány
fertőzés
betegség
Szerbiai Klinikai Központ
fertőzőosztály
védőfelszerelés

Most

08:21, Frissítve: 08:33

Az eső vízesésként zúdult Dél-Koreára

Legalább heten meghaltak, hatan eltűntek az özönvízszerű eső okozta áradásban a dél-koreai főváros régiójában hétfőn. Szöul jómódú Gangnam negyedének utcái folyókká változtak, a járművek elmerültek, a víz elárasztotta a tömegközlekedési eszközöket.
17:45, Frissítve: 19:51

Toborozták a számlálóbiztosokat

Több mint 40 ezren töltötték ki a számlálóbiztosi munkával kapcsolatos elektronikus jelentkezési űrlapot – jelentette be a Köztársasági Statisztikai Intézet.

Népszerű